Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Norrskensexpedition i Nordnorge

Följ med expeditionsfartyget M/S Quest på en spännande resa i Nordnorge! I mitten av januari beger vi oss ut i fjordarna utanför Tromsø för att njuta av den vackra nordnorska naturen och förhoppningsvis se det magiska norrskenet dansa över himlavalvet. Vi stannar också till vid den lilla kuststaden Alta för att besöka norrskenskatedralen och lära oss mer om den samiska kulturen. Har vi tur bjuder resan även på exklusiva möten med späckhuggare och knölvalar!

Boende: Hytt ombord på M/S Quest. Transport: Expeditionsfartyg, Zodiacer. Fartyg: M/S Quest. Guider: 5 st. Passagerare: 53 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 5 dagar, 4 nätter på fartyg. Pris: Från 18 900 SEK.

Färdplan

Dag 1: Tromsø, Norge

Vi ankommer till den nordnorska staden Tromsø, belägen 35 mil norr om polcirkeln och vackert inramad av fjordar, fjäll och bergstoppar. Staden har varit utgångspunkt för många polarexpeditioner och kallades under 1800-talet för ”Porten till Arktis”. Under eftermiddagen går vi ombord på expeditionsfartget M/S Quest och gör oss hemmastadda i våra bekväma hytter. Efter en första gemensam middag passar vi på att besöka den karaktäristiska Ishavskatedralen. Vi tar oss sedan upp till Fjellheisen för att njuta av vyn över Tromsö och alla de ljus som lyser upp staden. Väl tillbaka ombord är det dags att kasta loss – expeditionen har startat!

Dag 2 – 3: Expedition

Vi befinner oss nu på en expeditionskryssning och färdplanen de kommande dagarna är flexibel beroende på väder och eventuella djurmöten. Vi reser i mitten av januari, precis när solen kommer tillbaka efter den mörka polarnatten, vilket innebär att solen kommer att befinna sig ovanför horisonten en kort stund varje dag. För dem som är intresserade av fotografering kan ljuset så här års vara magiskt, med soluppgångar och solnedgångar i alla nyanser av rosa och gult. Även när solen befinner sig under horisonten kan vi under en stund njuta av ett trolskt grynings- och skymningsljus.

Vid klart väder hoppas vi få se det magiska norrskenet - Tromsø är en av de destinationer som erbjuder störst chanser om man drömmer om att uppleva detta fascinerande fenomen. Att befinna sig ute på en stilla fjord med det gröna dansande skenet ovanför är en svårslagen naturupplevelse!

Sedan 2010 har stora sillstim övervintrat i fjordarna utanför Tromsø, vilket har lockat till sig många späckhuggare, men även en del knölvalar. Eftersom det är vilda djur är det svårt att förutsäga om de kommer tillbaka även säsongen 2018 - 2019, men är turen på vår sida får vi uppleva oförglömliga möten med dessa imponerande, marina djur.

Förhoppningen under resan är att få se både norrsken och val, och när tillfälle ges kommer vi att göra spännande gummibåtskryssningar och landstigningar för att utforska den nordnorska övärlden på nära håll. Troligtvis är de höga bergstopparna täckta av gnistrande snö, som tillsammans med de pittoreska små husen skapar fantastiska scenerier. Området är även ett populärt tillhåll för havsörn och vi håller utkik efter deras imponerande vingspann. Rebbenesøya, Gjossøya, Ringvassøya och Seiland är exempel på platser där vi kan komma att göra strandhugg. Ombord lyssnar vi på guidernas inspirerande föredrag, njuter av god mat och spanar efter norrsken och djurliv ute på däck.

Dag 4: Alta – samisk kultur och norrskenskatedralen

Idag beger vi oss ut på en heldagsutflykt i Finnmarken. Den lilla kuststaden Alta är belägen en natts båtresa från Tromsö och omges av höga berg och vackra fjordar. Staden kallas också för norrskensstaden – här har man goda chanser att observera norrsken, lära sig mer om fenomenet och det var i Alta som den norske fysikern Kristian Birkeland år 1899 byggde världens första norrskensobservatorium. Efter frukost går vi av fartyget och efter ett par timmars busstur är vi framme vid en samisk camp i hjärtat av Sápmi, även kallat Sameland – den region som omfattar samernas historiska bosättningsområden. Här får vi lära oss mer om den samiska kulturen och avnjuta en typisk samisk lunch runt lägerelden i en kåta (lavvu). Vi tar oss sedan tillbaka till Alta för en guidad visning i den spektakulära norrskenskatedralen. I anslutning till katedralen finner vi också en intressant utställning som berättar om detta färgstarka naturfenomen.

Dag 5: Tromsø

På morgonen går vi av fartyget, påbörjar hemresan eller fortsätter äventyret på egen hand.

Vänligen observera: Resans exakta rutt beror helt på väder och eventuella valmöten. Kaptenen och expeditionsledaren kommer att göra allt för att maximera vår upplevelse. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Fartyget M/S Quest

 • Elke Lindner
 • Panoramaloungen
  Niklas Nilsson
 • Matsal
  Jonas Sundquist
 • Åsa Lindgren
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Redarhytt
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Plus
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med 2 separata sängar
  Eirik Grønningsæter
 • Trippelhytt
  Eirik Grønningsæter

Ett litet, bekvämt expeditionsfartyg med en hemtrevlig atmosfär

M/S Quest byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster och 2008 startade hon sin karriär som litet och bekvämt expeditionsfartyg. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2018 genomgick hon en upprustning av passagerarutrymmena. M/S Quest tar 53 passagerare i 26 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar, medan alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV. 

I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande landskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia. I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur. Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter djurliv. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en mycket hemtrevlig atmosfär. På M/S Quest finns det fem gummibåtar och fem svensk- och engelsktalande guider.

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt (våningssängar) 18 900 SEK
Dubbelhytt (två separata sängar) 21 900 SEK
Dubbelhytt Plus (två separata sängar) 22 900 SEK
Dubbelhytt (dubbelsäng) 22 900 SEK
Dubbelhytt Superior (stor dubbelsäng) 25 900 SEK
Redarhytt m sittgrupp (stor dubbelsäng) 29 900 SEK
Enkelhytt 31 900 SEK

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

 

I priset ingår

4 nätter ombord på M/S Quest . Alla måltider ombord . Kaffe, te och kakor . En erfaren expeditionsledare . Både svensk- och engelsktalande guider . Guidning ombord och iland . Alla utflykter . Omfattande informationsmaterial innan avresa och en illustrerad loggbok efter hemkomst

I priset ingår inte

Flyg till/från Tromsø . Reseförsäkring och avbeställningsskydd . Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning . Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.