Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Nordpolen 2020

Få människor i historien har satt fot på den geografiska Nordpolen, 90° Nord. Det är inte heller många som har fått chansen att uppleva det natursköna landskapet och rika djurlivet på Frans Josefs Land i ryska Arktis. Res med oss i högsta komfort ombord på isbrytaren 50 Years of Victory och bli en av de få som besökt denna arktiska pärla och satt sin fot på Nordpolen.

 • Sätt fot på nordpolen, 90° nord
 • Färdas med världens största och mest kraftfulla isbrytare, 50 Years of Victory
 • Möjlighet att utforska norra ishavet från helikopter
 • Möjlighet att se isbjörn, valross och andra arktiska djurarter
 • Möjlighet att flyga luftballong (beroende av väder)
 • Zodiackryssningar
 • Besöka Franz Josefs lands historiska lämnningar samt utforska dess flora och fauna
Boende: Hotell i Helsingfors och hytt ombord på isbrytaren 50 Years of Victory. Fartyg: 50 Years of Victory. Passagerare: 128 passagerare. Språk: Engelska. Längd: 14 dagar, 11 nätter på fartyg. Pris: Från USD 30 995. Avgångar: 17 juni 2020, 25 juni 2020

Färdplan

Från Murmansk tar vi oss med världens största isbrytare mot geografiska Nordpolen. Få fartyg kan ta sig igenom den tjocka is som täcker Norra ishavet. Under färden tar vi oss igenom höga skruvisvallar och packis som är upp till 2,5 meter tjock. Från fartygets helikopter beundrar vi det imponerande polarlandskapet och ser fartyget utmana den mäktiga packisen. Under färden genom ett ständigt föränderligt islandskap hoppas vi möta några av de isbjörnar som strövar på isen i ständig jakt efter föda. Från Nordpolen far vi sedan söderut mot den ryska ishavsarkipelagen Franz Josefs Land, en fantastisk ögrupp med mäktiga glaciärer, vulkaniska berg och ett spännande djurliv. Efter en upplevelserik färd till världens ände återvänder vi till Murmansk och vidare med flyg till Helsingfors.

Observera! Denna resa arrangeras i samarbete med en amerikansk samarbetspartner som har lång erfarenhet av att arrangera polarexpeditioner. All information inför och under denna resa kommer att vara på engelska, inklusive guidningar och föreläsningar.

Dag 1: Helsingfors, Finland

Helsingfors utforskas på egen hand. Vi träffar sedan våra medresenärer på hotell i Helsingfors där vi tillbringar natten.

Dag 2: Ombordsstigning i Murmansk, Ryssland

Efter utcheckning från hotellet är det dags att bege sig till Murmansk. Vi reser med vårt charterflyg som bokas i samband med expeditionen. Murmansk ligger nästan halvvägs mellan Moskva och Nordpolen och med en befolkning på 400 000 är Murmansk den största staden norr om polcirkeln. Vi tar oss till hamnen och vårt hem för de kommande två veckorna, den jättelika isbrytaren 50 Years of Victory.

Dag 3-6: På väg norrut i norra ishavet

Vi gör oss hemmastadda på denna makalösa isbrytare och påbörjar vår färd mot Nordpolen som kan ta allt mellan 4-6 dagar beroende på väder- och isförhållanden. Våra specialister börjar sitt omfattande föreläsningsprogram där de berättar om Arktis djurliv, glaciologi, historia och geologi. Vi korsar den 80:e breddgraden och seglar in i ett ändlöst hav täckt av evig is. Vi tar oss genom denna massiva packis. Från helikoptern har vi ett unikt panorama över vår starka isbrytare som med sina 74 000 hästkrafter tuggar sig igenom världens tuffaste packis. Fartyget stannar, fallrepet fälls ner och vi kan njuta av en promenad på det frusna ishavet. Navigationsbryggan är öppen dygnet runt för fartygets passagerare. När vi når Nordpolen samlas vi på bryggan och iakttar när kaptenen skickligt parkerar 50 Years of Victory på 90° Nord. Vi tar oss ner på isen och står på den plats där jordens alla meridianer och tidzoner möts i en enda punkt. Vi begrundar tidigare upptäcktsresandens öden när de till fots kämpat sig över packisen för att nå hit. Det var hit Amundsen drömde om att komma och det var denna punkt som Peary och Cook orättmätigt gjorde anspråk på. Kanske firar vi att vi nått vårt mål med en grillfest på isen och – för den som vågar – ett polardopp!

Dag 7: 90° nord

Förväntningarna stiger allt eftersom vi närmar oss nordpolen, och när vi väl når vårt mål är det lätt att bli lite känslosam. Samtidigt är detta något att fira, och stämningen är god och festlig! Passa på att ta bilder, höra av dig till nära och kära eller vifta med en flagga - vad som än får dig att minnas detta ögonblick med glädje och emfas! Senare skålar vi tillsammans och njuter av en god middag ute på isen. Om tillfälle bjuds kommer det finnas möjlighet att kasta sig i det iskalla vattnet för ett polardopp samt att flyga luftballong (helt beroende av väder).  

Dag 8: Söderut

Vi reser vidare i riktning mot det ryska öriket Frans Josefs Land och stångar oss igenom enorma skruvisvallar. Ju längre söderut vi kommer desto större är chansen att se isbjörn och vi håller konstant utkik från bryggan. Lekfulla stormfåglar och elfenbensvita ismåsar är våra följeslagare under färden. Har vi tur ser vi även den mycket vackra och sällsynta rosenmåsen.

Dag 9-10: Frans Josefs Land och norra ishavet

Vi seglar in i den avlägsna, och till för bara några år sedan stängda, ishavsarkipelagen Frans Josefs Land, som består av 191 öar. Här öppnar sig en ny värld med vulkaniska berg och glittrande glaciärer. Ögruppen upptäcktes inte förrän 1873, då en österrikisk expedition såg landet för första gången och en stor del av arkipelagen är fortfarande outforskad. Detta är ett populärt tillhåll för isbjörnar och chanserna är mycket goda att vi skall stöta på några av dem under våra dagar på Frans Josefs Land. Här gör vi utflykter i våra stabila Zodiacer. Vi utforskar Cape Flora och historiska lämningar från tre olycksakliga expeditioner. Om vädret tillåter hoppas vi även utforska de imponerande fågelklipporna.

Dag 11 – 12: Söderut mot Murmansk, Ryssland

Vi har nu lämnat Frans Josefs Land och tar oss över Norra ishavet mot Murmansk.

Dag 13: Avstigning i Murmansk, Ryssland

Sista dagen på vår spännande resa och dags att säga farväl till 50 Years of Victory och dess besättning. Vi tar oss tillbaka till Helsingfors. Detta görs med vårt chartrade plan (se prislista). Här övernattar vi denna gång på ett centralt beläget hotell.

Dag 14: Helsingfors, Finland

Efter frukost fortsätter vi hem på egen hand.

Observera: Vi befinner oss nu i ett av världens mest avlägsna områden och ovanstående är endast en generell plan. Vårt program beror helt på väder- och isförhållanden. Målet med resan är att nå Nordpolen. Detta kan ta allt från tre till sex dagar. Möjligheten att besöka Frans Josefs Land är därför beroende av detta och kan ej garanteras.

 

Fartyget 50 Years of Victory

 • John Weller
 • O. Staiger
 • Juan Carlos Espinoza
 • Dale Woods
 • Juan Carlos Espinoza

Det senaste fartyget i isbrytarflottan är den största, mest sofistikerade och kraftfulla isbrytaren som någonsin byggts. Det tog 20 år att bygga 50 Years of Victory, och fartyget är den första Arktika-klassade isbrytaren med skedböjd bog. Det nya digitala automatiska kontrollsystemet ger ökad effektivitet. Fartyget, designat med fem meter brett bälte av rostfri stål, bryter igenom is upp till 3 meter tjock. Fartyget drivs av två kärnkraftsreaktorer som producerar 75 000 hästkrafter. I öppet vatten kan farten uppgå till 21 knop.

50 Years of Victory tillhandahåller rymliga allmänna utrymmen med salong, lounge, bar och bibliotek. Salongen används både som föreläsningsrum under dagen och under kvällen för att umgås. För avslappning finns en mindre pool och bastu. I träningslokalen finns det fönster så att man inte missar en sekund av naturen utanför. Det finns även tillgång till att få massage samt en mindre affär ombord. Fartyget har fem hyttkategorier, alla med privata faciliteter. Det finns 4 olika typer av sviter: Arktika svit, Victory svit, Standard svit och Minisvit. Samtliga sviter har antingen badkar eller dusch och är olika storleksmässigt. Alla standard hytter har en golvstående säng samt en bäddsoffa.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt USD 30 995
Minisvit USD 35 995
Svit USD 41 595
Victorysvit USD 44 095
Arktikasvit USD 45 095

*Obligatoriskt transfer-paket på USD 1 995 per person tillkommer. I detta ingår en hotellövernattning inklusive frukost i Helsingfors före och efter expeditionen, charterflyg tur/retur Helsingfors-Murmansk, transfer till/från fartyget i Murmansk samt transfer från flygplatsen till hotellet i Helsingfors (efter expeditionen).

I priset ingår

 • 11 nätter ombord på 50 Years of Victory
 • Alla måltider under expeditionen
 • All dryck inklusive vin, öl och drinkar till måltider och under barens öppettider Hyttstädning dagligen
 • Hårtork och badrock i varje hytt
 • En erfaren expeditionsledare och ett team kunniga guider
 • Den sedvanliga dricksen till hotell och expeditionspersonal
 • Formella och informella föreläsningar av expeditionsteamet och gästföreläsare
 • All bagagehantering ombord fartyget
 • Alla gemensamma utflykter med gummibåt (Zodiac) och helikopter inkluderade i det dagliga programmet
 • En Aarka (jacka) att behålla samt lån av stövlar
 • Detaljerad information innan resa
 • Emergency Evacuation Insurance upp till USD 500,000 per person . Hamnskatter och landstigningsavgifter
 • Ryskt välkomstbrev till visumansökan (fås efter slutbetalning)
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg från din hemreseort till Helsingfors
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Kostnader för pass och visum
 • Helikopterturer utöver det som erbjuds gruppen
 • Det obligatoriska transfer-paket á USD 1995 per per (vilket inkluderar en hotellövernattning inklusive frukost i Helsingfors före och efter expeditionen, charterflyg tur/retur Helsingfors-Murmansk, transfer till/från fartyget i Murmansk samt transfer från flygplatsen till hotellet i Helsingfors, efter expeditionen) Flygplatsskatt vid ankomst/avfärd
 • Statliga ankomst/avfärd skatter som inte nämns ovan
 • Extra boendenätter
 • Måltider iland om inget annat anges
 • Extra bagageavgifter
 • Tvätt-, dryck-, bar- och andra personliga utgifter som inte är specificerat ovan Telefon och internetkostnader
 • Luftballongfärd vid Nordpolen
 • Enkelrumstillägg

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
17 juni 2020 30 juni 2020
25 juni 2020 11 juli 2020