Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Ilulissat till Qaqortoq - En naturhistorisk odyssé 2021

Upplev en seglats fylld med fascinerande berättelser om forntiden, legender och naturliga underverk! Denna spännande Grönlandsexpedition startar i den världsarvslistade Isfjorden med sina många och mäktiga isberg och fortsätter söderut längsmed den dramatiska västkustens fjäll och fjordar. Vi spanar efter djur som myskoxe, ren och polarräv och valar som knöl-, grind- och vikval, gör landstigningar i städer som Sisimiut och huvudstaden Nuuk samt bekantar oss med små bosättningar med bara ett fåtal invånare. Vi får lära oss mer om den fascinerande inuitkulturen, besöka varma källor och förundras geologiska underverk. Det är sägenomspunna trakter, och det vidunderliga landskapet får nya dimensioner i ljuset av den uråldriga fångstkulturen och inuiternas många sägner och myter.

En Grönlandsresa med detta eleganta 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordarna, besöka små inuitsamhällen, ta dig till hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck på såväl natur som kulturminnen. 

 • Liten grupp om 12 deltagare
 • Inuitkultur & nordisk fornhistoria
 • Varma källor & vackra fjorder
 • Res genom platser där knölvalar ofta äter
 • Små samhällen & huvudstaden Nuuk
 • Det eleganta fartyget M/S Balto
 • Resan är klimatkompenserad
 • Erbjudande: Öppet köp till 1 maj 2021
Boende: Hytt ombord på M/S Balto. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Balto. Passagerare: 12 passagerare. Längd: 11 dagar, 10 nätter på fartyg. Pris: Från 97 900 SEK. Avgång: 17 juli 2021

Färdplan

Dag 1: Ilulissat, Grönland

Vi ankommer till staden Ilulissat, belägen vid den världsarvslistade Isfjorden 35 mil norr om polcirkeln. Med sina knappt 5 000 invånare, och drygt 2 000 slädhundar, är det Grönlands tredje största stad. Namnet Ilulissat betyder isberg på grönländska och säger en del om vad de storslagna omgivningarna präglas av. Bostadshus i starka färger ligger utspridda mot en fond av en väldig glaciär och Diskobuktens många isberg. På eftermiddagen går vi ombord och gör oss hemmastadda på vårt fina expeditionsfartyg M/S Balto.

Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden.

Vi sätter kurs söderut, korsar Diskobukten och passerar en strid ström av blå-vit-turkosa isberg i alla upptänkliga former. Vi fortsätter mot Aasiaat som med sina knappt 3 000 invånare är Grönlands fjärde största stad. Karaktäristiska bostadshus lyser välkomnande i rött, gult, grönt och blått. Den som spanar ute på däck har goda chanser att se knölval.

Dag 2 - 10: Expeditionskryssning

Vi stävar söderut mot Sisimiut och passerar en rad små öar, fjordar och mindre bosättningar. Sisimiut är med sina 5 600 invånare Grönlands näst största stad. Namnet Sisimiut betyder ungefär "en boplats där det finns rävlyor” och frånvaron av buller och brus är lika påtaglig som närheten till fjäll och hav. Kanske lägger vi till här för en kortare promenad och ett besök på muséet, eller så väljer vi att istället utforska de omgivande fjordarna som rymmer stora mängder torsk och därmed olika sorters val. Till fots i den omgivande naturen lönar det sig att spana efter ren, polarräv och den ikoniska myskoxen.

Endast något enstaka isberg här och där syns till nu när vi lämnar de isbergsfyllda fjordarna bakom oss. Vi färdas mellan fjäll som reser sig brant upp ur de djupa fjordarna och spanar efter lunnefåglar, vikval och grindval. Så når vi Grönlands huvudstad Nuuk, vackert belägen intill ett fjäll precis vid havet. Nuuk grundades 1728 och har idag omkring 16 000 invånare, vilket motsvarar 28 procent av Grönlands totala befolkning. Här gör vi ett besök på Nationalmuseum, Grönlands största kulturhistoriska museum som ger en intressant inblick i Grönlands många olika kulturer. Samlingarna består dels av fynd från flera arkeologiska utgrävningar och dels av material som återförts till Grönland från Danmarks Nationalmuseum.

 

 

Färden fortsätter vidare söderut och vi stannar kanske till vid den numera övergivna gruvorten Ivittuut där man i 130 år fram till 1987 bröt mineralen kryolit. Ikafjorden i närheten är sägenomspunnen då det sägs att traktens inuiter för länge sedan brukade driva ut objudna gäster på tunn is, och när isen gav vika föll inkräktarna ner i det iskalla vattnet och drunknade. Den som idag spanar ner i vattnet lär kunna få en glimt av deras förstenade kvarlevor på botten. Detta är de facto kolumner av ikait – ett ovanligt mineral som bildas i vatten nära fryspunkten. Ikait har fått sitt namn efter förekomsten just i den kalla Ikafjorden här på Grönland. 

Det är en vild trakt med många dimensioner. Vi kan bada i varma källor och får ta del av berättelser om nordmännen som var de första kända européerna som besökte och koloniserade delar av Grönland. Vi ser fågelberg som sjuder av liv och får lära oss mer om inuitkulturernas stora respekt och symbiotiska förhållande till djur och natur. Den uråldriga fångstkulturen är stark och fortfarande offras det symboliskt till havsgudinnan Sedna, så att hon ska släppa själarna till de dödade havsdjuren fria.

Från Qaqortoq, södra Grönlands största stad och vackert belägen på några fjällsidor och omgiven av djupa fjordar, sätter vi kurs in i Eriksfjord. Fjorden är namngiven efter Erik den röde som omkring år 980 var den förste som grundade en vikingabosättning på Grönland.

Dag 11: Narsarsuaq och hemresa

Längst in i Eriksfjord ligger byn Narsarsuaq med omkring 150 invånare. Här tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Balto, tar oss till flygplatsen helt nära byn och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Ovanstående är endast exempel på platser vi kan komma att besöka under vår resa på Grönland. Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten samt tillstånd och restriktioner från lokala myndigheter. Det finns mängder av spännande och vackra platser att uppleva på Grönland och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Öppet köp fram till 1 maj 2021

För samtliga Grönlandsresor 2021 erbjuder vi nu öppet köp till och med 1 maj 2021. Avbokar du resan senast 1 maj 2021 är dina inbetalda medel 100 % återbetalningsbara. Efter den 1 maj 2021 gäller våra generella bokningsvillkor. 

Du som idag har öppet köp till och med 10 januari eller 1 mars 2021, har fått detta automatiskt förlängt till 1 maj 2021.

 

Fartyget M/S Balto

 • Francoise Gervais
 • Matsal
 • Salong
 • Bar
 • Kök
 • Redarhytt
 • Superiorhytt
 • Dubbelhytt
 • Enkelhytt
 • Matsal besättning
 • Matsal

Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2020 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.

M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera. Sviterna har också en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.

Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar, ett spelbord och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt. M/S Balto har vidare ett stort öppet kök i restaurangstil där man kan ta del av kockarnas imponerande arbete och smaka på nybakat bröd.

 

Det finns flera observationsdäck där du kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en bastu med plats för 4-6 personer, en tillhörande kalldusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.

Fartyget är utrustat med en elektrisk dieselmotor, vilket möjliggör att hon kan hålla lägre farter utan vibrationer.  De rymliga däcken är därför perfekta för film och fotografering! Det finns också ett rum för förvaring av expeditionsutrustning samt två gummibåtar för kryssningar och landstigningar i vildmarken.

En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom, och det är viktigt, gör en så liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen och den lokala kulturen.

 

Hytter & priser

 • För samtliga Grönlandsresor 2021 erbjuder vi nu öppet köp till och med 1 maj 2021. Avbokar du resan senast 1 maj 2021 är dina inbetalda medel 100 % återbetalningsbara. Efter den 1 maj 2021 gäller våra generella bokningsvillkor. Du som idag har öppet köp till och med 10 januari eller 1 mars 2021, har fått detta automatiskt förlängt till 1 maj 2021.
Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt Dubbelsäng 97 900 SEK
Superiorhytt Två separata sängar 105 900 SEK
Redarhytt Dubbelsäng 118 900 SEK
Enkelhytt Enkelsäng 102 900 SEK

I priset ingår

 • 10 nätter ombord på M/S Balto
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till Ilulissat och hem från Narsarsuaq
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
17 juli 2021 27 juli 2021