031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Nordpolen 2018

Få människor i historien har någonsin satt sin fot på den geografiska Nordpolen, 90° Nord. Det är inte heller många som har fått chansen att uppleva det natursköna landskapet och rika djurlivet på Frans Josefs Land i ryska Arktis. Res med oss i högsta komfort ombord på isbrytaren 50 Years of Victory och bli en av de få som besökt denna arktiska pärla och satt sin fot på Nordpolen.

Boende: Hotell i Helsingfors och hytt ombord på isbrytaren 50 Years of Victory. Fartyg: 50 Years of Victory. Passagerare: 128 passagerare. Språk: Engelska. Längd: 14 dagar, 11 nätter på fartyg. Pris: Från USD 28 695.

Färdplan

Från Murmansk tar vi oss med världens största isbrytare mot geografiska Nordpolen. Få fartyg kan ta sig igenom den tjocka is som täcker Norra ishavet. Under färden tar vi oss igenom höga skruvisvallar och packis som är upp till 2,5 meter tjock. Från fartygets helikopter beundrar vi det imponerande polarlandskapet och ser fartyget utmana den mäktiga packisen. Under färden genom ett ständigt föränderligt islandskap hoppas vi möta några av de isbjörnar som strövar på isen i ständig jakt efter föda. Från Nordpolen far vi sedan söderut mot den ryska ishavsarkipelagen Franz Josefs Land, en fantastisk ögrupp med mäktiga glaciärer, vulkaniska berg och ett spännande djurliv. Efter en upplevelserik färd till världens ände återvänder vi till Murmansk och vidare med flyg till Helsingfors.

Observera! Denna resa arrangeras i samarbete med en amerikansk samarbetspartner som har lång erfarenhet av att arrangera polarexpeditioner. All information inför och under denna resa kommer att vara på engelska, inklusive guidningar och föreläsningar.

Dag 1: Helsingfors, Finland

Helsingfors utforskas på egen hand. Vi träffar sedan våra medresenärer på hotell i Helsingfors där vi sedan tillbringar natten.

Dag 2: Helsingfors – Murmansk

Efter utcheckning från hotellet är det dags att bege sig till Murmansk. Vi reser med vårt charterflyg som bokas i samband med expeditionen. Murmansk ligger nästan halvvägs mellan Moskva och Nordpolen och med en befolkning på 400 000 är Murmansk den största staden norr om polcirkeln. Vi tar oss till hamnen och vårt hem för de kommande två veckorna, den jättelika isbrytaren 50 Years of Victory.

Dag 3-7: På väg norrut mot Nordpolen

Vi gör oss hemmastadda på denna makalösa isbrytare och påbörjar vår färd mot Nordpolen som kan ta allt mellan 5-8 dagar beroende på väder- och isförhållanden. Våra specialister börjar sitt omfattande föreläsningsprogram där de berättar om Arktis djurliv, glaciologi, historia och geologi. Vi korsar den 80:e breddgraden och seglar in i ett ändlöst hav täckt av evig is. Vi tar oss genom denna massiva packis. Från helikoptern har vi ett unikt panorama över vår starka isbrytare som med sina 75 000 hästkrafter tuggar sig igenom världens tuffaste packis. Fartyget stannar, fallrepet fälls ner och vi kan njuta av en promenad på det frusna ishavet. Navigationsbryggan är öppen dygnet runt för fartygets passagerare. Här ser vi den erfarna kaptenen och hans mannar manövrera detta otroliga fartyg.  När vi når Nordpolen samlas vi på bryggan och iakttar när kaptenen skickligt parkerar 50 Years of Victory på 90° Nord. Vi tar oss ner på isen och står på den plats där jordens alla meridianer och tidzoner möts i en enda punkt. Vi begrundar tidigare upptäcktsresandens öden när de till fots kämpat sig över packisen för att nå denna punkt. Det var hit Amundsen drömde om att komma och det var denna punkt som Peary och Cook orättmätigt gjorde anspråk på. Kanske firar vi att vi nått vårt mål med en grillfest på isen och – för den som vågar – ett polardopp!

Dag 8: Söderut

Vi reser vidare i riktning mot det ryska öriket Frans Josefs Land och stångar oss igenom enorma skruvisvallar. Ju längre söderut vi kommer desto större är chansen att se isbjörn och vi håller konstant utkik från bryggan. Lekfulla stormfåglar och elfenbensvita ismåsar är våra följeslagare under färden. Har vi tur ser vi även den mycket vackra och sällsynta rosenmåsen.

Dag 9-10: Frans Josefs Land, Ryssland

Vi seglar in i den avlägsna, och till för bara några år sedan stängda, ishavsarkipelagen Frans Josefs Land, bestående av 191 öar. Här öppnar sig en ny värld med vulkaniska berg och glittrande glaciärer. Ögruppen upptäcktes inte förrän 1873, då en österrikisk expedition såg landet för första gången och en stor del av arkipelagen är fortfarande outforskad. Detta är ett populärt tillhåll för isbjörnar och chanserna är mycket goda att vi skall stöta på några av dem under våra dagar på Frans Josefs Land. Här gör vi utflykter i våra stabila Zodiacer. Vi utforskar Cape Flora och historiska lämningar från tre olycksakliga expeditioner. Om vädret tillåter hoppas vi även utforska de imponerande fågelklipporna.

Dag 11 – 12: Söderut mot Murmansk

Vi har nu lämnat Frans Josefs Land och tar oss över Norra ishavet mot Murmansk.

Dag 13: Murmansk – Helsingfors

Sista dagen på vår spännande resa och dags att säga farväl till 50 Years of Victory och dess besättning. Vi tar oss tillbaka till Helsingfors. Detta görs med vårt chartrade plan (se prislista). Här övernattar vi denna gång på ett centralt beläget hotell.

Dag 14: Helsingfors

Efter frukost fortsätter vi hem på egen hand.

Observera: Vi befinner oss nu i ett av världens mest avlägsna områden och ovanstående är endast en generell plan. Vårt program beror helt på väder- och isförhållanden. Målet med resan är att nå Nordpolen. Detta kan ta allt från fyra till åtta dagar. Möjligheten att besöka Frans Josefs Land är därför beroende av detta och kan ej garanteras.

 

Fartyget 50 Years of Victory

  • John Weller
  • O. Staiger
  • Juan Carlos Espinoza
  • Dale Woods
  • Juan Carlos Espinoza

Det senaste fartyget i isbrytarflottan är den största, mest sofistikerade och kraftfulla isbrytaren som någonsin byggts. Det tog 20 år att bygga 50 Years of Victory, och fartyget är den första Arktika-klassade isbrytaren med skedböjd bog. Det nya digitala automatiska kontrollsystemet ger ökad effektivitet. Fartyget, designat med fem meter brett bälte av rostfri stål, bryter igenom is upp till 3 meter tjock. Fartyget drivs av två kärnkraftsreaktorer som producerar 75 000 hästkrafter. I öppet vatten kan farten uppgå till 21 knop.

50 Years of Victory tillhandahåller rymliga allmänna utrymmen med salong, lounge, bar och bibliotek. Salongen används både som föreläsningsrum under dagen och under kvällen för att umgås. För avslappning finns en mindre pool och bastu. I träningslokalen finns det fönster så att man inte missar en sekund av naturen utanför. Det finns även tillgång till att få massage samt en mindre affär ombord. Fartyget har fem hyttkategorier, alla med privata faciliteter. Det finns 4 olika typer av sviter: Arktika svit, Victory svit, Standard svit och Minisvit. Samtliga sviter har antingen badkar eller dusch och är olika storleksmässigt. Alla standard hytter har en golvstående säng samt en bäddsoffa.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt USD 28 695
Minisvit USD 32 795
Svit USD 40 995
Victorysvit USD 44 095
Arktikasvit USD 45 095

Obligatoriskt transfer-paket på USD 1895 per person tillkommer. Detta inkluderar flyg tur/retur Helsingfors-Murmansk, en hotellövernattning med frukost i Helsingfors före expeditionen, en hotellövernattning med frukost i Helsingfors efter expeditionen, transfer från flygplatsen i Murmansk till fartyget samt från fartyget till flygplatsen i Murmansk.

I priset ingår: 11 nätter ombord på 50 Years of Victory, alla måltider under expeditionen, all dryck inklusive vin, öl och drinkar till måltider och under barens öppettider, en erfaren expeditionsledare och ett team kunniga guider, föreläsningar ombord och iland, alla gemensamma utflykter med gummibåt (Zodiac) och helikopter, en parka att behålla samt lån av stövlar, detaljerad information innan resa samt en digital loggbok för nedladdning, Emergency Evacuation Insurance upp till $100,000 per person.

I priset ingår inte: Reseförsäkring och avbeställningsskydd, kostnader för pass och visum, den sedvanliga dricksen till fartygets besättning, helikopterturer utöver det som erbjuds gruppen, obligatoriskt transfer-paket USD 1895

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att prenumerera innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.