Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Norrskensexpedition i Nordnorge 2020

Följ med på ett sagolikt vinteräventyr i Nordnorge! I början av 2020 beger vi oss ut i fjordarna kring Tromsø och Alta för att njuta av den vackra nordnorska naturen och förhoppningsvis se det magiska norrskenet dansa över himlavalvet. Har vi tur bjuder resan även på exklusiva möten med späckhuggare och knölvalar! Därtill besöker vi den lilla kuststaden Alta och det avlägsna samhället Kautokeino i hjärtat av Sameland. Vi lär oss mer om den samiska kulturen, utforskar den spektakulära norrskenskatedralen och övernattar på ett ishotell.

 • Chans att se norrsken
 • Chans att se späckhuggare och knölvalar
 • Övernattning på Sorrisniva Igloo Hotel
 • Expeditionskryssning med M/S Quest
 • Besök i Sapmi - Sameland
 • Klimatkompenserad resa
Boende: Hytt ombord på M/S Quest, hotell i Alta och Kautokeino. Transport: Expeditionsfartyg, Zodiacer och buss. Fartyg: M/S Quest. Guider: 5 st. Passagerare: 53 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 7 dagar, 4 nätter på fartyg. Pris: Från 28 900 SEK. Avgång: 17 januari 2020

Färdplan

Om färdplanen

Under denna expedition tillbringar vi fyra nätter ombord på det bekväma expeditionsfartyget M/S Quest. Vi reser i sann expeditionsanda och färdplanen är flexibel beroende på väder och eventuella djurmöten. Vi bor även en natt på ishotellet i Alta och en natt i den avlägsna byn Kautokeino.

Tromsø

Resan startar i den nordnorska staden Tromsø, belägen 35 mil norr om polcirkeln och vackert inramad av fjordar, fjäll och bergstoppar. Staden har varit utgångspunkt för många omtalade polarexpeditioner och kallades under 1800-talet för ”Porten till Arktis”.

Expeditionskryssning med M/S Quest

Vi befinner oss på en expeditionskryssning och färdplanen är flexibel beroende på väder och eventuella valmöten. Vi reser under den andra delen av januari, precis när ljuset kommer tillbaka efter den mörka polarnatten, vilket innebär att solen kommer att befinna sig ovanför horisonten en kort stund varje dag. För dem som är intresserade av fotografering kan ljuset så här års vara magiskt, med soluppgångar och solnedgångar i alla nyanser av rosa och gult. Även när solen befinner sig under horisonten kan vi under en stund njuta av ett trolskt grynings- och skymningsljus. Vid klart väder hoppas vi få se det magiska norrskenet – denna region är en av de destinationer som erbjuder störst chanser om man drömmer om att få uppleva detta fascinerande fenomen. Att befinna sig ute på en stilla fjord med det gröna skenet dansande ovanför är en svårslagen naturupplevelse!

Sedan 2010 har stora sillstim övervintrat i dessa fjordar, vilket har lockat till sig många späckhuggare, men även en del knölvalar. Eftersom det är vilda djur är det svårt att förutsäga om de kommer tillbaka även vintern 2019/2020, men är turen på vår sida får vi uppleva oförglömliga möten med dessa imponerande, marina djur.

Förhoppningen under resan är att få se både norrsken och val, och när tillfälle ges kommer vi att göra spännande gummibåtskryssningar och landstigningar för att utforska den nordnorska övärlden på nära håll. De stilla fjordarna, snötäckta bergstopparna och pittoreska små husen skapar tillsammans fantastiska scenerier. Området är även ett populärt tillhåll för havsörn och vi håller utkik efter deras imponerande vingspann. Rebbenesøya, Skorpa, Ringvassøya och Seiland är exempel på platser där vi kan komma att göra strandhugg. Ombord lyssnar vi på guidernas inspirerande föredrag, njuter av god mat och spanar efter norrsken och djurliv ute på däck.

Alta – ishotellet & norrskenskatedralen

Den lilla kuststaden Alta är belägen en natts båtresa från Tromsø och omges av höga berg och vackra fjordar. Staden kallas också för norrskensstaden – här har man goda chanser att observera norrsken, lära sig mer om fenomenet och det var i Alta som den norske fysikern Kristian Birkeland år 1899 byggde världens första norrskensobservatorium. Självklart gör vi ett besök i den spektakulära norrskenskatedralen! Skifferindustrin har en lång historia i Alta och under dagen tar vi oss till skifferbrottet Pæskatun för att lära oss mer om hantverket. Dagen i Alta avslutas med en middag, komponerad av lokala råvaror, samt en övernattning på Sorrisniva Igloo Hotel – helt byggt av snö och is. Det är en oförglömlig upplevelse att krypa ner i sin varma sovsäck här!

Kautokeino – vildmark & samisk kultur 

Vi beger vi oss ut i Finnmarkens vildmark. Efter ett par timmars busstur är vi framme vid en samisk camp i hjärtat av Sápmi, även kallat Sameland – den region som omfattar samernas historiska bosättningsområden. Här får vi lära oss mer om den samiska kulturen och avnjuta en typisk samisk lunch runt lägerelden i en kåta (lavvu). Vi checkar sedan in på charmiga och vackert belägna Thon Hotel Kautokeino. Här tillbringar vi natten, avnjuter en god middag och spanar efter norrsken.

Vänligen observera: Resans exakta rutt beror helt på väder och eventuella valmöten. Kaptenen och expeditionsledaren kommer att göra allt för att maximera vår upplevelse. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Snöskor
Vi hoppas ha möjlighet att ge oss ut på uppfriskande vandringar med snöskor i mindre grupper. Detta är en aktivitet som kräver god fysik. Vänligen notera att denna aktivitet är helt beroende på väder, snö och landstigningsplatser.

Fartyget M/S Quest

 • Elke Lindner
 • Vi bor tre nätter ombord på expeditionsfartyget M/S Quest
  Christian Engelke
 • Panoramaloungen
  Niklas Nilsson
 • Matsal
  Jonas Sundquist
 • Åsa Lindgren
 • Niklas Nilsson
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Redarhytt
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Plus
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med 2 separata sängar
  Eirik Grønningsæter
 • Trippelhytt
  Eirik Grønningsæter

Ett litet, bekvämt expeditionsfartyg med en hemtrevlig atmosfär

M/S Quest byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster och 2008 startade hon sin karriär som litet och bekvämt expeditionsfartyg. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2018 genomgick hon en upprustning av passagerarutrymmena. M/S Quest tar 53 passagerare i 26 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar, medan alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV. 

I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande landskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia. I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur. Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter djurliv. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en mycket hemtrevlig atmosfär. På M/S Quest finns det fem gummibåtar och fem svensk- och engelsktalande guider.

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt (våningssängar) 28 900 SEK
Dubbelhytt (två separata sängar) 34 900 SEK
Dubbelhytt Plus (två separata sängar) 37 900 SEK
Dubbelhytt (dubbelsäng) 37 900 SEK
Dubbelhytt Superior (stor dubbelsäng) 42 900 SEK
Redarhytt m sittgrupp (stor dubbelsäng) 45 900 SEK
Enkelhytt 58 900 SEK

Program 17 – 23 januari 2020
Dag 1: Ombordstigning i Tromsø kl 16:00.
Dag 2–4: Expeditionskryssning.
Dag 5: Vi kliver av fartyget i Alta och reser med buss till Kautokeino där vi bor en natt på Thon Hotel.
Dag 6: Vi reser tillbaka till Alta och bor en natt på Sorrisniva Igloo Hotel.
Dag 7: Efter frukost beger vi oss med transfer till flygplatsen i Alta för att resa hem. 

 

I priset ingår

 • 4 nätter ombord på M/S Quest
 • 1 natt på Sorrisniva Igloo Hotel i Alta
 • 1 natt på Thon Hotel i Kautokeino
 • Alla måltider
 • Kaffe, te och kakor
 • En erfaren expeditionsledare
 • Både svensk- och engelsktalande guider
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till Tromsø och från Alta
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
17 januari 2020 23 januari 2020

Relaterade blogginlägg

 • Sillen går till

  I sann expeditionsanda, lockade av otillgängliga områden som frestar med äventyr, reste vi för ett par veckor sedan till de nordnorska fjordarna. Här har sillen samlats sedan många år, mitt i den iskalla vintern, och med den följer också en rad spektakulära djur som längtar efter ett skrovmål. Läs om späckhuggare, knölvalar och norrsken i ett blogginlägg skrivet av vår guide Andreas nedan.

  Läs hela inlägget
 • Förälskad – i fjäll och fjordar

  Journalisten Kicki Lind reste med PolarQuest på en midvinterexpedition i nordligaste Norge och blev förälskad – i mäktiga fjäll och fjordar.

  Läs hela inlägget