Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Diskobukten till Uummannaq – valar, mäktiga isberg & inuitkultur 2025

Denna spännande resa i västra Grönland börjar i den lilla staden Ilulissat varifrån vi utforskar Diskobukten, en plats känd för sin storslagna natur med geologiska formationer, djupa fjordar, grottor och gigantiska isberg. Resan fortsätter genom det vackra Vaigatsundet till fjordarna norr om Uummannaq. Medan vi färdas mellan enorma isberg har vi chans att se knölval, vikval och grindval. Vi besöker även små, avlägsna samhällen, där de välkomnande invånarna ger oss en inblick i hur det är att leva i denna del av världen och lär oss mer om deras fascinerande kultur. Få fartyg trafikerar dessa natursköna trakter, där flera av fjordsystemen ännu inte är namngivna.

En Grönlandsresa med det lilla 12-passagerarfartyg M/S Balto erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen, ta dig till hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck på såväl natur som kulturminnen. 

  • Liten grupp om 12 deltagare
  • Enorma isberg i mängder
  • Kalvande glaciärer
  • Sällan besökta fjordar
  • Avlägsna inuitsamhällen
  • Magisk midnattssol
  • Valrika vatten
  • Det unika fartyget M/S Balto
Boende: Hytt ombord på M/S Balto. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Balto. Guider: Svenska & engelska. Passagerare: 12 passagerare. Längd: 10 dagar, 9 nätter på fartyg. Pris: Från 108 900 SEK. Avgångar: 10 juni 2025, 19 juni 2025, 28 juni 2025, 16 juli 2025

Färdplan

Dag 1: Ilulissat, Grönland & ombordstigning

Vi ankommer på egen hand till staden Ilulissat, belägen vid den världsarvslistade Isfjorden 35 mil norr om polcirkeln. Med sina knappt 5 000 invånare och drygt 2 000 slädhundar, är det Grönlands tredje största stad. Namnet Ilulissat betyder isberg på grönländska och säger en del om vad de storslagna omgivningarna präglas av. Bostadshus i starka färger ligger utspridda mot en fond av en väldig glaciär och Diskobuktens många isberg. På eftermiddagen går vi ombord och installerar oss på expeditionsfartyget M/S Balto. Expeditionskryssningen har startat!

Efter säkerhetsgenomgången sätter vi kurs ut i Diskobukten och passerar en strid ström av blå-vit-turkosa isberg i alla upptänkliga former. Färden fortsätter under natten innan vi kastar ankar på sydsidan av Diskoön. Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar och/eller gummibåtskryssningar. 

Dag 2 - 9: Expeditionskryssning

Diskoöns relativt frodiga natur och vulkaniska bergart sticker ut i denna för övrigt storslaget is-präglade trakt. Enligt grönländsk folktro beror vegetationen på att ön flyttades hit söderifrån av två kajakpaddlande säljägare och väl i Diskobukten sägs ön ha förtrollats av en häxa och blev kvar här. Diskoön inbjuder till fina vandringar och vi kommer att besöka öns enda samhälle Qeqertarsuaq med sina knappt tusen invånare.  

Den som spanar ute på däck har goda chanser att se knölval och att höra det mäktiga dånet av en glaciär som kalvar. Vi stävar vidare genom Vaigatsundet och passerar en rad mäktiga glaciärfronter och isberg i kolossalformat.

Det finns många imponerande och aktiva glaciärer på den här delen av Grönland. En av de glaciärer vi kan komma att titta närmare på är Eqip Sermia som är en av Grönlands mest aktiva. Det åskliknande ljudet av en glaciär som kalvar och enorma isstycken som då faller ner i vattnet är minst sagt en dramatisk naturupplevelse.

Vi fortsätter nordväst genom Vaigatsundet och omges av karga, höga klippor och väldiga isberg. Trakten har ett rikt djurliv och vi håller utkik efter val, säl, valross, ren och räv. Vid den lilla bosättningen Niaqornat, ibland kallad "byn vid världens ände", lägger vi till. Här bor ett 50-tal människor som främst livnär sig på jakt och fiske. Husen är utvändigt smyckade med narvalständer, hjorthorn, valross-skelett och isbjörnsskinn. Vi får en unik inblick i den lokala kulturen vilket väcker såväl respekt som eftertanke.

Det lilla samhället Uummannaq på ön med samma namn har fått sitt namn av det hjärtformade berget, 1 100 meter högt, på ön. I trakten finns tio glaciärer vilket betyder att man samtidigt kan ha hundratals isberg inom synhåll. Förhoppningsvis får vi sällskap av valar som ger sig till känna med frustande utblås. Vi hoppas bekanta oss med samhället Uummannaq med sina enkla trähus, kyrka, museum och rester av misslyckade polarexpeditioner. Enligt gammal folktro kommer en liten bit av varje besökares hjärta att bli kvar på ön, för Uummannaq kommer ständigt att få sina besökare att längta tillbaka. Om det beror på den mäktiga naturen eller på mötet med människor som lever i denna avlägsna utpost låter vi vara osagt.

Om isen tillåter fortsätter färden nordost och vi närmar oss flera glaciärer som spottar ur sig is i olika nyanser av blått. Ytterst få fartyg trafikerar dessa storslagna trakter där flera av fjordsystemen ännu inte är namngivna. 

Så sätter vi kurs mot sydväst och har goda chanser att få vara med om fler storslagna naturliga skådespel när vi kryssar mellan isberg stora som villakvarter. Vi fortsätter längsmed den sällan besökta västra sidan av Diskoön och har en mängd fascinerande geologiska fenomen att se fram emot och förundras över.

Dag 10: Ilulissat

På morgonen tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Balto och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Ovanstående är endast exempel på platser vi kan komma att besöka under vår resa på Grönland. Vår rutt beror helt på väder,  isförhållanden och djurmöten samt tillstånd och restriktioner från lokala myndigheter. Det finns mängder av spännande och vackra platser att uppleva på Grönland och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Att flyga till Grönland

Grönland är stort, vilt och avlägset. De flesta flygplatserna är mycket små, det finns få flygbolag att välja mellan och det går inte flyg dagligen. Av dessa anledningar är det viktigt att du räknar med att extra hotellnätter kan komma att behövas på ut- och/eller hemresa, men även att priset för flyg till Grönland är relativt högt. Att ta sig hit är lite utav en utmaning, men det är sannerligen värt det, då den natur- och kulturupplevelse som väntar är helt unik. Det är starkt rekommenderat att boka ändringsbara biljetter och kom ihåg att boka era flygbiljetter i god tid.  

Fartyget M/S Balto

  • Sebastian Lehrke
  • Gunilla Lindh
  • Bar
  • Matsal
  • Salong
  • Bastu
  • Badrum
  • Redarhytt
  • Redarhytt
  • Superiorhytt
  • Dubbelhytt
  • Enkelhytt
  • Kök
  • Matsal besättning
  • Sebastian Lehrke
  • Flera observationsdäck
  • Tar endast 12 resenärer
  • Bastu ombord
  • Stora rymliga hytter
  • Mässingsdetaljer och trädäck
  • 2 gummibåtar för utflykter
Gunilla Lindh

ETT AV DE MEST ELEGANTA POLAREXPEDITIONSFARTYGEN.

Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2022 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.

M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera. Redarhytten och superiorhytten har även en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.

 

Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt. 

Det finns flera observationsdäck där man kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en liten bastu, en tillhörande kall dusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.

Med de två gummibåtarna gör vi kryssningar och landstigningar i vildmarken.

En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större fartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom gör en liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen.

 

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt Dubbelsäng 108 900 SEK
Superiorhytt Två separata sängar 117 900 SEK
Redarhytt Dubbelsäng 133 900 SEK
Enkelhytt Enkelsäng 136 900 SEK

I priset ingår

  • 9 nätter ombord på M/S Balto
  • Alla måltider ombord
  • Kaffe och te dygnet runt
  • En expeditionsledare och en guide
  • Guidning ombord och iland
  • Alla utflykter
  • Alla passagerarskatter och hamnkostnader

I priset ingår inte

  • Flyg till och från Grönland
  • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
  • Dricks till fartygets besättning
  • Personliga utgifter i baren

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
10 juni 2025 19 juni 2025
19 juni 2025 28 juni 2025
28 juni 2025 7 juli 2025
16 juli 2025 25 juli 2025

Relaterade blogginlägg

  • En resa tillbaka i tiden

    Den här resplanen följde Alfred Wegeners sista expedition till Grönland och hans färd norrut in i Uummannaqs fjordsystem, där han etablerade West Station nära Scheideckglaciären 1930–31. Vi påbörjade detta äventyr från Ilulissat, och redan den första kvällen när vi korsade Diskobukten hade vi fått uppleva enorma isberg som hade kalvat från Jakobshavnglaciären.

    Läs hela inlägget
  • Säsongsstart Grönland

    Årets första expedition på Grönland utgick från Ilulissat och Diskobukten och sedan vidare genom Vaigatsundet mot den hjärtformade utposten Uummannaq. Mia Lundqvist, Guide Manager på PolarQuest, hade förmånen att vara med ombord och starta upp säsongen. I detta blogginlägg beskriver hon ett ögonblick då hon och gästerna fick chansen att på nära håll uppleva den mäktiga Eqip-glaciären samt delar sina förväntningar inför säsongen.

    Läs hela inlägget