Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Diskobukten – isberg och valar 2023

Upplev ett oförglömligt Grönlandsäventyr med vår lilla pärla M/S Balto! Den vackra Diskobukten på västra Grönland är känd för sin omväxlande och storslagna natur med geologiska formationer, djupa fjordar, grottor och gigantiska isberg i alla tänkbara former och nyanser av blått. I vattnet har vi goda chanser att se knölval, vikval och grindval och iland möter vi kanske renar eller polarrävar. När tillfälle ges utforskar vi det spektakulära landskapet till fots och kanske betraktar vi de mäktiga isbergen som flyter förbi under en picknick-lunch. Vi besöker även små grönländska samhällen, där de välkomnande invånarna ger oss en inblick hur det är att leva i denna avlägsna del av världen och lär oss mer om deras fascinerande kultur. 

En Grönlandsresa med detta eleganta 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka isolerade inuitsamhällen, ta dig till hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck på såväl natur som kulturminnen. 

 • Liten grupp om 12 deltagare
 • Storslagna Diskobukten
 • Isberg i mängder
 • Kalvande glaciärer
 • Fascinerande kultur
 • Magisk midnattssol
 • God chans att se val
 • Eleganta M/S Balto
 • Resan är klimatkompenserad
Boende: Hytt ombord på M/S Balto, hotell i Ilulissat. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Balto. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 8 dagar, 6 nätter på fartyg. Pris: Från 70 900 SEK. Avgång: 4 juni 2023

Färdplan

Dag 1: Ilulissat, Grönland

Vi ankommer till den grönländska staden llulissat, belägen vid den världsarvslistade Isfjorden 35 mil norr om polcirkeln. Med sina 5 000 invånare och drygt 2 000 slädhundar, är det Grönlands tredje största stad. Namnet Ilulissat betyder isberg på grönländska och säger en del om vad de storslagna omgivningarna präglas av. Bostadshus i starka färger ligger utspridda mot en fond av en väldig glaciär och Diskobuktens många isberg. Vi tillbringar natten på ett av stadens hotell.

Dag 2: Ilulissat och Diskobukten

Vi utforskar Ilulissat till fots och kan ta oss en titt på det lilla muséet som tillägnats den grönländsk-danske polarfararen och antropologen Knud Rasmussen. På eftermiddagen går vi ombord och gör oss hemmastadda på det bekväma expeditionsfartyget M/S Balto. Efter säkerhetsgenomgången sätter vi kurs in i Diskobukten och passerar en strid ström av blå-vit-turkosa isberg i alla upptänkliga former. Expeditionskryssningen har startat! Färden fortsätter under natten innan vi kastar ankar på sydsidan av Diskoön. Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar och/eller gummibåtskryssningar. Under resan håller vi utkik efter djur som val, säl, ren och räv.

Day 3 – 7: Expeditionskryssning

Diskoöns relativt frodiga natur och vulkaniska bergart sticker ut i detta för övrigt ispräglade område. Enligt grönländsk folktro beror vegetationen på att ön flyttades hit söderifrån av två kajakpaddlande säljägare, och väl i Diskobukten sägs ön ha förtrollats av en häxa och blev kvar här. Diskoön inbjuder till fina vandringar och vi kommer att besöka öns enda samhälle Qeqertarsuaq med sina knappt tusen invånare. Även här är bostadshusen målade i rött, blått, gult och grönt – en färgstark kontrast till omgivningarnas klippor, grottor och många isberg. 

 

Den som spanar ute på däck har goda chanser att se knölval och att höra det mäktiga dånet av en glaciär som kalvar. Kanske stannar vi till i ett gammalt fiskesamhälle på östsidan av Diskoön och får där en intressant inblick i den lokala kulturen vilket väcker såväl respekt som eftertanke.

Vi stävar vidare genom Vaigatsundet och passerar en rad mäktiga glaciärfronter och gigantiska isberg. Det finns många imponerande och aktiva glaciärer på den här delen av Grönland. En av de glaciärer vi kan komma att titta närmare på är Eqip Sermia som är en av Grönlands mest aktiva. Det åskliknande ljudet av en glaciär som kalvar och de enorma isstycken som då faller ner i vattnet är minst sagt en dramatisk naturupplevelse.

Vi hoppas besöka byn Saqqaq som har ett par hundra invånare. Namnet Saqqaq betyder solsidan på grönländska. Arkeologiska utgrävningar har visat spår efter den sedan länge utdöda saqqaq-kulturen och människor som levde här för över 4 000 år sedan. Saqqaq anses vara Grönlands första invånare och forskare har överraskande konstaterat att människorna i saqqaq-kulturen var nära släkt med tre sibiriska folk, som troligen kom från Sibirien över Amerika till Grönland. 

På vår färd tillbaka till Ilulissat passerar vi den tidigare valfångststationen Oqaatsut. Numera är det en bosättning med färgglada hus utspridda på klipporna, en utpost som ger perspektiv. De knappt 50 invånarna lever främst av fiske med långrev av hälleflundra och säljakt.

Dag 8: Ilulissat

På morgonen tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Balto och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Ovanstående är endast exempel på platser vi kan komma att besöka under vår resa på Grönland. Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten samt tillstånd och restriktioner från lokala myndigheter. Det finns mängder av spännande och vackra platser att uppleva på Grönland och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

Trygghet genom Paketreselagen

Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Ni har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.

 

Att flyga till Grönland

Grönland är stort, vilt och avlägset. De flesta flygplatserna är mycket små, det finns få flygbolag att välja mellan och det går inte flyg dagligen. Av dessa anledningar är det viktigt att du räknar med att extra hotellnätter kan komma att behövas på ut- och/eller hemresa, men även att priset för flyg till Grönland är relativt högt. Att ta sig hit är lite utav en utmaning, men det är sannerligen värt det, då den natur- och kulturupplevelse som väntar är helt unik. Det är starkt rekommenderat att boka ändringsbara biljetter. 

Inspireras av våra Polarföredrag

En resa till Grönland är ett oförglömlig äventyr! Men hur är det att vara på expeditionskryssning på Grönland med ett litet, unikt 12-passagerarfartyg? Kanske undrar du över vilka platser du kan få besöka eller vad som skiljer östkusten från västkusten? Vi tror att vår digitala polarföreläsning kommer att kunna ge dig en hel del svar om våra expeditionskryssningar på Grönland. Presentationen hålls av en av våra Grönlandsexperter och expeditionsledare, Gunilla Lindh.

 

Fartyget M/S Balto

 • Rebecca Gustafsson - Visit Greenland
 • Bar
 • Matsal
 • Salong
 • Bastu
 • Badrum
 • Dubbelhytt
 • Redarhytt
 • Redarhytt
 • Superiorhytt
 • Dubbelhytt
 • Enkelhytt
 • Kök
 • Matsal besättning
 • Francoise Gervais

Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2022 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.

M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera (2024 kommer en av dubbelsängarna bytas ut till två enkelsängar). Sviterna har också en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.

Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar, ett spelbord och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt. M/S Balto har vidare ett stort öppet kök i restaurangstil där man kan ta del av kockarnas imponerande arbete och smaka på nybakat bröd.

Det finns flera observationsdäck där du kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en bastu, en tillhörande kall dusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.

Fartyget är utrustat med en elektrisk dieselmotor, vilket möjliggör att hon kan hålla lägre farter utan vibrationer.  De rymliga däcken är därför perfekta för film och fotografering! Det finns också ett rum för förvaring av expeditionsutrustning samt två gummibåtar för kryssningar och landstigningar i vildmarken.

En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom, och det är viktigt, gör en så liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen och den lokala kulturen.

 

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt Dubbelsäng 70 900 SEK
Superiorhytt Två separata sängar 76 900 SEK
Redarhytt Dubbelsäng 86 900 SEK
Enkelhytt Enkelsäng 87 900 SEK

I priset ingår

 • 6 nätter ombord på M/S Balto
 • 1 natt på hotell i Ilulissat
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till och från Grönland
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
4 juni 2023 11 juni 2023

Relaterade blogginlägg

 • Maskdans - ett levande kulturarv

  Om du tycker om att uppleva lokal kultur på nära håll är maskdans en alldeles unik upplevelse som du kommer att bära med dig länge. Denna tradition har sina rötter i sociala, kulturella och spirituella ritualer som sträcker sig tusentals år bak i tiden.

  Läs hela inlägget
 • Fem grönländska traditioner som kommer att förvåna dig

  Från enorma glaciärer och isbergsfyllda fjordar till varma källor - Grönlands tilltalande natur finner inga gränser. Ön förvaltar även inuiternas viktiga kulturhistoriska arv med lämningar från mänsklig bosättning som sträcker sig tusentals år bak i tiden. Här är fem grönländska traditioner som troligtvis kommer förvåna dig!

  Läs hela inlägget