Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Från Diskobukten till Uummannaq - småskaligt och storslaget 2023

Följ med på ditt livs äventyr! Denna spännande Grönlandsresa börjar i den lilla staden Ilulissat varifrån vi utforskar den spektakulära Diskobukten, känd för sin storslagna natur med geologiska formationer, djupa fjordar, grottor och gigantiska isberg i alla tänkbara former och nyanser av blått. Färden fortsätter genom det vackra Vaigatsundet och fjordarna norr om Uummannaq. Medan vi färdas mellan enorma isberg har vi chans att se knölval, vikval och grindval. Vi besöker även isolerade samhällen, där de välkomnande invånarna ger oss en inblick i hur det är att leva i denna avlägsna del av världen och lär oss mer om deras fascinerande kultur. Få fartyg trafikerar dessa natursköna trakter, där flera av fjordsystemen ännu inte är namngivna.

En Grönlandsresa med detta eleganta 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen, ta dig till hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck på såväl natur som kulturminnen. 

 • Liten grupp om 12 deltagare
 • Hemliga ankringsplatser
 • Enorma isberg i mängder
 • Sällan besökta fjordar
 • Avlägsna inuitsamhällen
 • Magisk midnattssol
 • Valrika vatten
 • Det unika fartyget M/S Balto
 • Resan är klimatkompenserad
 • Erbjudande: Boka tidigt-erbjudande
Boende: Hytt ombord på M/S Balto. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Balto. Guider: Svenska & engelska. Passagerare: 12 passagerare. Längd: 10 dagar, 9 nätter på fartyg. Pris: Från 99 900 SEK. Avgångar: 29 juni 2023, 8 juli 2023

Färdplan

Dag 1: Ilulissat, Grönland & ombordstigning

Vi ankommer till staden Ilulissat, belägen vid den världsarvslistade Isfjorden 35 mil norr om polcirkeln. Med sina knappt 5 000 invånare och drygt 2 000 slädhundar, är det Grönlands tredje största stad. Namnet Ilulissat betyder isberg på grönländska och säger en del om vad de storslagna omgivningarna präglas av. Bostadshus i starka färger ligger utspridda mot en fond av en väldig glaciär och Diskobuktens många isberg. På eftermiddagen går vi ombord och installerar oss på expeditionsfartyget M/S Balto. Expeditionskryssningen har startat!

Efter säkerhetsgenomgången sätter vi kurs ut i Diskobukten och passerar en strid ström av blå-vit-turkosa isberg i alla upptänkliga former. Färden fortsätter under natten innan vi kastar ankar på sydsidan av Diskoön. Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar och/eller gummibåtskryssningar. 

Dag 2 - 9: Expeditionskryssning

Diskoöns relativt frodiga natur och vulkaniska bergart sticker ut i denna för övrigt storslaget is-präglade trakt. Enligt grönländsk folktro beror vegetationen på att ön flyttades hit söderifrån av två kajakpaddlande säljägare och väl i Diskobukten sägs ön ha förtrollats av en häxa och blev kvar här. Diskoön inbjuder till fina vandringar och vi kommer att besöka öns enda samhälle Qeqertarsuaq med sina knappt tusen invånare.  

Den som spanar ute på däck har goda chanser att se knölval och att höra det mäktiga dånet av en glaciär som kalvar. Vi stävar vidare genom Vaigatsundet och passerar en rad mäktiga glaciärfronter och isberg i kolossalformat.

Det finns många imponerande och aktiva glaciärer på den här delen av Grönland. En av de glaciärer vi kan komma att titta närmare på är Eqip Sermia som är en av Grönlands mest aktiva. Det åskliknande ljudet av en glaciär som kalvar och enorma isstycken som då faller ner i vattnet är minst sagt en dramatisk naturupplevelse.

Vi fortsätter nordväst genom Vaigatsundet och omges av karga, höga klippor och väldiga isberg. Trakten har ett rikt djurliv och vi håller utkik efter val, säl, valross, ren och räv. Vid den lilla bosättningen Niaqornat, ibland kallad "byn vid världens ände", lägger vi till. Här bor ett 50-tal människor som främst livnär sig på jakt och fiske. Husen är utvändigt smyckade med narvalständer, hjorthorn, valross-skelett och isbjörnsskinn. Vi får en unik inblick i den lokala kulturen vilket väcker såväl respekt som eftertanke.

Det lilla samhället Uummannaq på ön med samma namn har fått sitt namn av det hjärtformade berget, 1 100 meter högt, på ön. I trakten finns tio glaciärer vilket betyder att man samtidigt kan ha hundratals isberg inom synhåll. Förhoppningsvis får vi sällskap av valar som ger sig till känna med frustande utblås. Vi hoppas bekanta oss med samhället Uummannaq med sina enkla trähus, kyrka, museum och rester av misslyckade polarexpeditioner. Enligt gammal folktro kommer en liten bit av varje besökares hjärta att bli kvar på ön, för Uummannaq kommer ständigt att få sina besökare att längta tillbaka. Om det beror på den mäktiga naturen eller på mötet med människor som lever i denna avlägsna utpost låter vi vara osagt.

Färden fortsätter österut och vi närmar oss flera glaciärer som spottar ur sig is i olika nyanser av blått. Ytterst få fartyg trafikerar dessa trakter där flera av fjordsystemen ännu inte är namngivna. Besättningen ombord på M/S Balto, som haft förmånen att vistas här flera gånger, beskriver det som ett av västra Grönlands allra mest storslagna områden.

Så sätter vi kurs mot sydväst och har goda chanser att få vara med om fler storslagna naturliga skådespel när vi kryssar mellan isberg stora som villakvarter. Vi fortsätter längsmed den sällan besökta västra sidan av Diskoön och har en mängd fascinerande geologiska fenomen att se fram emot och förundras över.

Dag 10: Ilulissat

På morgonen tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Balto och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Ovanstående är endast exempel på platser vi kan komma att besöka under vår resa på Grönland. Vår rutt beror helt på väder,  isförhållanden och djurmöten samt tillstånd och restriktioner från lokala myndigheter. Det finns mängder av spännande och vackra platser att uppleva på Grönland och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Trygghet genom Paketreselagen

Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Ni har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.

Att flyga till Grönland

Grönland är stort, vilt och avlägset och har en otroligt spännande kultur och historia. De flesta flygplatserna är mycket små, det finns få flygbolag att välja mellan och det går inte flyg dagligen. Av dessa anledningar är det viktigt att du räknar med att extra hotellnätter kan komma att behövas på ut- och/eller hemresa, men även att priset för flyg till Grönland är relativt högt. Att ta sig hit är lite utav en utmaning, men det är sannerligen värt det, då den naturupplevelse som väntar är helt unik och naturen minst sagt grandios.

 

Fartyget M/S Balto

 • Francoise Gervais
 • Bar
 • Matsal
 • Salong
 • Bastu
 • Badrum
 • Dubbelhytt
 • Redarhytt
 • Redarhytt
 • Superiorhytt
 • Dubbelhytt
 • Enkelhytt
 • Kök
 • Matsal besättning

Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2020 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.

M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera. Sviterna har också en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.

Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar, ett spelbord och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt. M/S Balto har vidare ett stort öppet kök i restaurangstil där man kan ta del av kockarnas imponerande arbete och smaka på nybakat bröd.

 

Det finns flera observationsdäck där du kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en bastu med plats för 4-6 personer, en tillhörande kalldusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.

Fartyget är utrustat med en elektrisk dieselmotor, vilket möjliggör att hon kan hålla lägre farter utan vibrationer.  De rymliga däcken är därför perfekta för film och fotografering! Det finns också ett rum för förvaring av expeditionsutrustning samt två gummibåtar för kryssningar och landstigningar i vildmarken.

En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom, och det är viktigt, gör en så liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen och den lokala kulturen.

 

Hytter & priser

 • Boka en av våra Grönlandsresor med avgång under år 2023 senast 31 januari 2022 och få 3000 kr rabatt per person! Går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt Dubbelsäng 99 900 SEK
Superiorhytt Två separata sängar 107 900 SEK
Redarhytt Dubbelsäng 121 900 SEK
Enkelhytt Enkelsäng 123 900 SEK

I priset ingår

 • 9 nätter ombord på M/S Balto
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till och från Grönland
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
29 juni 2023 8 juli 2023
8 juli 2023 17 juli 2023