Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Späckhuggare och norrsken i Nordnorge 2022

Följ med det lilla 12-passagerarfartyget M/S Stockholm på en spännande resa i sann expeditionsanda, där vi utforskar de vackra nordnorska fjordarna utanför Tromsø. Här njuter vi av spektakulär natur och spanar efter det magiska norrskenet. De senaste åren har grupper med knölvalar och späckhuggare samlats i området i jakt på de stora sillstim som har valt att övervintra här. Har vi tur bjuder resan även på nära möten med dessa fascinerande djur!

 • Chans att se späckhuggare och knölvalar
 • Chans att se norrsken
 • Expedition med M/S Stockholm
 • Endast 12 passagerare
 • 5-stjärniga naturupplevelser
 • Klimatkompenserad resa
Boende: Hytt ombord M/S Stockholm. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Stockholm. Guider: 2 st. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska och engelska. Längd: 6 dagar, 5 nätter på fartyg. Pris: Från 35 900 SEK. Avgångar: 29 oktober 2022, 3 november 2022, 8 november 2022, 23 november 2022

Färdplan

Dag 1: Tromsø, Norge

Vi ankommer till den nordnorska staden Tromsø, belägen 35 mil norr om polcirkeln och vackert inramad av fjordar, fjäll och bergstoppar. Staden har varit utgångspunkt för många polarexpeditioner och kallades under 1800-talet för ”Porten till Arktis”. På eftermiddagen går vi ombord på M/S Stockholm och gör oss hemmastadda i våra mysiga hytter. Efter en första gemensam middag tar vi oss upp till Fjellheisen för att njuta av vyn över Tromsö och alla de ljus som lyser upp staden efter mörkrets intrång. Väl tillbaka ombord är det dags att kasta loss – expeditionskryssningen har startat!

Dag 2 – 5: Expedition

Vi befinner oss nu på en expeditionskryssning och färdplanen de kommande dagarna kommer att vara flexibel beroende på väder och eventuella djurmöten. Vi reser i slutet av oktober och i november, innan polarnattens mörker lägger sig helt över Tromsø. I slutet av oktober och första halvan av november visar sig solen fortfarande flera timmar per dag. I slutet av november blir det snabbt mörkare och solen är bara uppe någon timme per dag fram till den 28 november då polarnatten infinner sig. För dem som är intresserade av fotografering kan ljuset så här års vara magiskt, med soluppgångar och solnedgångar i alla nyanser av rosa och gult. Även när solen befinner sig under horisonten kan vi under en stund njuta av ett trolskt grynings- och skymningsljus. Vid klart väder hoppas vi få se det magiska norrskenet - Tromsø är en av de destinationer som erbjuder störst chanser om man drömmer om att uppleva detta fascinerande fenomen.

Sedan 2010 har stora sillstim övervintrat i fjordarna utanför Tromsø, vilket har lockat till sig många späckhuggare och knölvalar. Eftersom det är vilda djur är det svårt att förutsäga om de kommer tillbaka även denna säsong, men är turen på vår sida får vi uppleva oförglömliga möten med dessa imponerande varelser.

Förhoppningen under resan är att få se både norrsken och val, och när tillfälle ges kommer vi att göra spännande gummibåtskryssningar och uppfriskande vandringar för att utforska den vackra övärlden på nära håll. Kanske har den första snön fallit och lagt sig över de höga bergstopparna, som tillsammans med de pittoreska små husen skapar fantastiska scenerier. Området är även ett populärt tillhåll för havsörn och vi håller utkik efter deras imponerande vingspann. Kvænangen, Loppa  och Vannøya är exempel på platser där vi kan komma att göra strandhugg.

Ombord lyssnar vi på guidernas inspirerande föredrag, njuter av god mat och spanar från däck. För den som är intresserad av fiske finns det även chans att pröva fiskelyckan från fartyget.

Dag 6: Tromsø

På morgonen går vi av fartyget och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Ovanstående platser är endast exempel på platser vi kan komma att besöka. Resans exakta rutt beror helt på väder och eventuella valmöten. Kaptenen och expeditionsledaren kommer att göra allt för att maximera vår upplevelse. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Fartyget M/S Stockholm

 • Emma Nilsson
 • Emma Nilsson
 • All mat och dryck ingår
  Ulrich Kühn
 • J-P Lahall
 • Katharina Miller
 • Emma Nilsson
 • Emma Nilsson

M/S Stockholm är ett klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1999 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms passagerare bor i trevliga tvåbäddshytter med under- och överslaf, alla med utsikt och privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet som älskas av många. M/S Stockholm är inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Ombord äter och dricker man gott i sällskap av resenärer som har ett gediget natur- och djurintresse. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin och öl ingår i resans pris. Att resa med endast 12 passagerare ombord är som att färdas på en privat yacht. En upplevelse som skiljer sig markant mot en färd med ett större och mer konventionellt kryssningsfartyg.

Fartygets ägare, kapten och besättning har mångårig erfarenhet och arbetar aktivt för att göra ansvarsfulla expeditioner som respekterar den ömtåliga miljön. Det är inte bara passagerarna som förundras över naturen och djurlivet i de områden vi reser till. Även de som arbetar på M/S Stockholm har entusiastiskt sökt sig hit. Därför blir ingen förvånad när kocken också tar sig iland för att fotografera eller studera fåglar, när hans tid medger. Upptäcktsresorna med M/S Stockholm i områden med unikt djurliv och orörd natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med. Det är helt enkelt svårslaget.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt med ventiler (våningssäng) 35 900 SEK
Enkelhytt 67 900 SEK

I priset ingår

 • 5 nätter ombord på M/S Stockholm
 • Alla måltider ombord
 • All dryck inklusive vin och öl till maten samt drinkar
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till och från Tromsø
 • Avbeställningsskydd och försäkring

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
29 oktober 2022 3 november 2022
3 november 2022 8 november 2022
8 november 2022 13 november 2022
23 november 2022 28 november 2022

Relaterade blogginlägg

 • Valar, norrsken och snöklädda bergstoppar i Tromsø

  I början av november 2018 fick Sara Larsson från PolarQuest-kontoret chansen att följa med M/S Stockholm på ett oförglömligt äventyr i fjordarna kring Tromsø. Läs om resan då hon hittade sitt paradis på jorden nedan!

  Läs hela inlägget
 • Sjökapten på Svalbard – snarare en livsstil än ett jobb

  Magnus Reteike har arbetat ombord på vår lilla pärla M/S Stockholm i 10 år. Han gjorde sin första resa till Svalbard 2008 och har sedan dess återvänt varje sommar. Läs hans spännande berättelse om livet som sjökapten på Svalbard!

  Läs hela inlägget