Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Diskobukten - isberg och valar

Upplev ett oförglömligt Grönlandsäventyr med vår lilla pärla M/S Balto! Den vackra Diskobukten på västra Grönland är känd för sin omväxlande och storslagna natur med geologiska formationer, djupa fjordar, grottor och gigantiska isberg i alla tänkbara former och nyanser av blått. I vattnet har vi goda chanser att se knölval, vikval och grindval och iland möter vi kanske renar eller polarrävar. När tillfälle ges utforskar vi det spektakulära landskapet till fots och kanske slår vi oss ner med picknick-lunch för att stilla betrakta de mäktiga isbergen som flyter förbi. Vi besöker även små grönländska samhällen, där de välkomnande invånarna ger oss en inblick hur det är att leva i denna avlägsna del av världen och lär oss mer om deras fascinerande kultur. 

En Grönlandsresa med detta eleganta 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka isolerade inuitsamhällen, ta dig till hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck på såväl natur som kulturminnen. 

 

 • Liten grupp om 12 deltagare
 • Storslagna Diskobukten
 • Isberg i mängder
 • Kalvande glaciärer
 • Fascinerande kultur
 • Magisk midnattssol
 • God chans att se val
 • Eleganta M/S Balto
 • Resan är klimatkompenserad
 • Erbjudande: Öppet köp till 10 jan 2021
Boende: Hytt ombord på M/S Balto, hotell i Ilulissat. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Balto. Passagerare: 12 passagerare. Längd: 8 dagar, 6 nätter på fartyg. Pris: Från 67 900 SEK. Avgångar: 10 juni 2021, 16 juni 2021, 22 juni 2021

Färdplan

Dag 1: Ilulissat, Grönland

Vi ankommer till den grönländska staden llulissat, belägen vid den världsarvslistade Isfjorden 35 mil norr om polcirkeln. Med sina 5 000 invånare och drygt 2 000 slädhundar, är det Grönlands tredje största stad. Namnet Ilulissat betyder isberg på grönländska och säger en del om vad de storslagna omgivningarna präglas av. Bostadshus i starka färger ligger utspridda mot en fond av en väldig glaciär och Diskobuktens många isberg. Vi tillbringar natten på ett av stadens hotell.

Dag 2: Ilulissat och Diskobukten

Vi utforskar Ilulissat till fots och kan ta oss en titt på det lilla muséet som tillägnats den grönländsk-danske polarfararen och antropologen Knud Rasmussen. På eftermiddagen går vi ombord och gör oss hemmastadda på det bekväma expeditionsfartyget M/S Balto. Efter säkerhetsgenomgången sätter vi kurs in i Diskobukten och passerar en strid ström av blå-vit-turkosa isberg i alla upptänkliga former. Expeditionskryssningen har startat! Färden fortsätter under natten innan vi kastar ankar på sydsidan av Diskoön. Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar och/eller gummibåtskryssningar. Under resan håller vi utkik efter djur som val, säl, ren och räv.

Day 3 – 7: Expeditionskryssning

Diskoöns relativt frodiga natur och vulkaniska bergart sticker ut i detta för övrigt is-präglade område. Enligt grönländsk folktro beror vegetationen på att ön flyttades hit söderifrån av två kajakpaddlande säljägare, och väl i Diskobukten sägs ön ha förtrollats av en häxa och blev kvar här. Diskoön inbjuder till fina vandringar och vi kommer att besöka öns enda samhälle Qeqertarsuaq med sina knappt tusen invånare. Även här är bostadshusen målade i rött, blått, gult och grönt – en färgstark kontrast till omgivningarnas klippor, grottor och många isberg. 

 

Den som spanar ute på däck har goda chanser att se knölval och att höra det mäktiga dånet av en glaciär som kalvar. Kanske stannar vi till i ett gammalt fiskesamhälle på östsidan av Diskoön och får där en intressant inblick i den lokala kulturen vilket väcker såväl respekt som eftertanke.

Vi stävar vidare genom Vaigatsundet och passerar en rad mäktiga glaciärfronter och gigantiska isberg. Det finns många imponerande och aktiva glaciärer på den här delen av Grönland. En av de glaciärer vi kan komma att titta närmare på är Eqip Sermia som är en av Grönlands mest aktiva. Det åskliknande ljudet av en glaciär som kalvar och de enorma isstycken som då faller ner i vattnet är minst sagt en dramatisk naturupplevelse.

Vi hoppas besöka byn Saqqaq som har ett par hundra invånare. Namnet Saqqaq betyder solsidan på grönländska. Arkeologiska utgrävningar har visat spår efter den sedan länge utdöda saqqaq-kulturen och människor som levde här för över 4 000 år sedan. Saqqaq anses vara Grönlands första invånare och forskare har överraskande konstaterat att människorna i saqqaq-kulturen var nära släkt med tre sibiriska folk, som troligen kom från Sibirien över Amerika till Grönland. 

På vår färd tillbaka till Ilulissat passerar vi den tidigare valfångststationen Oqaatsut. Numera är det en bosättning med färgglada hus utspridda på klipporna, en utpost som ger perspektiv. De knappt 50 invånarna lever främst av fiske med långrev av hälleflundra och säljakt.

Dag 8: Ilulissat

På morgonen tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Balto och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Ovanstående är endast exempel på platser vi kan komma att besöka under vår resa på Grönland. Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten samt tillstånd och restriktioner från lokala myndigheter. Det finns mängder av spännande och vackra platser att uppleva på Grönland och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

Öppet köp fram till 10 januari 2021

På grund av COVID-19 och den ovissa situation världen befinner sig i, erbjuder vi öppet köp till och med 10 januari 2021. Skulle du avboka denna resa fram tills dess är dina inbetalda medel 100 % återbetalningsbara. Efter den 10 januari 2021 gäller våra generella bokningsvillkor.

Fartyget M/S Balto

 • Francoise Gervais
 • Matsal
 • Salong
 • Bar
 • Kök
 • Redarhytt
 • Superiorhytt
 • Dubbelhytt
 • Enkelhytt
 • Matsal besättning
 • Matsal

Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2020 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.

M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera. Sviterna har också en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.

Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar, ett spelbord och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt. M/S Balto har vidare ett stort öppet kök i restaurangstil där man kan ta del av kockarnas imponerande arbete och smaka på nybakat bröd.

 

Det finns flera observationsdäck där du kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en bastu med plats för 4-6 personer, en tillhörande kalldusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.

Fartyget är utrustat med en elektrisk dieselmotor, vilket möjliggör att hon kan hålla lägre farter utan vibrationer.  De rymliga däcken är därför perfekta för film och fotografering! Det finns också ett rum för förvaring av expeditionsutrustning samt två gummibåtar för kryssningar och landstigningar i vildmarken.

En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom, och det är viktigt, gör en så liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen och den lokala kulturen.

 

Hytter & priser

 • På grund av COVID-19 och den ovissa situation världen befinner sig i, erbjuder vi öppet köp till och med 10 januari 2021. Skulle du avboka denna resa fram tills dess är dina inbetalda medel 100 % återbetalningsbara. Efter den 10 januari 2021 gäller våra generella bokningsvillkor.
Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt Dubbelsäng 67 900 SEK
Superiorhytt Två separata sängar 73 900 SEK
Redarhytt Dubbelsäng 82 900 SEK
Enkelhytt Enkelsäng 72 900 SEK

I priset ingår

 • 6 nätter ombord på M/S Balto
 • 1 natt på hotell i Ilulissat
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till och från Grönland
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
10 juni 2021 17 juni 2021
16 juni 2021 23 juni 2021
22 juni 2021 29 juni 2021

Relaterade blogginlägg

 • Diskobukten – isberg och valar

  Diskobukten, en vik belägen i Baffinbukten utanför Grönlands västra kust, är känd för sin omväxlande och storslagna natur. Fjordar, grottor och väldiga isberg omger oss på vår färd, men landskapet bjuder även in till vandringar över tundra och bland berg. En resa hit tenderar att beröra en på djupet, och det är lätt hänt att man känner sig både ödmjuk och förundrad inför naturens under.

  Läs hela inlägget