Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

England, Wales & Skottland med M/S Stockholm

Följ med på en spännande pionjärsresa från Bristol to Oban med det lilla fartyget M/S Stockholm! Under vår färd norröver utforskar vi det walesiska och skotska öriket och några av dess idylliska små samhällen. Expeditionskryssningen bjuder på rik historia, enorma fågelkolonier och ett mångfacetterat landskap. 

Boende: Hytt ombord på M/S Stockholm, hotell i Bristol. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Stockholm i Skottland. Guider: 2 st. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 12 dagar, 10 nätter på fartyg. Pris: Från 53 900 SEK. Avgång: 2 april 2019

Färdplan

Dag 1: Bristol, England

Ankomst till Bristol där vi checkar in på vårt hotell. Därefter utforskar vi denna förtjusande stad på egen hand. Bristols centrum och ”gamla stan” erbjuder goda matupplevelser, rik historia och trevlig shopping.

Dag 2: Ombordstigning

Era guider möter upp för en gemensam lunch. Därefter besöker vi Dockyard Museum som tar oss tillbaka i tiden och guidar oss genom SS Great Britains spännande historia. Senare på eftermiddagen går vi ombord på M/S Stockholm och stävar ut genom Bristolkanalen. I sann expeditionsanda är vår färdplan flexibel och vår exakta rutt är väderberoende.

Dag 3: Clovelly och Lundy

Vid Bristolkanalens mynning går vi iland och besöker den charmiga fiskebyn Clovelly, känd för sina branta kullerstensgata och åsnor! Lite senare styr vi mot den avlägsna ön Lundy. Dess klipprika kustlinje är ett drömtillhåll för sjöfåglar såsom lunne och mindre lira och iland kan vi också möta Lundyponnys, sikahjortar eller soayfår.

Dag 4–5: Wales övärld

Vi har nu seglat in i walesiska vatten och följande är några av de platser vi hoppas ha möjlighet att besöka:

Skomer Island har ett mycket rikt fågelliv och är framförallt känd för sin stora lunnekoloni. På stora delar av ön finns mängder av små jordhålor som bebos av liror, lunnar och kaniner och vi tar oss försiktigt fram på de existerande promenadstigarna för att inte störa. Skomer är också ett marint naturreservat och de omgivande vattnen är hem till tumlare, delfiner och en stor population gråsäl. Grannön Skokholm är också väl värd ett besök.

Lite senare ställer vi in siktet mot den avlägsna ön Grassholm, där vi kryssar längs med en kustlinje som vibrerar av liv. Här bor en enorm koloni med havssulor, ett antal som motsvarar hela tio procent av hela världens population.

Ramsey Islands kust består av dramatiska klippor och är den perfekta häckningsplatsen för korpar, pilgrimsfalkar, vråkar och grisslor. Ön är bebodd av enkom två naturparksvakter och en flock får håller grässlätterna betade, vilket underlättar för den fredade alpkråkans jakt på föda.

Dag 6: Conwy

Om vädret tillåter söker vi oss till Conwy, en medeltida stad vid floden med samma namn. Staden är listad på UNESCO:s världsarvslista och är känd för borgen Conwy Castle och de massiva stadsmurarna som byggdes redan 1283–1289 på uppdrag av Edvard I. Utsikten från borgens torn bjuder på såväl berg som hav, men överblickar även borgens numera taklösa Stora Sal.

Dag 7: Isle of Man

Mellan Englands, Skottlands, Irlands och Wales kustremsor, mitt ute i den Irländska sjön, ligger ön Isle of Man. Ön har en 10 000-årig historia som präglats av kelter och vikingar. Vi går iland vid Peel Castle, ett imponerande slott som byggdes runt år 1 000 av vikingar under Magnus Barfots tid. Ursprungligen byggdes den i trä men under 1300-talet byttes virket ut mot röd sandsten.

Efter att vikingarna hade gett sig av tog kyrkan över slottet tills det övergavs på 1700-talet. Idag ligger de inre delarna i ruiner, men de yttre väggarna är till stor del intakta. Vi tar en tur genom denna fascinerande byggnad där den historiska atmosfären är påtaglig. De som vill kan klättra upp till toppen av Gatehouse Tower för att njuta av panoramavyn över staden Peel. Senare besöker vi House of Manannan, där vi bland annat får se en rekonstruktion av ett keltiskt rundhus och lära känna 1800-talets Peel.

Dag 8–11: Skotska vatten!

Under våra dagar i Skottland hoppas vi besöka följande platser:

Ön Ailsa Craig reser sig brant ur havet och bildades av en lavaplugg från en eroderad vulkan. Namnet tros härstamma från gaeliska och kan översättas till älvans sten eller sagostenen. Idag är ön ett fågelreservat för bland annat tusentals havssulor. Men kanske är ön främst känd för sin unika mikro-granit som majoriteten av världens alla curlingstenar är gjorda av. Senast Ailsa Craig-granit bröts var 2013 och de 2000 ton granit som skeppades därifrån skall möta efterfrågan av curlingstenar fram till cirka 2020. Vi hoppas göra en landstigning vid stenbrottet, ta en promenad runt fyren och kanske utforska ruinerna av det 1500-talsslott som en gång prydde öns sluttningar.

Den vackra ön Gigha består av en varierad terräng – skog, betesmark, sandstränder och klippiga berg. Öns rika historia går ända tillbaka till vikingarnas plundringståg och den norska kungen Håkon Håkonsson som också gav ön dess namn Gudey – den goda ön. Namnet justerades senare till Gigha av gaelerna. Mitt på ön ligger Achamore Gardens, en trädgård som rymmer många ovanliga plantor och träd från hela världen.

George Orwell beskrev ön Jura som "extremely unget-at-able” (extremt o-komma-till-gänglig), men med ett expeditionsfartyg som M/S Stockholm ökar chanserna. Vi går iland i huvudbyn Craighouse där vi spatserar längs den enda lilla gatan och kanske stannar till på den enda puben innan vi besöker Juras enda destilleri. Här tillverkas en av Skottlands många välrenommerade single malt whiskys.

På vår färd mot Oban stannar vi till i det pittoreska hamnsamhället Crinan, vid mynningen av Crinankanalen, och vandrar runt bland dragvägar och slussar.

Dag 12: Oban

Efter en tidig frukost går vi av M/S Stockholm och tar oss vidare till Glasgow med buss.

Observera: Flera av öarna nämnda ovan är väldigt utsatta för väder och vind och vår rutt kommer därför att vara helt beroende av dessa faktorer. Kaptenen och Expeditionsledaren kommer att göra allt för att maximera er upplevelse. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Fartyget M/S Stockholm i Skottland

 • Katharina Miller
 • Katharina Miller
 • Katharina Miller
 • Ulrich Kühn
 • Ulrich Kühn
 • Niklas Nilsson
 • Mysiga hytter med våningssäng
  Niklas Nilsson
 • Adam Rheborg
 • PolarQuest

ETT FARTYG AV MARITIMHISTORISK DIGNITET SOM ÄLSKAS AV MÅNGA

M/S Stockholm är ett K-märkt, klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1998 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms blott 12 passagerare bor i dubbelhytter med våningssäng. Alla hytter har små, runda fönster (ventiler) samt privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin, öl och drinkar ingår i resans pris. En resa med M/S Stockholm är en unik upplevelse, det råder en familjär stämning ombord, så som det blir med endast 12 passagerare. 

Fartygets ägare och besättning har mångårig erfarenhet och arbetar aktivt för att göra varje expedition unik. Det är inte bara passagerarna som förundras över den storslagna naturen. Även den svenska besättning som arbetar ombord har entusiastiskt sökt sig hit. Resorna med M/S Stockholm i denna orörda natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med - det är helt enkelt svårslaget! På M/S Stockholm finns det två gummibåtar och två svensk och engelsktalande guider.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt våningssäng, privat dusch/WC 53 900 SEK
Enkelhytt våningssäng, privat dusch/WC 99 900 SEK

I priset ingår

 • 10 nätter ombord på M/S Stockholm
 • 1 natt på hotell i Bristol innan expeditionskryssningen
 • Transfer mellan Oban och Glasgow
 • Alla måltider ombord, all dryck ombord
 • 1 expeditionsledare och 1 guide
 • Föreläsningar ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • En illustrerad loggbok efter hemkomst
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till Bristol och från Glasgow
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
2 april 2019 13 april 2019

Det är vi som tar dig med på äventyren

 • David Berg

  Guide och expeditionsledare

  David har alltid varit intresserad av polartrakterna vilket ledde till att han utbildade sig till geovetare och naturguide vid Umeå universitet. Vid sitt första besök på Svalbard drabbades han av den ökända polarbacillen, och sedan dess har han varit både på Grönland och Svalbard flera gånger. Bland annat tillbringade han en månad i tält på Grönland då han gjorde sitt examensarbete som geovetare. David har även jobbat som hundspannsförare och guide både i Sverige och på Svalbard.

 • Carol Knott

  Guide

  Carol har intresserat sig för arkeologi sedan tonåren. Efter sin magisterexamen i arkeologi och historia vid University of Glasgow fortsatte hon arbetet med utgrävningar vid flera stora medeltida kloster, palats och historiska trädgårdar. 1988 återvände hon till Skottland, och har sedan dess bott och arbetat bland öarna i Yttre Hebriderna. Carol arbetar för närvarande för National Trust of Scotland som arkeolog på St Kilda. Här står förståelsen för och bevarandet av detta unika världsarv i fokus, liksom att göra dessa avlägsna skatter tillgängliga för en bredare publik.