Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Orkneyöarna & Shetlandsöarna ombord på M/S Stockholm 2019

Orkneyöarna och Shetlandsöarna bjuder sina besökare på spektakulär natur, fantastiskt fågelliv och fascinerande historia. Den som samlar på öar har möjlighet att nå flera vackra och spännande små pärlor såsom Fair Isle, Out Skerries eller Papa Stour.

Boende: Hytt ombord på M/S Stockholm, hotell. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt, buss. Fartyg: M/S Stockholm i Skottland. Guider: 2 st. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 12 dagar, 10 nätter på fartyg. Pris: Från 48 900 SEK. Avgång: 19 april 2019

Färdplan

Dag 1: Glasgow

Vi anländer till Glasgow där vi checkar in på vårt bekväma och centralt belägna hotell.

Dag 2: Ombordstigning Oban

Efter en gemensam lunch tar vi oss upp till Oban, där fartyget väntar på oss. Vi går ombord på M/S Stockholm, gör oss hemmastadda i våra hytter och sätter kurs norröver.

Dag 3 – 9: Expeditionskryssning

Vi befinner oss nu på en expeditionskryssning och då råder naturens krafter och vår exakta färdplan de kommande dagarna kan påverkas av väder och vind. Följande är platser vi hoppas kunna besöka:

Summer Isles & Handa

Vi seglar mot Summer Isles och går iland på ögruppens enda bebodda ö – Tanera Mòr. Från öns högsta punkt Meall Mòr njuter vi av fantastiska vyer. Vi passar även på att besöka det lilla postkontoret som utfärdar sina egna unika frimärken. Den lilla ön Handa är ett naturreservat och dess dramatiska sandstensklippor blir på sommarhalvåret hem till uppemot 100 000 havsfåglar med arter som tordmule och sillgrissla.

Stromness & Kirkwall

Vi utgår från den lilla staden Stromness, belägen på Orkneys huvudö Mainland. Med buss tar vi oss till Skara Brae, en neolitisk by som under ca 4 500 år låg helt begravd under sanddynerna och som är västra Europas bäst bevarade förhistoriska by. Vi tar oss även till den imponerande stencirkeln Brodgar, som man tror upprättades för så länge som 5 000 år sedan. Dagen avslutas i Kirkwall där vi spatserar på stadens gator och förhoppningsvis besöker vi den pampiga St Magnuskatedralen som syns från långt håll.

Westray

Westrays höga, dramatiska klippor är ett popuärt tillhåll för sjöfåglar med arter såsom kustlabb, havssula, sillgrissla och tordmule. Om vädret tillåter går vi iland och vandrar genom det öppna jordbrukslandskapet och längs kustlinjen för att spana efter fågelliv och förundras över de mäktiga vyerna.

Fair Isle

Mitt emellan Orkney- och Shetlandsöarna finner vi denna lilla kulturskatt. Ön är inte bara hem till lunnefåglar och sälar, utan vi stiftar även bekantskap med den lilla skara öbor, vars specialitet är traditionellt stickade tröjor, vackert mönstrade i skiftande färger.

Hermaness

Ön Hermaness är, med sitt vackert böljande hedlandskap och sina branta havsklippor, hem till havssulor, skarvar, grisslor och lunnefåglar. Här finns dessutom en stor koloni med storlabbar, också kända som de flygande piraterna. Även jättarna sägs ha haft sitt sista fäste här, men tyvärr lurades öns namngivare, jätten Herman, bort av en sjöjungfru…

Papa Stour

Öns eroderade vulkanklippor har skapat en spännande kustlinje bestående av klippavsatser, stenpelare, bågar, blåshål och grottor – där den mest kända är Kirstan Hol och under en riktigt lugn dag kan man segla in i dess spännande labyrinter. Här finns också flera neolitiska begravningsplatser och även lämningar av det som sägs vara Hertig Håkons 1200-talshus från nordmännens ockupation av ön.

Out Skerries

På kartan syns ofta bara en liten prick, men på dessa fyra kvadratkilometer sten och betesmark bor ca 70 personer. Det dramatiska landskapet, fågellivet och öns historia gör detta till en oförglömlig liten ö.

Mousa

Den lilla obebodda ön Mousa är framförallt känd för sin välbevarade broch, en typ av järnåldersborg. I över 2000 år har detta 13 meter höga stentorn dominerat landskapet. Har vi tur får vi möjlighet att klättra upp för trapporna till toppen och njuta av utsikten över det vackra sundet.

Noss

Här bodde ett 20-tal människor under 1850-talet, men ön har idag inga permanenta invånare – om man bortser från de får som strövar här. Noss sceniska sandstensklippor är också ett favorittillhåll för havsfågel och har vi riktig tur ser vi tumlare och utter i vattnet runt ön. 

Dag 10: Lerwick & till havs

Lerwick är Shetlandsöarnas charmiga huvudort. Här förflyttas vi långt tillbaka i tiden när vi spatserar längs stadens smala gränder kantade av vacker bebyggelse. Här finns även ett fint museum där vi får lära oss mer om öarnas historia. Efter att ha utforskat staden beger vi oss ut till havs med siktet inställt på Norges kust och vackra Bergen. 

Dag 11: Bergen

Vi spenderar dagen i denna handelsstad, omgiven av höga berg och djupa fjordar. Här finns sevärdheter som Bryggenmuséet, fästningen och fiskmarknader. Vi tar även linbanan upp till utkiksplatsen med bedårande utsikt över den forna huvudstaden.

Dag 12: Hemresa

På morgonen lämnar vi fartyget för att påbörja vår resa hem. Kanske väljer någon att ta tåget till Oslo. Bergensbanen har vid flera tillfällen utsetts till världens vackraste tågresa.

Observera: Flera av öarna nämnda ovan är väldigt utsatta för väder och vind och vår rutt kommer därför att vara helt beroende av dessa faktorer. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

Fartyget M/S Stockholm i Skottland

 • Katharina Miller
 • M/S Stockholm i Skottland
  Katharina Miller
 • Ulrich Kühn
 • Ulrich Kühn
 • Katharina Miller
 • Mysiga hytter med våningssäng
  Niklas Nilsson
 • Niklas Nilsson

ETT FARTYG AV MARITIMHISTORISK DIGNITET SOM ÄLSKAS AV MÅNGA

M/S Stockholm är ett K-märkt, klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1998 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms blott 12 passagerare bor i dubbelhytter med våningssäng. Alla hytter har små, runda fönster (ventiler) samt privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin, öl och drinkar ingår i resans pris. En resa med M/S Stockholm är en unik upplevelse, det råder en familjär stämning ombord, så som det blir med endast 12 passagerare. 

Fartygets ägare och besättning har mångårig erfarenhet och arbetar aktivt för att göra varje expedition unik. Det är inte bara passagerarna som förundras över den storslagna naturen. Även den svenska besättning som arbetar ombord har entusiastiskt sökt sig hit. Resorna med M/S Stockholm i denna orörda natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med - det är helt enkelt svårslaget! På M/S Stockholm finns det två gummibåtar och två svensk och engelsktalande guider.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt (våningssäng och privat dusch/WC) 48 900 SEK
Enkelhytt 92 900 SEK

I priset ingår

 • 10 nätter ombord på M/S Stockholm
 • 1 natt på hotell i Glasgow innan expeditionskryssningen
 • Transfer mellan Glasgow och Oban
 • Alla måltider ombord
 • All dryck ombord
 • 1 expeditionsledare och 1 guide
 • Föreläsningar ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • En illustrerad loggbok efter hemkomst
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till Glasgow och från Bergen
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
19 april 2019 30 april 2019