Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Nya Zeelands subantarktiska öar 2019

De spektakulära, isolerade och sällan besökta subantarktiska öarna söder om Nya Zeeland och Australien är några av jordens mest artrika platser och är alla upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Här häckar nästan hälften av jordens alla pingvin- och albatrossarter och det är en riktig oas för den som är intresserad av djurliv och vild natur. Följ med expeditionsfartyget Spirit of Enderby till ögrupperna Snares, Auckland, Macquarie & Campbell! Efter expeditionen tillbringar vi även ett par dagar på Sydön och Stewart Island – Home of the Kiwi.

 • Svensktalande färdledare
 • UNESCO-världsarv
 • Endemiska pingvin- och albatrossarter
 • 5-stjärniga naturupplevelser
 • Megafauna och trolsk natur
 • Stewart Island – Home of the Kiwi
 • Endast 50 passagerare
 • Klimatkompenserad resa
Boende: Hotell och Hytt ombord på expeditionsfartyget Spirit of Enderby. Transport: Expeditionsfartyg, båt, buss & färja. Fartyg: Spirit of Enderby. Passagerare: 50 (PolarQuest kommer att vara en grupp om 8 - 10). Språk: Engelska (en svensktalande färdledare). Längd: 16 dagar, 11 nätter på fartyg. Pris: Från 90 900 SEK. Avgång: 1 december 2019

Färdplan

De nya zeeländska subantarktiska öarna är några av jordens mest orörda vildmarker. Det är en oerhört artrik region med över 40 häckande arter av havsfågel. Under resan har vi chans att se flera albatross- och pingvinarter, varav flera endemiska. Öarna är alla skyddade naturreservat och upptagna på UNESCO:s världsarvslista över skyddsvärda platser. De skyddas av australiensiska och nyzeeländska myndigheterna och man måste ha tillstånd att besöka dem. Under denna spännande expeditionskryssning med 50-passagerarfartyget Spirit of Enderby erbjuder vi en unik chans att utforska och fotografera öarna i sällskap med några av de kunnigaste och mest passionerade guiderna. Ingen annan expedition kan mäta sig med denna när det kommer till att lära känna och förstå Södra oceanens dynamiska och rika ekosystem och för den natur- och fågelintresserade är detta ett drömresemål. Efter expeditionskryssningen passar vi även på att bekanta oss med Stewart Island på Nya Zeeland. Följ med!

Dag 1: Dunedin, Nya Zeeland

Vi ankommer till den charmiga staden Dunedin på Sydön och checkar in på ett centralt beläget hotell. På kvällen äter vi middag tillsammans med de andra expeditionsdeltagarna och får veta mer om vårt spännande äventyr till de subantarktiska öarna.

Dag 2: Expeditionskryssningen startar

Vi tar oss till Otago Harbour och går ombord på det bekväma expeditionsfartyget Spirit of Enderby – vårt hem för de kommande elva nätterna. När vi har gjort oss hemmastadda i våra hytter kastar vi loss och sätter kurs mot Snares Islands – expeditionen har börjat!

Dag 3: Snares Islands – North East Island

Snares är en fantastisk ögrupp som bjuder på ett rikt fågelliv. Den största ön, North East Island, sägs vara hem till fler häckande havsfåglar än hela Storbritannien! Vi planerar att komma fram till öarna under tidig morgon och med fartygets gummibåtar ger vi oss ut på en spännande kryssning längs kusten för att möta arter såsom Snares tofspingvin, vitpannad albatross och brokpetrellen. Vi har även chans att se Antarktistärna, vitpannad tärna och Nyazeelandgräsfågel. Efter detta första möte med sub-Antarktis fortsätter vi mot Auckland Islands.

Dag 4: Auckland Islands – Enderby Island

Auckland Islands skapades av två vulkaner för 10 - 25 miljoner år sedan. Här har vi chans att se allt från sjölejon och albatrosser till pingviner och parakiter. Vi besöker Enderby Island, en av de vackraste öarna i ögruppen. Vi går iland vid Sandy Bay – en kritvit sandstrand som är den huvudsakliga parningsplatsen för det nyzeeländska sjölejonet. Här har vi också goda chanser att se den skygga gulögda pingvinen, en av de mest sällsynta pingvinarterna. Under en vandring genom den säregna och trolska rataskogen som täcker stora delar av ön hoppas vi se andra fågelarter såsom jättestormfåglar, skarvar, krickor, piplärkor och färggranna parakiter. Vi har också chans att se ljusryggad sotalbatross, den sydliga kungsalbatrossen och den ovanliga Aucklandbeckasinen.

Dag 5: Auckland Islands – Carnley Harbour

I den södra delen av Auckland Islands ligger Carnley Harbour som är förknippad med många spännande historier om skeppsvrak, skattjägare och kustvaktare. Om väder och vind är på vår sida kan den som är beredd på en lite tuffare vandring klättra upp till en koloni med gråkindade albatrosser. Härifrån kan vi även njuta av en magnifik panoramavy och har vi tur får vi även se vandringsalbatrossen häckande i tussockgräset. För den som inte vill vandra hoppas vi ha chans att ge oss ut på en gummibåtskryssning längs närliggande Adam Islands kust och Western Harbour. Under eftermiddagen sätter vi kurs sydväst mot Macquarie Island.

Dag 6: Till havs

Vi kommer att tillbringa dagen till havs och ute på däck har vi sällskap av graciösa albatrosser och petreller. Vi befinner oss i konvergenszonen där Antarktis kalla vatten möter Södra oceanens varma. I detta bälte av näringsrikt vatten kan vi förvänta oss ett rikt fågelliv, framförallt utanför Auckland Islands. Detta är ett område som kallas ”Furious Fifties” och vi får därför vara beredda på att det kan gunga ordentligt under vår överfart. Våra guider underhåller oss med en serie intressanta föreläsningar om de subantarktiska öarnas djurliv och historia.

Dag 7 – 8: Macquarie Island, Australien

Upptäcktsresande Douglas Mawson från Australien beskrev Macquarie Island som “One of the wonder spots of the world”, och när man kommer hit är det inte svårt att förstå varför han blev så förälskad i ön. Under två dagar utforskar vi detta avlägsna pingvinparadis som är världens enda häckningsplats för den vitkindande pingvinen. Här finner vi även mängder av kungs-, åsne- och klipphopparpingviner samt hundratals gigantiska elefantsälar som vältrar sig på sandstränderna. Det är en svårslagen upplevelse att befinna sig mitt i detta myller av djur! Vi planerar en landstigning vid den australiensiska vetenskapliga ANARE-stationen som etablerades 1947 och har varit bemannad sedan dess. Under eftermiddagen dag 8 fortsätter vi mot Campbell Island.

Dag 9: Till havs

Vi styr norrut, mot Campbell Island, och våra guider fortsätter sina spännande föreläsningar. Förhoppningsvis har vi vädret på vår sida under vår passage och får inte en allt för gungig överfart.

Dag 10 – 11: Campbell Island

Campbell Island är en makalös ö som erbjuder besökaren fina promenader, fantastisk fågelskådning och unika fototillfällen. Här finner vi en stor koloni med häckande sydliga kungsalbatrosser. Dessa magnifika fåglar har en vingbredd på över tre meter! Här fanns förr vilda får, men sedan de försvann har öns karaktäristiska rosa-gula jätteväxter vunnit ny mark och anpassat sig till det hårda klimatet. Under våra två dagar här hoppas vi även se nyzeeländska sjölejon, Campellskarven och den ljusryggade sotalbatrossen.

Dag 12: Till havs

Under denna sista sjödag smälter vi alla de intryck vi har fått under resans gång och guiderna går igenom resans höjdpunkter.

Dag 13: Bluff – Stewart Island, Nya Zeeland

Tidigt på morgonen ankommer vi till hamnstaden Bluff. Efter frukost är det dags att ta farväl av fartyget och kliva av för att ta färjan till Stewart Island. Efter en timmes båtresa är vi framme vid Nya Zeelands tredje största ö som till 85 % består av Rakiura nationalpark. Ön bjuder på klart vatten, inbjudande stränder, lummig regnskog, spännande djurliv och oexploaterad natur. Stewart Island kallas ofta “Home of the Kiwi”. Detta då det är den bästa platsen på Nya Zeeland för att observera kiwifågeln i sitt naturliga habitat. Vi äter middag på en trevlig restaurang och efteråt, om förhållandena är gynnsamma, beger vi oss ut på kiwisafari där vi hoppas få möta denna karaktäristiska fågelart som helt saknar flygförmåga.

Dag 14: Stewart Island

Idag beger vi oss ut på en guidad tur där vi till fots utforskar Ulva Island, en orörd, skogbeklädd ö belägen i Paterson-inloppet. Vår kunniga, lokala naturguide tar oss med genom denna gröna värld och lär oss mer om dess unika flora och fauna. Här kan vi komma nära endemiska och utrotningshotade fågelarter, studera sällsynta plantor eller bara njuta av att vara mitt ute i den nyzeeländska naturen. Senare ger vi oss ut på en båtfärd där vi spanar efter pelagiska fåglar. Vi äter middag på en lokal restaurang.

Dag 15: Stewart Island – Invercargill

Runt lunch går vi på färjan mot Bluff. Väl framme njuter vi av en god lunch på fantastiska Oyster Cove som erbjuder 180 graders utsikt över Ruapuki, Dog Island och Stewart Island. Under eftermiddagen får vi en guidad busstur med start i Bluff och slut i Invercargill. Vi passerar bland annat dramatiska Catlins Coast och Nugget Point – en av de mest ikoniska landformationerna längs Otagos kust. Från den karaktäristiska fyren kan vi njuta av spektakulära vyer och har vi tur får vi en skymt av sälar och pingviner. På kvällen samlas vi för en sista gemensam middag.

Dag 16: Hemfärd eller mot nya äventyr

Idag är det dags att säga adjö till gruppen för att fortsätta hemåt eller på nya äventyr på egen hand.

Observera: Detta är endast preliminär plan. Vår exakta färdrutt beror helt på väder- och vindförhållanden samt tillstånd från de nya zeeländska myndigheterna. Inga landstigningar är tillåtna på Snares Islands. Er expeditionsledare kommer att göra allt för att maximera er upplevelse. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Språk

Språket under resan är engelska (inklusive föreläsningar och utflykter), då PolarQuest kommer att vara en grupp ombord. Vår erfarne polarguide Adam Rheborg kommer att vara er färdledare under resan.

PolarQuests färdledare - Adam Rheborg

Vi är glada att meddela att vår erfarna expeditionsledare Adam Rheborg kommer att vara färdledare på denna resa. Adam har mer än 20 års erfarenhet av guidning på bland annat Svalbard, Antarktis, Galapagos och Nya Zeeland. Genom åren har Adam samlat på sig gedigen kunskap och han ser fram emot att dela med sig av den till er.

Fartyget Spirit of Enderby

 • Spirit of Enderby
  N. Russ
 • Heritage Expeditions
 • Main Deck Cabin
  N. Russ
 • Main Deck Triple Cabin
  N. Russ
 • Superior Plus Cabin
  N. Russ
 • Mini Suite
  N. Russ

Detta bekväma, isförstärkta expeditionsfartyg byggdes 1984 för polar- och havsforskning och genomgick en restaurering 2013. Hon tar endast 50 passagerare i 28 hytter, alla med fönster eller portholes, skrivbord och stol samt gott om förvaringsutrymmen. Trippelhytterna och dubbelhytterna på Main Deck har ett handfat i hytten medan dusch/WC finns i korridoren. Övriga hytter har privat dusch/WC. Trippelhytterna Main Deck har en våningssäng samt en separat säng. Dubbelhytterna Main Deck har två separata sängar. 

Superior-hytterna har våningssängar medan Superior Plus-hytterna har två separata sängar. Mini-sviterna och Heritage-sviten har ett separat sovrum med en dubbelsäng. Ombord finns ett kombinerat lounge/bar/biblioteks-område och en föreläsningssal där vi kan lyssna till intressanta föreläsningar om områdets natur, djurliv och historia. I matsalen, som rymmer samtliga passagerare, serveras goda måltider mellan utflykterna. Ute på däck finns gott om plats till för fotografera, spana efter djurliv och njuta av de spektakulära av vyerna. Fartyget har en rysk besättning och nyzeeländska och australiensiska kockar.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt (Main deck) delad dusch/WC 90 900 SEK
Dubbelhytt (Main deck) delad dusch/WC 104 900 SEK
Superiorhytt 109 900 SEK
Superiorhytt Plus 114 900 SEK
Mini-svit 124 900 SEK
Heritage-svit 130 900 SEK

I priset ingår

 • 11 nätter ombord på Spirit of Enderby
 • 1 natt på hotell i Dunedin
 • 2 nätter på hotell på Stewart Island
 • 1 natt på hotell i Invercargill
 • Alla måltider förutom dag 1 (endast middag) och dag 16 (endast frukost
 • En erfaren expeditionsledare och kunniga guide
 • En svensktalande färdledare från PolarQuest
 • Föreläsningar ombord och iland
 • Utflykter med gummibåtar
 • Landstigningsavgifter
 • En illustrerad loggbok från resan vid hemkomst
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till Dunedin och från Invercargill
 • Reseförsäkring
 • Visum och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter såsom bar, shop och tvättservice

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
1 december 2019 16 december 2019