Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Narsarsuaq till Tasiilaq – Varma källor, Mordorberg och isberg 2022

Vår resa från södra till östra Grönland startar i Narsarsuaq vars omnejd bjuder på allt ifrån historia och kultur, till djurliv och ett spektakulärt landskap. Här får vi lära oss om vikingarnas intåg och inuitkultur samt bada i naturligt varma källor. Förhoppningsvis dyker lekfulla valar upp längs vår väg och medan vi utforskar Prins Christian Sund ser vi bergsformationer som påminner om Mordor i Sagan om ringen. Resan fortsätter därefter längs den vackert vilda östkusten. Vi når fjordsystemet Sermilik och staden Tasiilaq. Här får vi se isberg i alla möjliga former och storlekar, samtidigt som vi blir bortskämda med berättelser och myter om den lokala Tunumiitkulturen.

En resa med detta eleganta 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen, ta dig till hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck på såväl natur som kulturminnen.

 • Liten grupp om 12 passagerare
 • Inuitkultur & nordisk historia
 • Varma källor & isberg
 • Det stora fjordsystemet Sermilik
 • God chans att se val
 • Den vilda orörda östkusten
 • Resan är klimatkompenserat
Boende: Hytt ombord på expeditionsfartyget M/S Balto. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Balto. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & Engelska. Längd: 8 dagar, 7 nätter på fartyg. Pris: Från 74 900 SEK. Avgång: 2 augusti 2022

Färdplan

Dag 1: Flyg till Narsarsuaq och ombordstigning

Vi landar på flygplatsen i Narsarsuaq. På eftermiddagen går vi ombord på M/S Balto och påbörjar vår resa söderut. Vi tar oss ut genom Eriksfjorden, uppkallad efter vikingen Erik den röde. Här tros han ha grundat det första samhället på Grönland omkring år 980, detta efter att ha förvisats från Island för mord. Vi planerar att gå iland och besöka hans gård Brattahlid. 

Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan kommer att påverkas av väder och isförhållanden.

Dag 2 - 7: Expeditionskryssning

Vi stannar till i Qaqortoq, den största staden i södra Grönland med cirka 3200 invånare. Qaqortoq ligger vackert på en bergssluttning och omges av magnifika fjordar. Denna del av Grönland har många historier att berätta. Vi lär oss mer om Inuitkulturen och deras stora respekt och symbiotiska förhållande till miljön och djuren.

Flera av historierna härstammar från tider med stora väderförändringar och minskande djurantal och man använde sig av föremål från jakt och fiske för att skapa konstnärliga ting och amuletter. Man hyser stor respekt och kärlek till de djur som offras och havsgudinnan Sedna tillbeds för att släppa djurens själar fria. Än idag bär inuiterna med sig en liten kanna färskvatten medan de jagar säl. Efter att en säl har dödats ger man den färskvatten för att dess själ inte ska gå törstig. Vi kommer få chansen att höra många berättelser och legender, lära oss om olika epoker samt om människorna som migrerade till Grönland.

Den här delen av Grönland erbjuder mycket mer än bara historia och kultur. Vi sätter fot på sällan besökta öar och spanar efter lekfulla valar.

I Uunartoq får du möjlighet att koppla av i en av de naturligt varma källorna som finns här, samtidigt som du beundrar den hisnande utsikten över bergkedjor och drivande isberg.

Vi fortsätter sedan vår resa söderut mot Prins Christian Sund. Genom den västra mynningen tar vi oss långsamt in i Prins Christian Sund extraordinära och smala fjordsystem. Här omsluts vi av ett bergigt landskap med toppar upp emot 2000 meter och branta klippor som störtar rätt ner i fjorden. Vi spanar efter storsäl, vikare och val. När vi stävar ut genom den östra mynningen är likheten med det fiktiva landskapet Mordor från Sagan om ringen slående.

 

Vi har nu tagit oss till östra Grönland och färdas längs en vild och orörd kustlinje. Här är vi väldigt beroende av väder och isläge, och vår färdplan anpassas därefter. Ett par av dagarna kommer till stor del spenderas till havs. Vi möter säkerligen en parad av isberg som flyter söderut med de starka strömmarna och vi beundrar mäktiga glaciärväggar som sluttar rakt ner i havet. Längs kustlinjen hoppas vi utforska någon av de sällan besökta fjordar som finns här. Kanske stannar vi till vid Umivik Bay, varifrån Fridtjof Nansen startade sin vandring över Grönland, från öst till väst, 1888.

Väl framme vid det gigantiska fjordsystemet Sermelik, välkomnas vi av isberg i alla former och storlekar. Vi befinner oss nu i ett oändligt spektrum av blått och passar på att plocka lite glaciäris till kvällens drinkar. Detta fjordsystem är otroligt imponerande och vi skulle kunna utforska det i flera dagar. Vi ankrar på vackra platser och håller ständigt utsikt efter knölval. 

Vi fortsätter till staden Tasiilaq via en hemlig passage. Med sina 2000 invånare är det här det största samhället på östra Grönland. Här möts vi av en lite äldre och annorlunda inuitkultur, där shamanism och inhemsk kultur är mycket mer framträdande än i andra delar av Grönland. Under vår vistelse i Tasiilaq kommer vi att få ta del av lokala myter och legender, till exempel historien om Tupilaqs. I den grönländska inuitreligionen var Tupilaq ett monster som tillverkades av en utövare av trolldom eller shamanism. Detta genom att använda olika delar från djur så som ben, hud, hår eller senor. Har vi tur kanske vi även får bevittna en ritual eller sång.

Dag 8: Hemresa

På morgonen tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Balto och påbörjar hemresan från Kulusuk flygplats.

Vänligen observera: Ovanstående är endast exempel på platser vi kan komma att besöka under vår resa på Grönland. Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten samt tillstånd och restriktioner från lokala myndigheter. Det finns mängder av spännande och vackra platser att uppleva på Grönland och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

Trygghet genom Paketreselagen

Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Ni har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.

Låt dig inspireras av vårt webinar om Grönland

En resa till Grönland är ett oförglömlig äventyr! Men hur är det att vara på expeditionskryssning på Grönland med ett litet, unikt 12-passagerarfartyg? Kanske undrar du över vilka platser du kan få besöka eller vad som skiljer östkusten från västkusten? Vi tror att detta inspelade webinar från 26 oktober 2021 kommer att kunna ge dig en hel del svar om våra expeditionskryssningar på Grönland. Presentationen hålls av vår kunniga och populära expeditionsledare, Christian Engelke

 

Att flyga till Grönland
Grönland är stort, vilt och avlägset. De flesta flygplatserna är mycket små, det finns få flygbolag att välja mellan och det går inte flyg dagligen. Av dessa anledningar, samt att det relativt ofta uppstår förseningar på grund av vädret, är det viktigt att du räknar med att extra hotellnätter kan behövas på ut- och/eller hemresa. Var även beredd på att priset för flyg till Grönland är relativt högt. Att ta sig hit är lite utav en utmaning, men det är sannerligen värt det, då den upplevelse som väntar är helt unik, kulturen och historien är mycket spännande och naturen minst sagt grandios.

 

Fartyget M/S Balto

 • Francoise Gervais
 • Bar
 • Matsal
 • Salong
 • Bastu
 • Badrum
 • Dubbelhytt
 • Redarhytt
 • Redarhytt
 • Superiorhytt
 • Dubbelhytt
 • Enkelhytt
 • Kök
 • Matsal besättning

Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2020 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.

M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera. Sviterna har också en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.

Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar, ett spelbord och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt. M/S Balto har vidare ett stort öppet kök i restaurangstil där man kan ta del av kockarnas imponerande arbete och smaka på nybakat bröd.

 

Det finns flera observationsdäck där du kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en bastu med plats för 4-6 personer, en tillhörande kalldusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.

Fartyget är utrustat med en elektrisk dieselmotor, vilket möjliggör att hon kan hålla lägre farter utan vibrationer.  De rymliga däcken är därför perfekta för film och fotografering! Det finns också ett rum för förvaring av expeditionsutrustning samt två gummibåtar för kryssningar och landstigningar i vildmarken.

En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom, och det är viktigt, gör en så liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen och den lokala kulturen.

 

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt Dubbelsäng 74 900 SEK
Superiorhytt Två separata sängar 81 900 SEK
Redarhytt Dubbelsäng 91 900 SEK
Enkelhytt Enkelsäng 92 900 SEK

I priset ingår

 • 7 nätter ombord på M/S Balto
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till och från Grönland
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
2 augusti 2022 9 augusti 2022

Relaterade blogginlägg

 • Webinar – Grönlands otämjda vildmark

  En resa till Grönland är ett oförglömlig äventyr! Men hur är det att vara på expeditionskryssning på Grönland med ett litet, unikt 12-passagerarfartyg? Kanske undrar du över vilka platser du kan få besöka eller vad som skiljer östkusten från västkusten?

  Läs hela inlägget