Det stora Grönlandsäventyret 2023 – en episk expeditionskryssning från väst till öst
Följ med på en episk seglats från Ilulissat på västra Grönland till Scoresbysund på nordöstra Grönland! Under detta 27 dagar långa äventyr utforskar vi häpnadsväckande landskap, unika geologiska formationer, mäktiga glaciärer, intressanta grottor och smala fjordar. Vi får möta blåskimrande isberg i alla upptänkliga former, förundras över naturliga underverk och bada i varma källor. På land har vi chans att se djur som den ikoniska myskoxen, ren och polarräv och från däck håller vi ständigt utkik efter havets giganter så som knöl-, grind- och vikval. Under färden besöker vi huvudstaden Nuuk och stannar till i små samhällen för att bekanta oss med den fascinerande inuitkulturen. Resan kommer även vara fylld av fascinerande berättelser och myter om forntiden, legender, Tunumiitkulturen och vikingatiden. I öst navigerar vi längs den ”förbjudna kusten”, en vild, okarterad kustlinje och sällan besökt kustlinje. Detta är drömresan för dig som vill uppleva så mycket som möjligt av Grönland under en och samma resa!
En Grönlandsresa med detta eleganta 12-passagerarfartyget M/S Balto erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordarna, besöka små inuitsamhällen, ta dig till hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck på såväl natur som kulturminnen.
- Liten grupp om 12 deltagare
- Äventyr på 27 dagar
- Inuitkultur & nordisk fornhistoria
- Stor chans att se val
- Chans att se den ikoniska myskoxen
- Varma källor & isberg
- Det stora fjordsystemet Sermilik
- Små samhällen & huvudstaden Nuuk
- Den vilda orörda östkusten
- Chans att se isbjörn
- Historier och myter från Tunumiitkulturen
Färdplan
Dag 1: Ankomst till Grönland
Vi ankommer på eftermiddagen till Ilulissat på Grönland. Här befinner vi oss mitt bland kullar, glaciärer och isberg. Vi slås omgående av Grönlands storslagna natur och avlägsenheten från vardagen hemma blir påtaglig! Vi checkar in på vårt hotell, varifrån vi har magnifik utsikt över det isfyllda vattnet.
Dag 2: Ilulissat
Under morgonen tar vi en liten vandring och utforskar Ilulissats spektakulära omgivningar. Staden är belägen vid den världsarvslistade Isfjorden 35 mil norr om polcirkeln. Med sina knappt 5 000 invånare, och drygt 2 000 slädhundar, är det här Grönlands tredje största stad. Namnet Ilulissat betyder isberg på grönländska och säger en del om vad de storslagna omgivningarna präglas av. Bostadshus i starka färger ligger utspridda mot en fond av en väldig glaciär och Diskobuktens många isberg.
På eftermiddagen går vi ombord och gör oss hemmastadda på vårt fina expeditionsfartyg M/S Balto. Nu börjar vår episka resa på över 2000 nautiska mil längs en av världens mest fantastiska kustlinjer. Vi kommer att ta oss hela vägen från västra Grönland till civilisationens sista utpost på nordöstra Grönland.
Vi fortsätter att utforska Ilulissat isfjord och letar samtidigt efter en fin passage ut ur hamnen. Nu är det dags att bege oss längre västerut i Diskobukten, till den vackert belägna bosättningen Qeqertarsuaq.
Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Fartyget är vår bas men vi gör landstigningar och gummibåtskryssningar när tillfälle bjuds.
Dag 3 - 8: Expeditionskryssning längs Grönlands västkust
Nästa morgon planerar vi att ge oss ut på en vandring för att uppleva de enorma isbergen nära det vackra samhället Qeqertarsuaq. På eftermiddagen kanske vi åker på en tur med gummibåtarna för att utforska basaltklipporna strax öster om Qeqertarsuaq.
Vi utforskar området kring Diskobukten under förmiddagen och när vi senare sätter kurs söderut, passerar en strid ström av blå-vit-turkosa isberg i alla upptänkliga former. Den som spanar ute på däck har även goda chanser att se knölval.
Vi fortsätter söderut mot Sisimiut och passerar en rad små öar, fjordar och mindre bosättningar. Då vi har lämnat den isfyllda Diskobukten passerar vi nu enbart enstaka isberg.
Nästa dag går färden vidare och kanske går vi in i den magiska Evighedsfjorden (Kangerlussuatsiaq) och seglar längs fjäll som reser sig uppemot 2000 meter. Här rinner relativt små, men desto brantare glaciärer ner från bergsklipporna; en av de verkliga höjdpunkterna längs Grönlands västkust.
Till fots i den omgivande naturen lönar det sig att spana efter ren, polarräv och den ikoniska myskoxen.
Så når vi Grönlands huvudstad Nuuk. Staden är vackert belägen intill ett fjäll precis vid havet och där har vi chans att se vikval, grindval och knölval. Nuuk grundades 1728 och har idag omkring 16 000 invånare, vilket motsvarar 28 procent av Grönlands totala befolkning. Här gör vi ett besök på Nationalmuseum, Grönlands största kulturhistoriska museum som ger en intressant inblick i Grönlands många olika kulturer. Samlingarna består dels av fynd från flera arkeologiska utgrävningar och dels av material som återförts till Grönland från Danmarks Nationalmuseum.
Färden fortsätter vidare söderut och vi stannar kanske till vid den numera övergivna gruvorten Ivittuut där man i 130 år fram till 1987 bröt mineralen kryolit. Här finns även fina vandringsmöjligheter där vi har goda chanser att se myskoxar.
Den närbelägna Ikafjorden är sägenomspunnen, då det sägs att traktens inuiter för länge sedan brukade driva ut objudna gäster på tunn is, och när isen gav vika föll inkräktarna ner i det iskalla vattnet och drunknade. Den som idag spanar ner i vattnet lär kunna få en glimt av deras förstenade kvarlevor på botten. Detta är de facto kolumner av ikait – ett ovanligt mineral som bildas i vatten nära fryspunkten. Ikait har fått sitt namn efter förekomsten just i den kalla Ikafjorden här på Grönland.
Dag 9 - 11: Sydkustens överraskande mångfald
Vi stannar till i Qaqortoq, den största staden i södra Grönland med cirka 3200 invånare. Qaqortoq ligger vackert belägen på en bergssluttning och omges av magnifika fjordar. Denna del av Grönland har många historier att berätta. Vi lär oss mer om Inuitkulturen och deras stora respekt och symbiotiska förhållande till miljön och djuren.
Flera av historierna härstammar från tider med stora väderförändringar och minskande djurantal och man använde sig av föremål från jakt och fiske för att skapa konstnärliga ting och amuletter. Man hyser stor respekt och kärlek till de djur som offras och havsgudinnan Sedna tillbeds för att släppa djurens själar fria. Än idag bär inuiterna med sig en liten kanna färskvatten medan de jagar säl. Efter att en säl har dödats ger man den färskvatten för att dess själ inte ska gå törstig. Vi kommer få chansen att höra många berättelser, lära oss om legender och olika epoker samt om människorna som migrerade till Grönland.
Den här delen av Grönland erbjuder mycket mer än bara historia och kultur. Här finns också varma källor, fågelberg, avlägsna öar och djupa fjordar som karaktäriseras av höga bergstoppar och lekfulla valar. I Uunartoq har vi möjlighet att koppla av i en av de naturligt varma källorna som finns här, samtidigt som vi njuter av den magnifika utsikten över bergkedjor och drivande isberg.
Vi fortsätter sedan vår resa söderut mot Nanortalikva och Prins Christian Sund. Genom den västra mynningen tar vi oss långsamt in i Prins Christian Sunds extraordinära och smala fjordsystem. Här omges vi av ett bergigt landskap med toppar på upp emot 2000 meter och branta klippor som stupar rakt ner i fjorden. Vi spanar efter storsäl, vikare och val. När vi stävar ut genom den östra mynningen är likheten med det fiktiva landskapet Mordor från Sagan om ringen slående.
Dag 12 - 25: "Den förbjudna kusten" - östkustens naturliga underverk
Vi har nu tagit oss till östra Grönland och färdas längs en vild och orörd kustlinje. Här är vi väldigt beroende av väder och is, och vår färdplan anpassas därefter. Ett par av dagarna kommer till stor del spenderas till havs. Vi möter säkerligen en parad av isberg som flyter söderut med de starka strömmarna och vi beundrar mäktiga glaciärväggar som sluttar rakt ner i havet. Längs kustlinjen hoppas vi utforska någon av de sällan besökta fjordar som finns här. Kanske stannar vi till vid Umivik Bay, varifrån Fridtjof Nansen startade sin vandring över Grönland, från öst till väst, 1888.
Väl framme vid det gigantiska fjordsystemet Sermelik, välkomnas vi av isberg i alla former och storlekar. Vi befinner oss nu i ett oändligt spektrum av blått och passar på att plocka lite glaciäris till kvällens drinkar. Detta fjordsystem är otroligt imponerande och vi skulle kunna utforska det i flera dagar. Vi ankrar på vackra platser och håller ständigt utsikt efter knölval.
Vi fortsätter till staden Tasiilaq via en hemlig passage. Med sina 2000 invånare är det här det största samhället på östra Grönland. Här möts vi av en lite äldre och annorlunda inuitkultur, där shamanism och inhemsk kultur är mycket mer framträdande än i andra delar av Grönland. Under vår vistelse i Tasiilaq kommer vi att få ta del av lokala myter och legender, till exempel historien om Tupilaqs. I den grönländska inuitreligionen var Tupilaq ett monster som tillverkades av en utövare av trolldom eller shamanism. Detta genom att använda olika delar från djur så som ben, hud, hår eller senor. Har vi tur kanske vi även får bevittna en ritual eller sång.
Vi färdas norröver, längs den vilda och orörda kustlinjen. Väder och is kommer kanske påverka vår färdplan. Vi möter isberg som flyter söderut med de starka strömmarna och beundrar de mäktiga glaciärväggar som sluttar rakt ner i havet. Längs den östra kustlinjen finns många orörda fjordar och vi hoppas kunna utforska någon av dem.
Vid den istäta fjorden Tuttilik, hoppas vi kunna ge oss ut på en vandring för att utforska några av inuiternas övergivna vinterhus. Just namnet Tuttilik kan översättas till: platsen där renarna bor. Med lite tur kanske vi kan hitta minnesmärket som byggdes för att hedra den berömda upptäcktsresanden Gino Watkins. Han försvann år 1932 när han var ute och jagade säl i sin kajak.
Vår resa fortsätter norrut till delar av Grönlands vildaste kustlandskap. Under gynnsamma väderförhållanden kommer vi att kunna ta oss in i fjorden Kangerlussuaq samt fjorden Watkins, vilka båda erbjuder vandringar med svårslagna vyer.
I detta område kan vi eventuellt stöta på resans första tuffa havsis. De kalla östgrönländska stömmarna gör att havsis normalt blockerar passagen till Scoresbysund fram till mitten av juli, men i början av augusti brukar det vanligtvis ha öppnat upp. Men varje år är olikt det förra och vi får ständigt anpassa våra planer efter havsisen. Stöter vi på mycket havsis ser vi till att spana efter isälskande djur som sälar och andra marina däggdjur.
När vi har tagit oss ytterligare en bit norröver når vi Nansenfjorden, rakt söder om Arktis högsta berg, det imponerande berget Gunnbjørn fjeld med sina 3694 meter över havet. Vi befinner oss nu i det område där det är mest sannolikt att vi kan att få se isbjörnar. Att få se en isbjörn under en resa på Grönland hör inte till vanligheterna, men under sträckan härifrån och fram till Scoresbysund är chanserna som störst.
I områdena kring Rømerfjorden, Deichmannfjorden samt Steward Ø, ökar våra chanser att få se isbjörnar och vi håller ständigt utkik. Vid sällsynta tillfällen har man även sett narval här.
Under våra sista dagar siktar vi på att ge oss in i Scoresbysund, världens största fjordsystem. Här besöker vi Vikinge Bay, en skyddad plats perfekt för gummibåtskryssningar bland magnifika isberg. Hall Bredning är en plats där enorma isberg från de djupare fjordarna tenderar att samlas. Här får vi åter se isberg i den mängd och storlek som vi upplevde i Ilulissat, i början av vår resa. Men skillnaden nu är att det magnifika bergslandskapet i bakgrunden ger oss nya perspektiv. När vi till slut är framme vid Sydkap, kan vi få en ny chans att se myskoxe samt polarhare.
Dag 26: Constable Point - Reykjavik
På morgonen tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Balto och påbörjar vår hemresa med flyg (obligatoriskt, läs med under priser) från Constable Point till Reykjavik på Island, där vi bor en natt på hotell.
Dag 27: Hemresa från Reykjavik
Vårt stora äventyr har nu nått sitt slut och alla fortsätter sin resa hemåt på egen hand.
Vänligen observera: Ovanstående är endast exempel på platser vi kan komma att besöka under vår resa på Grönland. Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten samt tillstånd och restriktioner från lokala myndigheter. Det finns mängder av spännande och vackra platser att uppleva på Grönland och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!
Trygghet genom Paketreselagen
Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Ni har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.
Varför obligatoriskt flygpaket från Constable Point till Reykjavik?
Nordöstra Grönland är en sann vildmark som också ligger mycket avlägset. Att ta sig mellan Grönland och Island med fartyg tar minst tre till fyra dagar över Danmarkssundet som kan vara ganska gungigt för ett lite fartyg som M/S Balto. Vi har därför istället valt att boka in flyg mellan Constable Point och Reykjavik i slutet av din resa, för att slippa dessa sjödagar och ge en mer bekväm upplevelse med fullt fokus på Grönlands spektakulära natur.
Att flyga till Grönland
Grönland är stort, vilt och avlägset. De flesta flygplatserna är mycket små, det finns få flygbolag att välja mellan och det går inte flyg dagligen. Av dessa anledningar, samt att det relativt ofta uppstår förseningar på grund av vädret, är det viktigt att du räknar med att extra hotellnätter kan behövas på ut- och/eller hemresa. Var även beredd på att priset för flyg till Grönland är relativt högt. Att ta sig hit är lite utav en utmaning, men det är sannerligen värt det, då den upplevelse som väntar är helt unik, kulturen och historien är mycket spännande och naturen minst sagt grandios.
Inspireras av våra Polarföredrag
En resa till Grönland är ett oförglömlig äventyr! Men hur är det att vara på expeditionskryssning på Grönland med ett litet, unikt 12-passagerarfartyg? Kanske undrar du över vilka platser du kan få besöka eller vad som skiljer östkusten från västkusten? Vi tror att vår digitala polarföreläsning kommer att kunna ge dig en hel del svar om våra expeditionskryssningar på Grönland. Presentationen hålls av en av våra Grönlandsexperter och expeditionsledare, Gunilla Lindh.
Fartyget M/S Balto
Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2022 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.
M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera (2024 kommer en av dubbelsängarna bytas ut till två enkelsängar). Redarhytten och superiorhytten har även en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.
Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar, ett spelbord och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt. M/S Balto har vidare ett stort öppet kök i restaurangstil där man kan ta del av kockarnas imponerande arbete och smaka på nybakat bröd.
Det finns flera observationsdäck där man kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en bastu, en tillhörande kall dusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.
Fartyget är utrustat med en elektrisk dieselmotor, vilket möjliggör att hon kan hålla lägre farter utan vibrationer. De rymliga däcken är därför perfekta för film och fotografering! Det finns också ett rum för förvaring av expeditionsutrustning samt två gummibåtar för kryssningar och landstigningar i vildmarken.
En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom, och det är viktigt, gör en liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen och den lokala kulturen.
Hytter & priser
Hyttkategori | Pris per person | ||
---|---|---|---|
Dubbelhytt | Dubbelsäng | 192 900 SEK | |
Superiorhytt | Två separata sängar | 208 900 SEK | |
Redarhytt | Dubbelsäng | 234 900 SEK | |
Enkelhytt | Enkelsäng | 239 900 SEK |
OBLIGATORISKT FLYGPAKET
Vårt obligatoriska flygpaket inkluderar:
- Flyg från Constable Point (Grönland) till Reykjavik (Island)
- Transfer från Reykjavik airport till hotell i Reykjavik
- En hotellnatt i Reykjavik efter expeditionen
Priset är SEK 9 500 per person. Vänligen notera att denna summa kommer att läggas till på priset ovan.
I priset ingår
- 24 nätter ombord på M/S Balto
- En natt på hotell i Ilulissat
- Alla måltider ombord
- Kaffe och te
- En expeditionsledare och en guide
- Guidning ombord och iland
- Alla utflykter
- Omfattande informationsmaterial innan avresa
I priset ingår inte
- Flyg till Ilulissat och hem från Reykjavik
- Obligatoriskt flygtransferpaket Constable Point till Reykjavik (läs mer ovan)
- Reseförsäkring och avbeställningsskydd
- Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
- Personliga utgifter i bar och shop
Datum & bokning
Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!
BokningsförfråganAvresa | Hemresa |
---|---|
16 juli 2023 | 11 augusti 2023 |
Relaterade blogginlägg
-
Förtrollande Diskobukten
Dånet från kalvande glaciärer överröstar ljudet av utblås från valar. I magnifika Diskobukten visar naturen verkligen upp sig i sin fulla prakt. Det vilda landskapet på Grönlands västkust är såväl omväxlande som storslaget och står sig i kontrast till stillheten som råder i periferin. En resa hit lämnar ingen oberörd, inte ens den mest kräsna resenären.
Läs hela inlägget -
Maskdans - ett levande kulturarv
Om du tycker om att uppleva lokal kultur på nära håll är maskdans en alldeles unik upplevelse som du kommer att bära med dig länge. Denna tradition har sina rötter i sociala, kulturella och spirituella ritualer som sträcker sig tusentals år bak i tiden.
Läs hela inlägget