Sydgeorgien - den subantarktiska pärlan – PolarQuest
031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Sydgeorgien - den subantarktiska pärlan

Sydgeorgien hör till ett av jordens allra mest magnifika djurriken. Denna subantarktiska ö, belägen mitt ute i Södra oceanen, välkomnar med nära 3 000 meter höga bergstoppar, mäktiga glaciärer och stränder med hundratusentals ståtliga kungspingviner. Under häckningssäsongen antas denna ö hysa mer djurliv per kvadratmeter än någon annan plats på jorden. Kolossala elefantsälar vältrar sig på sandstränderna och just vid den här tiden på året har vi möjlighet att se de imponerande slagsmålen mellan den härskande haremskungen och utmanande hannar. Den frodiga kustlinjen rymmer också pälssälar, albatrosser och flera andra pingvinarter såsom hakrems-, gentoo- och macaronipingviner. Med sju dagar på denna verkliga utpost kommer det att finnas massor av tid för nära och oförglömliga djurmöten.

Boende: Hotell i Punta Arenas, hytt ombord på Akademik Sergey Vavilov. Transport: Flyg, expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: Akademik Sergey Vavilov. Passagerare: 92 passagerare. Språk: Engelska (inklusive föreläsningar), men två av guiderna kommer att vara svensktalande. Längd: 16 dagar, 14 nätter på fartyg. Pris: Från 87 900 SEK.

Färdplan

Dag 1: Punta Arenas, Chile

Äventyret börjar i den sydchilenska staden Punta Arenas, där vi checkar in på ett bekvämt, centralt beläget hotell.

Dag 2: Punta Arenas, Chile - Stanley, Falklandsöarna

Vi beger oss till flygplatsen och efter en 90 minuters flygresa landar vi i Falklandsöarnas charmiga huvudstad Stanley. Innan vi går ombord på fartyget Akademik Sergey Vavilov finns det tid att utforska denna lilla charmiga stad med sina hus i klara färger, blomstrande trädgårdar och en säregen katedral. Efter att vi har gjort oss hemmastadda i våra hytter samt bekantat oss med guideteamet och våra medresenärer sätter vi kurs mot Sydgeorgien.

Dag 3 - 4: Till havs mot Sydgeorgien

Vi närmar oss Sydgeorgien i sällskap av sjöfåglar som petreller, stormfåglar och imponerande vandringsalbatrosser som graciöst och lekfullt följer vårt fartyg. När vi når den antarktiska konvergensen, ett havsområde även kallat södra polarfronten, känns en markant temperatursänkning – vi befinner oss nu i Södra oceanen. Under dagen håller våra polar-specialister spännande föreläsningar om Syd-georgiens historia, natur och djurliv. Historia och framförallt den brittiske polarfararen Sir Ernest Shackletons äventyr är ett spännande och återkommande tema under denna expedition.

Dag 5 - 6: King Haakon Bay & nordvästkusten

Majestätiska, snötäckta bergstoppar välkomnar oss när vi når Sydgeorgien. Vi kommer hit när sommaren fortfarande är i antågande och få andra fartyg har vägarna förbi. Planen är att tillbringa hela sju dagar på denna paradisö. Vi hoppas ha möjlighet att navigera fartyget till den historiskt intressanta platsen King Haakon Bay. Det var här Shackleton och hans män gick iland för 100 år sedan när de med hjälp av en liten livbåt lyckats ta sig över ett stormigt hav från Elefantön. Detta är en väldigt dramatisk plats, som endast besöks av en handfull fartyg per säsong. Vi seglar sedan vidare mot skyddade vatten längs nordöstkusten. I Elsehul Bay hoppas vi på att kunna sätta i gummibåtarna (Zodiacerna) för att njuta av en härlig kryssning.

En av de mest häpnadsväckande platserna på Sydgeorgien är utan tvekan Salisbury Plain. De vidsträckta stränderna och de lummiga slätterna är hem till upp emot 100000 majestätiska kungspingviner, och detta är bara en av flera kungspingvinkolonier på ön. Kolossala elefant-sälar vältrar sig på sandstränderna eller slåss för sina harem, pälssälar syns kika upp ur vattnet medan fåglar som labbar och petreller cirkulerar i luften ovanför oss.

Dag 7 - 8: Fortuna Bay, Stromness, Grytviken & centrala nordkusten

Magnifika Fortuna Bay är en 5 kilometer lång och 1,5 kilometer bred fjord där vi hoppas få se kungspingviner och elefantsälar. Stromness var i början av 1900-talet en aktiv valfångststation. Det var hit som Shackleton och hans mannar, efter en lång och strapatsrik seglats från Elefantön, anlände efter sin legendariska vandring från King Haakon Bay år 1916. Om vädret tillåter hoppas vi ha möjlighet att vandra i Shackletons fotspår, de sista kilometerna från Fortuna Bay till Stromness. Vår nästa anhalt är Grytviken – den största av de gamla valsfångstationerna på Sydgeorgien. Det är också här i Grytviken som Shackleton ligger begravd.

Dag 9 - 10: St Andrews Bay, Gold Harbour & östkusten

St Andrews Bay och Gold Harbour är platser som sjuder av djurliv. Här välkomnar oss pälssälar, elefantsälar och stora kolonier med kungspingviner. Gold Harbour har fått sitt namn eftersom solens varma strålar både morgon och kväll färgar klipporna gyllengula. Vi hoppas även ha möjlighet att utforska Drygalski Fjord som med sina isberg och vackra glaciärer anses vara en av de mest spektakulära platserna på Sydgeorgien.

Dag 11: Godthul, Prion Island & östkusten

Idag planerar vi att besöka den gamla valfångst-stationen Godthul. Härifrån har vi möjlighet att ge oss ut på en fin vandring upp till en sjö. Vi hoppas också kunna gå iland på Prion Island för att möta de ståtliga vandringsalbatrosserna som häckar här. Prion Island ligger i vackra Bay of Isles och har av lokala myndigheter avsatts som ett särskilt skyddat område, med hänsyn till kolonierna med häckande vandringsalbatrosser. Med ett vingspann på mellan 2,5 till 3,5 meter är vandringsalbatrossen världens största fågel och det är en otrolig upplevelse att få komma nära dessa imponerade fåglar. Ön är helt stängd för besökare mellan november och mitten av januari på grund av den mängd pälssälar som då intar stränderna. Senare på dagen är det dags att ta farväl av Sydgeorgien och sätta kurs mot Falklandsöarna.

Dag 12 - 14: Till havs mot Falklandsöarna

Under våra sista dagar ombord lyssnar vi till intressanta föreläsningar, sorterar bilder och smälter alla de intryck vi har fått under resans gång. Ute på däck håller vi utkik efter sjöfåglar såsom petreller och albatrosser som då och då svävar förbi när de följer med vindarna från Södra oceanen. 

Dag 15: Sea Lion Island, Falklandsöarna

På Sea Lion Island möter oss ett kargt och vindpinat landskap och ett varierat djurliv. Här lever gentoo-, magellan- och klipphopparpingviner, sydliga elefantsälar och sydamerikanska sjölejon. Ön rymmer också många fågelarter såsom kungs-skarven och strimkarakaran.

Dag 16: Stanley, Falklandsöarna - Punta Arenas, Chile

Tidigt på morgonen lägger vi till i hamnen i Stanley, går av fartyget och beger oss till flygplatsen för att ta oss tillbaka till Punta Arenas.

Fototips

För dig som är intresserad av fotografering kommer det att finnas ett fototeam ombord som kan ge dig tips på hur du kan utvecklas som fotograf. Tack vare vår flexibla färdplan kommer vi att kunna utnyttja ljuset optimalt.

Språket ombord

Språket på denna resa kommer att vara engelska (inklusive föreläsningar), men två av guiderna kommer att vara svensktalande.

Paddla havskajak

För dig som har tidigare erfarenhet av att paddla havskajak finns det på denna resa möjlighet att uppleva Sydgeorgien från ett annat perspektiv. Detta till en kostnad av SEK 7 000 per person. Då antalet kajaker är begränsat måste denna aktivitet förbokas. Vänligen notera att denna aktivitet beror på väder och isförhållanden.

Observera: Detta är endast en generell plan då vår färdrutt beror på väder och isförhållanden. Färdplanen kan ändras under resans gång, detta för att maximera upplevelserna utifrån rådande omständigheter. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Lyssna på föredrag om Antarktis.

Vill du veta mer om våra resor till Antarktis? Missa då inte någon av våra spännande inspirationsdagar då du har du chans att lyssna på reseföredrag, träffa personal och guider från PolarQuest samt ställa alla dina frågor om ditt nästa äventyr.

OBS! Det kostar inget att besöka våra Inspirationsdagar men eftersom antal platser är begränsat behöver du anmäla dig. Läs mer och anmäl dig här!

Ladda ner broschyr
Här kan du beställa hem ett tryckt exemplar av resans broschyr. Fyll i dina uppgifter nedan så skickar vi den till dig så snart vi kan!

Fartyget Akademik Sergey Vavilov

  • Adeline Heymann
  • One Ocean Expeditions
  • One Ocean

Akademik Sergey Vavilov är ett isförstärkt och bekvämt expeditionsfartyg som byggdes i Finland 1989 för att användas som forskningsfartyg i polartrakterna. Fartyget tar som mest 92 passagerare i 45 hytter, alla med havsutsikt. Från loungen och baren har man en vidunderlig utsikt över det omgivande landskapet och i det separata biblioteket kan man koppla av med en bra bok. Ombord finns även en föreläsningssal, där vi kan lyssna till intressanta föreläsningar om områdets natur, djurliv och historia. Andra faciliteter ombord är en shop, ett litet gym och bastu. I matsalen, som rymmer samtliga passagerare, serveras goda måltider mellan utflykterna. Ute på däck finns gott om plats och på fartygets toppdäck kan man njuta av 360 graders utsikt. Akademik Sergey Vavilov har även en stor brygga som är öppen dygnet runt för passagerarna. Att resa med detta lilla expeditionsfartyg är en upplevelse som skiljer sig markant mot en färd med ett större och mer konventionellt kryssningsfartyg.

Trippelhytterna och superiorhytterna har små runda fönster (ventiler) och alla andra hytter har fönster. Varje hytt är utrustad med skrivbord, stol och gott om plats till att förvara kläder och annan utrustning. Trippelhytterna har våningssängar och ett handfat i hytten medan dusch/WC finns i korridoren. De semiprivata hytterna har två separata sängar och delar dusch/WC med en angränsande hytt. Dubbelhytterna har två separata sängar samt privat dusch/WC. Superiorhytterna har två separata sängar samt privat dusch/WC. Shackleton-sviterna har bäddsoffa, en separat sovdel med dubbelsäng samt privat dusch/WC. One Ocean-sviten har en bäddsoffa, en separat sovdel med dubbelsäng samt ett badrum med både dusch och badkar.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt (våningssängar, dusch/WC i korridor) 87 900 SEK
Semiprivat dubbelhytt (2 separata sängar, delad dusch/WC) 103 900 SEK
Dubbelhytt (2 separata sängar) 114 900 SEK
Superiorhytt (2 separata sängar) 121 900 SEK
Shackleton-svit (separat sovdel med dubbelsäng) 132 900 SEK
One Ocean-svit (separat sovdel med dubbelsäng) 147 900 SEK

I priset ingår: 1 natt på hotell i Punta Arenas, Chile, 14 nätter ombord på Akademik Sergey Vavilov . Flyg Punta Arenas – Stanley – Punta Arenas . Transfer från hotellet till flygplatsen i Punta Arenas samt mellan flygplatsen och fartyget i Stanley . Alla måltider ombord . Kaffe och te. En erfaren expeditionsledare och kunniga guider/ föreläsare, varav två svensktalande från PolarQuest . Föreläsningar (engelska) . Alla utflykter . Landstigningsavgifter och hamnavgifter . Lån av vattentät jacka och byxa samt gummistövlar . Omfattande informationsmaterial innan avresa . En illustrerad loggbok efter hemkomst.

I priset ingår inte: Flyg till och från Punta Arenas, Chile . Ankomst- och avresetransfers i Punta Arenas. Flygplatsskatt . Reseförsäkring och avbeställningsskydd . Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning . Dryck . Personliga utgifter i bar och shop.

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Avresa Hemresa
20 oktober 2017 4 november 2017