Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Nordöstra Grönland - Pärlorna i Scoresbysund

Följ med vårt fina 12-passagerarfartyget M/S Balto på en oförglömlig expeditionskryssning till nordöstra Grönland -​ en av världens sista orörda vildmarker! Under resan utforskar vi världens största fjordsystem, njuter av häpnadsväckande vyer och möter isberg stora som villakvarter i alla tänkbara nyanser av blått, vitt och turkos. I denna dramatiskt natursköna trakt råder total tystnad, och den väldiga vildmarken blir en stark kontrast till bruset i vardagen på hemmaplan. 

Med våra stabila gummibåtar utforskar vi området, kryssar bland mäktiga, strandade isberg och går iland för att utforska den spektakulära naturen på nära håll, samtidigt som vi ständigt håller utkik efter den ikoniska myskoxen och andra polardjur såsom polarharen och fjällräven. Från slutet av augusti har vi även god chans att se det magiska norrskenet dansa över himlavalvet!

En Grönlandsresa med detta eleganta fartyg som endast tar 12 passagerare erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordarna, komma närmare naturen och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck på såväl natur som kulturminnen. 

 • Erbjudande: 3000 kr rabatt & öppet köp
Boende: Hytt ombord på expeditionsfartyget M/S Balto. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Balto. Passagerare: 12 passagerare. Längd: 8 dagar, 7 nätter på fartyg. Pris: Från 73 900 SEK. Avgångar: 2 september 2021, 9 september 2021

Färdplan

Dag 1: En av världens minsta flygplatser

Vi flyger till Nerlerit Inaat, även kallad Konstabel Pynt eller Constable Point, som är en av världens minsta flygplatser. Flygplatsen ligger längst in i en fjord och här går vi ombord och gör oss hemmastadda på vårt lilla bekväma expeditionsfartyg M/S Balto. Vi befinner oss nu i en del av världen där vi är helt beroende av naturens krafter. Isförhållanden, väder och djurmöten och påverkar vår exakta färdplan. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar och/eller gummibåtskryssningar. Vårt stora äventyr har börjat!

Dag 2 – 7: Mäktiga Scoresbysund

Vi befinner oss nu i Scoresbysund som är det längsta (35 mil) och största fjordsystemet i världen, döpt efter William Scoresby, en valfångstman och vetenskapsman som kartlade 664 km av Grönlands kust år 1822. Det är en otroligt vild och storslaget naturskön trakt. Bergtoppar i 2 000-metersklassen reser sig brant upp ur havet och de mäktiga glaciärer som vältrar sig ut i havet ger ifrån sig mängder av vackra isberg i alla upptänkliga former, en del av dem stora som höghus. Här kan vi också få glimtar av norra hemisfärens största iskappa.

Under vår expedition har vi goda chanser att se ulliga myskoxar och den vackra polarharen. Vi håller också utkik efter fåglar som snösparv, stenskvätta och fjällripa. Med en stor portion tur möter vi kanske även Arktis konung isbjörnen…

Vi hoppas ha möjlighet att gå runt Milne Land, Grönlands näst största ö, och färdas genom dramatiska Føhn Fjord, Røde Fjord och Ø Fjord. Under uppfriskande vandringar på den vidsträckta tundran kan vi hitta fornlämningar från de tidiga inuitkulturer som befolkade dessa trakter för tusentals år sedan. Nordöstra Grönlands arkeologiska historia är lång och involverar en anmärkningsvärd mångfald av människor som upptäckte och utforskade regionen minst sju gånger under tusentals år. 

 

 

 

Vi seglar vidare in i sällan besökta Nordvestfjord. Denna spektakulära fjord är ofta fylld med isberg och det är en spännande upplevelse att stå ute på däck och följa fartygets färd mellan dessa förunderliga formationer. Nu befinner vi oss också i världens största nationalpark, till ytan dubbelt så stor som Sverige. 

Vid inloppet till Scoresbysund, 50 mil norr om polcirken, ligger det lilla samhället Ittoqqortoormiit med färgglada hus och 450 invånare. Ittoqqortoormiit är också det grönländska namnet på fjordsystemet Scoresbysund. Isen blockerar större delen av året fartyg från att besöka denna isolerade utpost, där man lever på jakt och fiske. Ittoqqortoormiit är den enda bosättningen på nordöstra Grönland och här får vi en tankeväckande inblick i hur det kan vara att leva i denna avlägsna del av världen. Närmaste granne är byn Tasiilaq, 80 mil söderut.

Dag 8: Hemresa

På morgonen tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Balto och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Vår rutt beror helt på väder och isförhållanden. Det finns mängder av spännande och vackra platser att besöka under resan och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Öppet köp fram till och med 10 januari 2021

På grund av COVID-19 och den ovissa situation världen befinner sig i, erbjuder vi öppet köp till och med 10 januari 2021. Skulle du avboka denna resa innan dess är dina för resan inbetalda medel 100 % återbetalningsbara. Efter den 10 januari 2021 gäller våra generella bokningsvillkor.

Fartyget M/S Balto

 • Francoise Gervais
 • Matsal
 • Salong
 • Bar
 • Kök
 • Redarhytt
 • Superiorhytt
 • Dubbelhytt
 • Enkelhytt
 • Matsal besättning
 • Matsal

Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2020 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.

M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera. Sviterna har också en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.

Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar, ett spelbord och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt. M/S Balto har vidare ett stort öppet kök i restaurangstil där man kan ta del av kockarnas imponerande arbete och smaka på nybakat bröd.

 

Det finns flera observationsdäck där du kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en bastu med plats för 4-6 personer, en tillhörande kalldusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.

Fartyget är utrustat med en elektrisk dieselmotor, vilket möjliggör att hon kan hålla lägre farter utan vibrationer.  De rymliga däcken är därför perfekta för film och fotografering! Det finns också ett rum för förvaring av expeditionsutrustning samt två gummibåtar för kryssningar och landstigningar i vildmarken.

En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom, och det är viktigt, gör en så liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen och den lokala kulturen.

 

Hytter & priser

 • Boka Nordöstra Grönland 2021 senast 31 oktober 2020 och få 3000 kr rabatt per person! Går ej att kombinera med andra erbjudanden. På grund av COVID-19 och den ovissa situation världen befinner sig i, erbjuder vi öppet köp till och med 10 januari 2021. Skulle du avboka denna resa fram tills dess är dina inbetalda medel 100 % återbetalningsbara. Efter den 10 januari 2021 gäller våra generella bokningsvillkor.
Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt Dubbelsäng 73 900 SEK
Superiorhytt Två separata sängar 80 900 SEK
Redarhytt Dubbelsäng 90 900 SEK
Enkelhytt Enkelsäng 78 900 SEK

I priset ingår

 • 7 nätter ombord på M/S Balto
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Obligatoriskt transferpaket från Akureyri eller Reykjavik till Constable Point tur och retur
 • Internationellt flyg till och från Island
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
2 september 2021 9 september 2021
9 september 2021 16 september 2021