Resa till Grönland - upplev nordöstra Grönlands nationalpark
031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Nordöstra Grönland 2017

Följ med på en spännande expeditionskryssning till nordöstra Grönland – en av världens sista orörda vildmarker! Här möts vi av ett storslaget landskap med glaciärer och isberg i alla upptänkliga färger och former. Eftersom kusten större delen av året är blockerad av packis, far vi dit på sensommaren då den vidsträckta tundran skiftar i vackra höstfärger. Denna resa startar på Svalbard och avslutas på Island. 

Boende: Hytt ombord på expeditionsfartyget Sea Endurance, hotell i Reykjavik. Transport: Flyg, expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: Sea Endurance. Guider: 5 st. Passagerare: 53 passagerare. Språk: Språket på resan är engelska (inklusive föreläsningar), men minst en av guiderna kommer att vara svensktalande. Längd: 12 dagar, 10 nätter på fartyg. Pris: Från 64 900 SEK.

Färdplan

Under denna spännande resa färdas vi genom ett av norra halvklotets största vildmarksområden, där stora delar ligger helt stilla och orörda. Nordöstra Grönlands nationalpark täcker mer än 972 000 kvadratkilometer, vilket gör den till världens största nationalpark. Resan startar på Svalbard, där vi går ombord på fartyget Sea Endurance. Under första delen av expeditionskryssningen utforskar vi en del av Svalbards vackra natur. Vi stävar sedan västerut mot Grönland och hjälps åt att spana efter valar från däck. Målet är att komma så högt upp på Grönlands östkust som packisen och vädret tillåter. När vi når den grönländska kusten fortsätter vi att resa söderut längs en av världens mest spektakulära kuststräckor och vi hoppas ha chans att besöka världens största fjordsystem Scoresbysund, det fascinerande inuitsamhället Ittoqqortoormiit samt de magnifika fjordsystemen Kaiser Franz Josefs Fjord och Kong Oscars Fjord. Med våra stabila gummibåtar utforskar vi området, kryssar bland mäktiga, strandade isberg och går iland för att utforska den spektakulära naturen på nära håll, samtidigt som vi ständigt håller utkik efter den ulliga myskoxen och andra polardjur. Resan avslutas med att vi flyger från Konstabel Pynt på Grönland till Reykjavik på Island, där vi bor en natt på hotell.

Dag 1: Longyearbyen, Svalbard

Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen, går ombord på vårt lilla, bekväma expeditionsfartyg och gör oss hemmastadda i våra hytter. Resan har börjat!

Dag 2: Nordvästra Spetsbergen

Vi utforskar några av Svalbards många magnifika fjordar, där mäktiga glaciärer sakta glider ut i havet. Medan vi seglar längs dessa natursköna fjordar håller vi hela tiden ögonen öppna för Arktis unika djurliv.

Dag 3 – 4: Grönlandshavet

Medan vi stävar i sydvästlig riktning håller vi utkik efter val som kan skådas i dessa vatten, samtidigt som våra kunniga guider berättar mer om Arktis djurliv, historia och geologi. Under vissa delar av överfarten kommer vi förmodligen att möta den packis som större delen av året håller nordöstra Grönland kust i ett stadigt grepp. Få saker är så spännande som att stå ombord på ett fartyg som kryssar mellan stora flak av packis!

Dag 5 – 10: Nordöstra Grönland

Vi befinner oss nu i en del av världen där naturkrafter härskar och vi vill poängtera att vår exakta färdplan under resan påverkas helt av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar eller gummibåtskryssningar. Följande är exempel på platser vi hoppas ha chans att besöka:

Claveringön

På Claveringön finns en jaktstuga som får oss att förstå mer om fångstmannens och jägarens liv på dessa höga breddgrader. På tundran har man ibland turen att få se några av de många myskoxar som finns längs denna kust. Nordöstra Grönland är en av de få platser i världen där man på nära håll kan se denna ulliga och 400 kilo tunga växtätare. 

Kaiser Franz Josefs Fjord & Kong Oscars Fjord

Vi hoppas utforska och göra flera landstigningar i de sagolikt vackra fjordsystemen Kaiser Franz Josefs Fjord och Kong Oscars Fjord, inramade av väldiga bergsmassiv som lodrätt sticker upp ur havet. 

Detta är orörda vildmarksområden där antalet invånare är färre än 40 personer, de flesta forskare eller nationalparksvakter. Blomsterbugten och Ella ø är exempel på platser som vi kan komma att besöka här. I Blomsterbugten finner vi vackra, lila- och guldskiftande klippor och Ella ø är ett paradis för den vandringsintresserade. Området omges av klippiga kuster och isfyllda vatten med imponerande, blåfärgade isberg.

Scoresbysund

Världens största fjordsystem, Scoresbysund, bjuder sina besökare på några av Grönlands mest spektakulära landskap: höga bergstoppar som skjuter rakt upp ur havet och glimtar av norra hemisfärens största iskappa. Mäktiga glaciärer vältrar sig ut i havet och ger ifrån sig mängder av vackra isberg i alla upptänkliga former. Här har vi också chans att se lämningar efter Thule-folket, som bosatte sig här på 1100- talet. Vid inloppet till Scoresbysund ligger östra Grönlands nordligaste samhälle Ittoqqortoormiit, hem till ca 450 grönländare. Här får vi lära oss mer om hur det är att leva i en isolerad utpost 500 km norr om Polcirkeln och med 800 km till närmsta granne.

Dag 11: Konstabel Pynt – Reykjavik

Idag är det dags att lämna fartyget och säga adjö till denna fantastiska nationalpark. En kort flygtur tar oss från Konstabel Pynt på Grönland till Reykjavik på Island, där vi checkar in på ett centralt beläget hotell.

Dag 12: Reykjavik

Vi påbörjar vår hemresa eller fortsätter på nya äventyr på egen hand.

Vänligen notera: PolarQuest gör denna resa i samarbete med en internationell fotoklubb som kommer att ha fokus på fotografering. Språket på resan är engelska (inklusive föreläsningar), men minst en av guiderna kommer att vara svensktalande.

Observera: Detta är endast en preliminär färdplan. Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

Fartyget Sea Endurance

 • helbild.se
 • PolarQuest
 • Matsal
  Jonas Sundquist
 • Trippelhytt
  J-P Lahall
 • Adrian Nordenborg
 • Adrian Nordenborg
 • Adam Rheborg

Sea Endurance byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2008 startade hon sin karriär som litet och bekvämt expeditionsfartyg. Sea Endurance tar 53 passagerare i 26 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar. Alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV/DVD. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV/DVD.

I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande polarlandskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia. I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur. Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter havsfåglar, valar och isbjörnar. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska. Med på resan följer fem guider, varav flera svensktalande. Det råder en mycket hemtrevlig atmosfär på Sea Endurance. Sea Endurance går på Svalbard, Grönland och Lofoten. 

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt (våningssängar) 64 900 SEK
Dubbelhytt (2 separata sängar) 79 900 SEK
Dubbelhytt Plus (2 separata sängar) 85 900 SEK
Dubbelhytt (dubbelsäng) 85 900 SEK
Dubbelhytt (stor dubbelsäng) 89 900 SEK
Redarhytt m sittgrupp (stor dubbelsäng) 92 900 SEK

I priset ingår: 10 nätter ombord på Sea Endurance, 1 natt på hotell i Reykjavik, flyg mellan Konstabel Pynt, Grönland och Reykjavik, Island, alla måltider ombord, en erfaren expeditionsledare och kunniga guider, varav minst en svensktalande, guidning ombord och iland, alla utflykter, omfattande informationsmaterial innan avresa och en illustrerad loggbok efter hemkomst.

I priset ingår inte: Flyg till Longyearbyen och från Reykjavik, reseförsäkring och avbeställningsskydd, den sedvanliga dricksen till fartygets besättning, personliga utgifter i bar och shop.

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Avresa Hemresa
27 augusti 2017 7 september 2017