Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Mongoliet ReQuest 2019

Upplev Djingis Khans hemland – magiska Mongoliet! Detta är nomadernas land och här möter vi en praktiskt taget orörd vildmark, utan staket och kartlagda vägar. Tillsammans med PolarQuests turledare och vår lokala mongoliska guide, färdas vi mellan bergskedjor, öppen stäpp, sjöar och imponerande flodkanjoner i norr, innan vi möter det karga, men vackra Gobi-landskapet i öst.

Boende: Jurtor, hotell i Ulaanbaatar. Transport: Flyg, Jeep/buss, tåg, båt/raft, till fots. Guider: 2 st. Deltagare: Min 8 och max 14 deltagare. Språk: En svensktalande PolarQuest-guide samt en kunnig engelsktalande lokalguide. Längd: 14 dagar. Pris: Från 64 900 SEK. Avgång: 19 juli 2019

Färdplan

Dag 1: Stockholm - Ulaanbaatar

Vi flyger via Istanbul och landar nästa morgon i Mongoliets huvudstad.

Dag 2: Ulaanbaatar

Idag landar vi i Ulaanbaatar, där vi checkar in på vårt hotell. Efter lunch utforskar vi staden och på kvällen avnjuter vi en trevlig välkomstmiddag.

Dag 3: Lake Hövsgöl nationalpark

Vi beger oss mot de härligt vilda, nordliga delarna av Mongoliet! Vi börjar med att flyga inrikes till Mörön och fortsätter med bil mot Hatgal Village. Här möts vi av ett idylliskt landskap där skog blandas med stäpp, floder och åkermark. Härifrån tar vi båtvägen över sjön till halvön Ardavhar och vår camp med jurtor alldeles intill vattnet. Lake Hövsgöl är ett naturens underverk. Vackra bergstoppar och vild skog omringar denna djupa, klara sjö, som ofta kallas den mörkblå pärlan. Hövsgöl är systersjö till Baikalsjön, belägen 1645 meter över havet och under en solig dag är vattnet sagolikt azurblått. Sjön är biologiskt viktig för området och här grundade Mongoliets invånare en av landets första moderna nationalparker. De omgivande bergen erbjuder en fristad åt brunbjörnar, vildsvin och kronhjortar, men dessa djur kommer högst sannolikt att förbli osynliga för oss. Under två nätter bor vi i våra mysiga jurtor vid vattnet, där vi utforskar och lär oss mer om sjöns ekosystem. För de modiga kan ett uppfriskande dopp i det kalla, klara vattnet bli en höjdpunkt.

Dag 4: Lake Hövsgöl nationalpark

Idag gör vi en vandring längs sjöns stränder och skogsområden. Vi stannar till vid Tsomo Had, en helig klippa som skjuter ut över det kristallklara vattnet och som tillbeds av lokalbefolkningen. Medan vi utforskar omgivningarna får vi höra mer om de lokala traditionerna och den biologiska mångfalden. Luften känns lika ren som det klara vattnet och medan solen går ner över sjön njuter vi av en kvällsdrink följd av en god middag.

Dag 5: Hövsgöls kanjoner

Tidig morgon tar vi oss över berg och genom skog och vi omges av en ljuvlig natur som bebos av traditionella nomader. Förhoppningsvis passerar vi hjordar av får, getter och hästar, men de mest karaktäristiska djuren av dem alla är kanske de talrika yakarna. Yakar är urstarka lastdjur och förser även familjerna med mjölk, ull och kött. Längs vägen stannar vi kanske till och besöker en av familjerna i området och får en första inblick i den både fascinerande och inspirerande nomadkulturen. Medan den öppna stäppen sakta övergår i allt smalare bergspass och djupa dalgångar, närmar vi oss snart vår nästa utpost, Hövsgöls kanjoner, och en av Asiens vildaste och vackraste floder. Spektakulära klippor med spetsiga bergstoppar av kalksten och granit omger dalgången och vårt nästa boende, Gerscape camp.

Dag 6 - 7: Flodäventyr, Delgermörön

Små båtar är det bästa transportmedlet för att se så mycket som möjligt av detta flodlandskap och denna vildaste av vildmarker! Någon av följande dagar bjuder på en heldagsutflykt medströms. Denna floddag börjar med en rejäl frukost innan vi tar plats i båtarna. Om någon önskar, kan man alltid gå vissa delar till fots eller ta en annan rutt med bil. Vi gör ett stopp för en härlig picknicklunch i det fria intill floden och till kvällen återvänder vi till campen och avnjuter ännu en välsmakande vildmarksmiddag.

Trots att vi befinner oss nästan så långt ut i det vilda man kan komma, förser vår fantastiska personal oss med spännande maträtter. Under vår andra dag här kommer vi att fortsätta använda båtarna men också utforska området till fots. Med lite tur möter vi några av områdets nomader och lär oss mer om nomadlivet och dess utmaningar.

Dag 8 - 9: Ulaanbaatar

Vi kör tillbaka till Mörön och flyger vidare till Ulaanbaaar där vi bor två nätter på hotell. Under en heldagsutflykt bekantar vi oss med huvudstaden och besöker bland annat landmärket Chinggis Square.

Dag 10: Till Ikh Narth

Idag tar vi oss genom den mongoliska landsbygden. Utanför fönstret passerar gröna, öppna landskap, små byar och nomadiska bosättningar, men den eviga stäppen övergår snart i ett lite kargare men vackert ökenlandskap. Resan tar cirka 6 timmar och sent på eftermiddagen anländer vi till Red Rock Ger Camp, i naturreservatet Ikh Nart i Dornogobi (östra Gobi).

Dag 11 - 12: Ikh Nart naturreservat

Vi har två hela dagar till att utforska detta gigantiska öken- och stäpplandskap och dess stora, vackra stenformationer och bergsklyftor. Ikh Nart är kanske den plats i världen där man har störst chans att möta det karaktäristiska argalifåret med sina stora och tjusigt svängda horn. Vi har också goda chanser att få se en riktig klättermästare, den sibiriska stenbocken, och här finns även en stor population grågam. Med ett vingspann på upp till tre meter är detta en av världens största och tyngsta flygande fåglar. Naturreservatet är också historiskt och arkeologiskt intressant med lämningar från förstörda och plundrade kloster,hällristningar och gravar från olika tidsepoker.I campen finns ett par tjusiga, baktriska kameler. Att rida kamel är en härlig och spännande upplevelse och för dem som är intresserade kan en ridtur arrangeras under vår vistelse här. Nomaderna som lever i detta torra område står inför utmaningar långt ifrån dem vi i västvärlden är vana vid. Under vår vistelse i Ikh Nart besöker vi en nomadfamilj, som kan ha flyttat en bra bit bort i sökandet efter betesmark, för att lära oss mer om hur det är att leva i denna miljö.

Dag 13: Ikh Nart - Ulaanbaatar

På morgonen kör vi tillbaka till Ulaanbaatar med ett stopp för lunch på vägen. Under kvällen avnjuter vi en god avskedsmiddag.

Dag 14: Hemfärd

Efter vår sista mongoliska frukost beger vi oss till flygplatsen och påbörjar vår resa hem. Vi landar i Stockholm sent samma kväll och med oss hem har vi fantastiska minnen, många fotografier och nya vänner!

Vänligen notera:

Ovanstående färdplan kan komma att ändras. Vi kommer att anpassa oss efter både väder och var vi får möjlighet att besöka nomader. Flexibilitet är nyckeln till ett lyckat äventyr!

Boende

 • Adrian Nordenborg
 • Nomadic Journey
 • Adrian Nordenborg
 • Ingmar Skogar
 • Ingmar Skogar
 • Adrian Nordenborg
 • Adrian Nordenborg
 • Adrian Nordenborg
 • Adrian Nordenborg

Våra camper är enkla men bekväma. Alla camper har torrtoalett med vanlig sits. Det kommer även att finnas duschmöjligheter under hela resan. Vi sover i traditionella jurtor utrustade med sängar eller tältsängar. Kockarna och de som arbetar på camperna är några av de bästa i branschen. Varje dag kommer du att serveras en variation av maträtter och mongoliska specialiteter. Om kvällen samlas vi i den gemensamma jurtan, njuter av den gnistrande stjärnhimlen och att vara i en av världens mest spektakulära vildmarker.

Priser

Rumskategori Pris per person
Del i dubbelrum 64 900 SEK
Enkelrum 76 800 SEK

I priset ingår

 • Flyg Stockholm - Ulaanbaatar T/R . Flyg Ulaanbaatar - Mörön T/R
 • All annan transport
 • Allt boende
 • Alla måltider
 • All dryck inklusive öl/vin till maten
 • Alla aktiviteter beskrivna i färdplanen
 • All drick
 • En svensktalande PolarQuest-guide
 • Erfarna och kunniga lokala guider
 • Informationsmaterial inför resan
 • En illustrerad loggbok efter hemkomst
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Anslutande flyg till/från Stockholm
 • Rese- och avbeställningsskydd

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
19 juli 2019 1 augusti 2019