Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Hebriderna med St Kilda ombord på M/S Stockholm 2019

Följ med på en spännande expeditionskryssning till Hebriderna! Under resan utforskar vi de isolerade utposterna i Skottlands spännande övärld, dit få besökare når. Här hittar vi bland annat den gröna ön Iona, den spektakulära grottan Fingal’s Cave på ön Staffa, det imponerande stenmonumentet Callanish Stones på Lewis och en rad andra storslagna och svårtillgängliga platser. Vi passar också på att besöka ett av de många välrenommerade whiskydestillerier som området är känt för. Förhoppningsvis når vi även den karga utposten St Kilda, Skottlands västligaste ögrupp. På klippöarna runt om St Kilda finns världens största bestånd av havssulor - över 60 000 par häckar här. Under resan får vi även lära oss mer om områdets spännande historia som präglats av vikingar, kelter, druider och klanhövdingar.

Boende: Hytt ombord M/S Stockholm. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt, buss. Fartyg: M/S Stockholm i Skottland. Guider: 2 st. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & Engelska. Längd: 9 dagar, 7 nätter på fartyg. Pris: Från 40 900 SEK. Avgång: 12 april 2019

Färdplan

Dag 1: Glasgow

Vi anländer till Glasgow där vi checkar in på vårt bekväma och centralt belägna hotell.

Dag 2 – 8: Hebriderna

Efter frukost åker vi gemensamt till Oban och går ombord på M/S Stockholm, vårt hem de kommande sju nätterna. Under resan hoppas vi kunna besöka några av följande platser: 

Iona, Staffa & Lunga

Iona var under 1 000 år andligt centrum och kristendomens vagga i denna del av världen. Det var från den lilla isolerade ön Iona som kristendomen spred sig över Storbritannien efter att den irländske munken Sankt Columba grundade klostret här 563 e.Kr. Här ligger inte mindre än 60 kungar begravda, inklusive Duncan I som mördades av Macbeth. Vi besöker den vackra klosterkyrkan Iona Abbey och har även möjlighet att ströva omkring på egen hand på denna gröna ö med vita sandstränder. Vi seglar vidare och stannar till vid den lilla pärlan Staffa, en spektakulär basaltö med den fantastiska grottan Fingal’s Cave, som gav Felix Mendehlson inspiration att komponera den kända ouvertyren Hebriderna. Vi hoppas även göra en landstigning på den vackra ön Lunga, för att besöka de häckande och orädda lunnefåglarna. 

St Kilda

Mytomspunna St Kilda är Skottlands västligaste utpost och upptagen på UNESCOs världsarvslista. Om väder och vind är på vår sida ankrar vi i Village Bay på ön Hirta, tar oss iland och vandrar runt bland de övergivna boningarna längs bygatan. Man tror att denna avlägsna, vindpinade ö varit befolkad under de senaste 5 000 åren. Så sent som i början av 1900-talet fanns 200 invånare på St Kilda, men de sista byborna, som levde ett mycket tufft liv på denna isolerade utpost, lämnade ön för gott på 1930-talet. Med alla sina klippor och stacs (en slags rauk) utgör dessa öar tillsammans nordvästra Europas viktigaste område för häckande sjöfåglar. När vi lättat ankar seglar vi långsamt förbi Boreray, Stac an Armin och Stac Lee – världens största häckningsplats för havssulor med tiotusentals par. 

Callanish Stones

Vi seglar mot Isle of Lewis för att besöka Callanish Stones – ett av Skottlands mest imponerande stenmonument. Vi hänförs över samlingen stenstoder som restes här i form av ett keltiskt kors ca 3 000 f.Kr.

Dunvegan

Dunvegan Castle ligger magnifikt beläget på en höjd med utsikt över Loch Dunvegan. Dunvegan är det äldsta bebodda slottet i Skottland och har varit hem till klanen MacLeod i över 800 år.

I kontrast till det omgivande landskapet som domineras av karga hedar och berg öppnar sig slottets trädgårdar som en gömd oas. Här finns en blandning av växter, skogsgläntor och skimrande dammar som fylls på av porlande vattenfall samt bäckar som rinner ner i havet.

Canna & Rum

Vi tillbringar dagen i ögruppen Small Islands och börjar med att utforska Canna, vars ca 10 invånare bedriver småskaligt jordbruk och kouppfödning. De som tar chansen att vandra upp till öns topp kan ha turen att se havsörn som frekventerar både Canna och grannön Rum. Här häckar även lunnefågel och mindre lira. Vi seglar vidare till Rum, som är ett naturreservat och en oas för fågelskådare. Över 150 arter har observerats på denna lilla ö. Uppe i slänterna häckar över 70 000 par mindre liror och en av höjdpunkterna är chansen att se några av de kungsörnar och havsörnar som häckar här. Vi hoppas även besöka det originella slottet Kinloch Castle, som uppfördes av Sir George Bullough år 1900.

Dag 9: Oban

Vi återvänder till Oban och kliver av M/S Stockholm på morgonen för att påbörja hemfärden. Transfer till Glasgow International Airport eller Glasgow centralstation ingår.

Observera: Programmet ovan är endast en preliminär plan. Vår rutt beror helt på väder och vind. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Fartyget M/S Stockholm i Skottland

 • Katharina Miller
 • M/S Stockholm i Skottland
  Katharina Miller
 • Callan Duck
 • Adam Rheborg
 • Ulrich Kühn
 • Katharina Miller
 • Ulrich Kühn
 • Mysiga hytter med våningssäng
  Niklas Nilsson
 • Niklas Nilsson

ETT FARTYG AV MARITIMHISTORISK DIGNITET SOM ÄLSKAS AV MÅNGA

M/S Stockholm är ett K-märkt, klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1998 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms blott 12 passagerare bor i dubbelhytter med våningssäng. Alla hytter har små, runda fönster (ventiler) samt privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin, öl och drinkar ingår i resans pris. En resa med M/S Stockholm är en unik upplevelse, det råder en familjär stämning ombord, så som det blir med endast 12 passagerare. 

Fartygets ägare och besättning har mångårig erfarenhet och arbetar aktivt för att göra varje expedition unik. Det är inte bara passagerarna som förundras över den storslagna naturen. Även den svenska besättning som arbetar ombord har entusiastiskt sökt sig hit. Resorna med M/S Stockholm i denna orörda natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med - det är helt enkelt svårslaget! På M/S Stockholm finns det två gummibåtar och två svensk och engelsktalande guider.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt (våningssängar, dusch/WC) 40 900 SEK
Enkelhytt 76 900 SEK

I priset ingår

 • 7 nätter ombord på M/S Stockholm
 • 1 natt på hotell i Glasgow innan expeditionskryssningen
 • Transfer mellan Glasgow och Oban
 • Alla måltider ombord
 • All dryck ombord
 • 1 expeditionsledare och 1 guide
 • Föreläsningar ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • En illustrerad loggbok efter hemkomst
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till och från Glasgow
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
12 april 2019 20 april 2019