Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Expedition Vitön - mot Svalbards mest avlägsna utpost

Följ med på en spännande upptäcktsresa genom Svalbards otämjda vildmark, där vi hoppas nå den mytomspunna Vitön!

I mitten av augusti är det sensommar på Svalbard. Med det bekväma 50-passagerarfartyget M/S Quest och våra stabila gummibåtar utforskar vi den spektakulära naturen och spanar efter Arktis ikoniska djurliv. Midnattssolen strålar över gnistrande glaciärer, de större valarna har anlänt och tundran bjuder in till sceniska vandringar. Så här års har isen oftast släppt sitt grepp kring öarna, vilket ger oss goda möjligheter att nå längre österut.

Under denna expeditionskryssning kommer vi att göra ett försök att nå ända till Vitön, platsen där Salomon August Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg återfanns 33 år efter sin ödesdigra Nordpolsfärd med ballongen Örnen. Med som inspiratör på resan följer polarhistorikern Håkan Jorikson. Ombord kommer han att berätta mer om Andrée-expeditionen och de modiga polarfararnas strävan efter det okända.

 • 10 nätter ombord på M/S Quest
 • 5-stjärniga naturupplevelser
 • Chans att nå mytomspunna Vitön
 • God chans att se val
 • Perfekt tid för vandring
 • Polarhistorikern Håkan Jorikson som inspiratör
 • 5 kunniga guider, varav flera svensktalande
Boende: Hytt ombord på M/S Quest, hotell. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Quest. Passagerare: 50 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 12 dagar, 10 nätter på fartyg. Pris: Från 64 900 SEK. Avgång: 8 augusti 2024

Färdplan

Dag 1: Longyearbyen

Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell.

Dag 2 - 11: Svalbard

Utforska Longyearbyen på egen hand innan du möter upp dina guider och medresenärer för lunch. Under eftermiddagen går vi ombord på vårt expeditionsfartyg och seglar ut genom Isfjorden. Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar eller gummibåtskryssningar. Detta är exempel på platser vi kan komma att besöka:

Västra Spetsbergen & Danskøya

Forskarbyn Ny-Ålesund ligger i bildsköna Kongsfjorden och består av en liten samling hus i klara färger. Härifrån startade polarhjältarna Amundsen och Nobile sina djärva försök att flyga till Nordpolen. Lite längre norröver ligger Danskøya. Det var från denna ö Ingenjör Andrée och hans två följeslagare startade sin ödesdigra ballongfärd och i Virgohamna finns fortfarande lämningar efter expeditionen, som tyst berättar om männens öde.

Svalbards sagolika fjordar

Längs Svalbards kuster finns en mängd magnifika fjordar som alla hyser ett rikt djurliv. Kanske besöker vi några av följande:

I Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade fronten på 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblå glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåiga måsar. Fortsätter vi ännu längre in i fjordsystemet når vi Lilliehöökfjorden. Här ligger ofta fjordisen tät framför den makalöst vackra Lilliehöökglaciären som sträcker sig över fyra kilometer. Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv. Liefdefjorden, vars namn betyder kärleksfjorden, har vackert snöklädda bergstoppar i fonden. Här häckar ejder och spetsbergsgås och längst in i fjorden ligger den spektakulära Monacoglaciären.

 

 

 

Hinlopen och Alkefjellet

Har vi tur släpper isen in oss i Hinlopen och under goda förhållanden når vi Alkefjellet, en lodrät och spektakulär basaltklippa som utgör häckningsplats för närmare 200 000 spetsbergsgrisslor. Kanske seglar vi vidare in i vackra Palanderbukta på Nordaustlandet.

Östra Svalbard

Nordaustlandet är en imponerande ö, täckt av en enorm inlandsis. Ön fascinerar både natur- och historieintresserade. Här finns milslånga glaciärfronter med smältvattenfall. Barentsøya och Edgeøya söder om Nordaustlandet bjuder på magnifika landskap och vidsträcka tundraslätter. Här har vi goda chanser att se isbjörn, valross, polarräv och svalbardsren.

Kvitøya (Vitön)

Ett antal heroiska expeditioner, med siktet inställt mot Nordpolen, har haft Svalbard som bas. En av de mest omtalade platserna på Svalbard är Salomon August Andrées och hans expeditionsmedlemmar Knut Frænkels och Nils Strindbergs sista läger. Efter att deras ballong Örnen kapat sina ankarrep den 11 juli 1897, avbröt de tre dagar senare flygningen och landade på isen norr om Nordaustlandet. Efter en tre månader lång vandring nådde sällskapet slutligen land och slog läger på Kvitøyas sydvästra kust, en bit österut om Nordaustlandet. De dog alla på denna plats under hösten. Inte förrän 33 år senare återfanns deras kvarlevor, tillsammans med saker märkta “Andrée Expedition’, av besättningen på det norska fartyget Bratvaag. Än idag är expeditionens tragiska öde ett mysterium. Om isen tillåter och turen är på vår sida når vi denna plats, där endast ett fåtal människor har satt sin fot. Vi hoppas ha möjlighet att uppleva historiens vingslag från våra gummibåtar och gå iland för få en skym av minnesmonumentet som restes 1931.

Se även informationen i den blå rutan längre ner. 

Läs mer om Andrées Nordpolsexpedition här! 

Sydvästra Svalbard

Hornsunds storslagna fjordar bjuder på enorma glaciärer som vältrar sig ut i havet mellan högalpina berg. Topparna når ofta ovan molnen, men vid en klar dag kan högsta berget Hornsundtind visa upp alla sina 1431 meter. Glaciärisarna i Hornsund är ett favorittillhåll för några av Svalbards många isbjörnar och storsälen ses ofta vila på isflaken.

Dag 12: Longyearbyen

På morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.

Vänligen observera: Ovanstående platser är bara exempel. Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden, djurliv och myndighetsregleringar. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Flyg
PolarQuest erbjuder ett gruppflyg (begränsat antal platser) i anslutning till resan. Kontakta oss för mer information!

Om Håkan Jorikson

Vi är stolta över att presentera den kunniga polarhistorikern Håkan Jorikson som inspiratör och föreläsare på denna resa. Ombord kommer han att lära oss mer om Andrées ödesdigra Nordpolsexpedition och den mytomspunna Vitön. Håkan är historiker och etnolog och sedan många år tillbaka museichef för Grenna Museum – Andréexpeditionen Polarcenter. I den rollen har han deltagit i flera resor till Svalbard, och även Antarktis, som guide eller i övrigt sakkunnig. Han har initierat utgivning av ett flertal polarhistoriska dagböcker samt skrivit polarresenärers biografier. Det gäller "I skuggan av Andrée och Nordenskiöld: polarresenären och zoologen Axel Ohlin – en biografi" samt senast S A Andrée: "S A Andrée: ingenjören och polarfararen. Biografin", som enligt SvD:s recensent lovar att bli ett standardverk.

 

VIKTIGT! Under resan kommer vi att göra ett försök att nå den mytomspunna Vitön. Vi vill dock poängtera att även om förutsättningarna att nå Vitön generellt är goda under denna tid på året, kan vi ej förutse hårt väder eller hur isläget kommer att se ut just detta år. Vi kan heller inte att garantera att det är möjligt att göra en landstigning, då ön är ett populärt tillhåll för isbjörnar. På grund av nya regelverk på Svalbard, kommer Vitön inte längre vara tillgänglig för besökare efter 1 januari 2025, så detta blir en unik sista chans att ta sig dit!

Du behöver inte vara historieintresserad för att följa med på resan, då detta är ett mervärde och huvudfokus kommer att vara att uppleva Svalbards magnifika natur och djurliv.

 

Fartyget M/S Quest

 • helbild.se
 • PolarQuest
 • Jett Britnell
 • Panoramaloungen
 • Matsal
  Jonas Sundquist
 • Åsa Lindgren
 • PolarQuest
 • Redarhytt
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Plus
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med 2 separata sängar
  Eirik Grønningsæter
 • Trippelhytt
  Eirik Grønningsæter
 • Tar endast 50 resenärer
 • 5 Zodiacer & 5 guider
 • Panoramalounge
 • Rymliga observationsdäck
 • Litet fartyg dynamisk atmosfär
 • Flera hyttkategorier
Johnny van Vliet
PolarQuest
Jett Brinell

Ett litet, bekvämt expeditionsfartyg med en hemtrevlig atmosfär

M/S Quest byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster och 2007 startade hon sin karriär som litet och bekvämt expeditionsfartyg. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2018 genomgick hon en upprustning av passagerarutrymmena. M/S Quest tar 50 passagerare i 24 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar, medan alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV. 

I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande landskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia. I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur. Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter djurliv. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en mycket hemtrevlig atmosfär. På M/S Quest finns det fem gummibåtar och fem svensk- och engelsktalande guider.

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt våningssängar 64 900 SEK
Dubbelhytt 2 separata sängar 77 900 SEK
Dubbelhytt Plus 2 separata sängar 82 900 SEK
Dubbelhytt dubbelsäng 82 900 SEK
Dubbelhytt Superior stor dubbelsäng* 89 900 SEK
Redarhytt m sittgrupp stor dubbelsäng 94 900 SEK
Enkelhytt 124 900 SEK

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

*Dubbelsängen i Superiorhytterna är separerbar.

I priset ingår

 • 10 nätter ombord på M/S Quest
 • 1 natt på hotell i Longyearbyen
 • Lunch dag 2
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En erfaren expeditionsledare samt svensk- och engelsktalande guider
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter

I priset ingår inte

 • Flyg till/från Longyearbyen
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Dricks till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
8 augusti 2024 19 augusti 2024

Relaterade blogginlägg

 • Guideintervju: Fredrik Aurell

  Fredrik Aurell, expeditionsguide på PolarQuest, har ett långt CV kantat av äventyr – i såväl yrkeslivet som privat. En passion för båtar, hav och den vilda naturen har alltid varit en central del i hans liv och det var med höga förväntningar som han landade på Svalbard för första gången 2023. Förväntningar som inte bara möttes utan överträffades. Nu, i upptakten till en ny säsong, tog vi tillfället i akt att ställa några frågor till Fredrik som arbetat som guide på alla våra tre fartyg och upplevt samtliga årstider.

  Läs hela inlägget
 • Blåvalen – världens största djur

  Blåvalen är det största djur som någonsin existerat på jorden, den överträffar till och med de enorma dinosaurierna. Att få syn på denna havets gigant som har befolkat världshaven i miljontals år är minsann en mäktig upplevelse. Under våra sommarexpeditioner på Svalbard kan du med lite tur få en glimt av denna majestätiska varelse.

  Läs hela inlägget