Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Expedition Antarktis - bland valar och pingviner 2022

Upplev ett oförglömligt Antarktisäventyr där du har chans att se flera olika arter av valar och pingviner! Vi reser med det bekväma expeditionsfartyget Ocean Nova, som endast tar 78 passagerare. Resan startar i Ushuaia i södra Argentina. Härifrån tar vi oss till vackra Falklandsöarna, hem åt charmiga pingviner och ståtliga albatrosser. Färden fortsätter till den avlägsna ön Sydgeorgien med dess otroligt rika djurliv. Att få se de gigantiska elefantsälarna och de många kungspingvinerna är en unik och svårslagen upplevelse. Medan vi seglar söderut håller vi ständigt utkik efter flera olika valar som knölval, sillval och vikval. Till slut når vi världens mest avlägsna och isolerade kontinent Antarktis. Här utforskar vi den dramatiska naturen med höga glaciärer, pingviner, sälar och mäktiga valar. Följ med oss in i denna spektakulära, iskrönta värld på andra sidan jorden!

 • Den ultimata Antarktisresan
 • Liten grupp – max 78 deltagare
 • Upplev världens mest avlägsna kontinent
 • Besök djurmeckat Sydgeorgien
 • Frackklädda pingviner
 • Väldigt stor chans att se knölval, vikval och sillval
 • God chans att se späckhuggare och delfin
 • Förundras över gigantiska isberg
 • Resan är 100 % klimatkompenserad
 • Erbjudande: Öppet köp till 1 september 2021
Boende: Hotell i Ushuaia, hytt ombord på Ocean Nova. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: Ocean Nova. Passagerare: 78 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 21 dagar, 19 nätter på fartyg. Pris: Från 121 900 SEK. Avgång: 28 februari 2022

Färdplan

Dag 1: Ushuaia, Argentina

Äventyret startar i Ushuaia, vackert omgivet av höga bergstoppar. Här bor vi en natt på ett centralt beläget hotell.

Dag 2: Tierra del Fuego, Argentina

Under förmiddagen besöker vi världens sydligaste nationalpark, Tierra del Fuego. Parken är hem åt guanacos, rävar och bävrar men bjuder även på ett rikt fågelliv.  Under eftermiddagen går vi ombord på Ocean Nova och seglar ut genom Beaglekanalen. Vår stora Antarktisexpedition har börjat! Har vi tur får vi se pingviner redan nu - håll utkik efter simmande Magellanpingviner i Beaglekanalen!

Dag 3: Till havs

Vi tillbringar dagen till havs i sällskap av sjöfåglar som petreller, stormfåglar och den imponerande vandringsalbatrossen som graciöst och lekfullt följer vårt fartyg. Vi spanar efter delfiner som timglasdelfin, commersons delfin och pealesdelfin. Vi håller också ständigt utkik efter valar. Våra polarspecialister håller intressanta föreläsningar om Falklandsöarnas djurliv och historia.

Dag 4: Västra Falklandsöarna

Vi planerar att besöka ögruppens västra delar, vilka är isolerade och vindpinade men hem åt många havsfåglar och flyttfåglar, till exempel den svartbrynade albatrossen. Vi hoppas kunna gå iland på Carcass Island för chans att möta Magellanpingviner, Magellanstrandskata och den endemiska ångbåtsanden. Om vädret tillåter går vi iland och utforskar Saunders Island för att spana efter gentoopingviner och kungspingviner samt den svartbryrande albatrossen. Du kan sitta på den vita sandstranden och se pingviner komma och gå medan karakaror patrullerar ovan.

© Adam Rheborg

Dag 5: Stanley, östra Falklandsöarna

Vi stannar till i Falklandsöarnas charmiga lilla huvudstad, Stanley, vars lugna hamn en gång var ett viktigt stopp för alla de fartyg som försökte runda Kap Horn. Vi besöker även museet som har en imponerande samling av historiska frimärken.

Dag 6 - 7: Södra oceanen

Medan vi seglar sydost mot antarktiska vatten lyssnar vi på intressanta föreläsningar om Sydgeorgiens spännande historia och rika djurliv. Spänningen stiger ytterligare när vi passerar den antarktiska konvergensen och känner av en märkbar temperatursänkning. Djurlivet kommer att visa oss vägen till ön – håll utkik efter flera olika valar samt sälar och simmande pingviner i havet.

Dag 8 - 11: Sydgeorgien

Denna paradisö bjuder på enorma bergskedjor, väldiga glaciärer och mängder av frackklädda kungspingviner. För alla som tycker om djurliv är Sydgeorgien en riktig oas. En högljudd kör av hundratusentals pingviner kan möta oss på platser som St Andrews Bay eller Salisbury Plain. Kolossala elefantsälar vältrar sig på sandstränderna. Sydgeorgien är även hem åt pälssälar och gentoopingviner.

Det var på Sydgeorgien som den brittiske polarfararen Shackleton landsteg efter en hårresande seglats. Vi besöker denne polarhjältes grav i Grytviken, en gammal valfångststation med ett fint museum.

© Adam Rheborg

Dag 12 - 14: Till havs

När vi seglar mot världens mest avlägsna kontinent, Antarktis, får vi följe av en mängd havsfåglar. Våra polarexperter berättar spännande historier om de som allra först begav sig iväg på heroiska expeditioner för att utforska Antarktis. Vi håller utkik efter det första isberget som när som helst kan dyka upp i horisonten!

Dag 15 - 18: Sydshetlandsöarna & Antarktiska halvön

Vår exakta rutt de kommande dagarna är extremt väderberoende. Nedan är endast exempel på platser vi kan komma att besöka.  

Om vädret tillåter tar vi oss till Elefantön och följer i äventyraren Sir Ernest Shackletons omtalade fotspår. Det var hit Shackleton och hans män, efter hårresande omständigheter, lyckades ta sig efter att deras fartyg hade förlist i Weddellhavets packis 1916. På Elefantön upprättade de ett läger de kallade Point Wild, efter Shackletons befälhavare Frank Wild. 

Strax norr om antarktiska halvön ligger de bergiga och djurrika Sydshetlandsöarna.  Här hoppas vi gå iland på öar som King George, Half Moon, Barnetos eller Livingstone. Med lite tur når vi även Deception Island, en aktiv vulkan som man bokstavligen kan segla in i. Längs Sydshetlandsöarnas kust håller vi ögonen öppna för krillätande knölvalar.

Vidare tar vi oss söderut, längs den Antarktiska halvön där vi söker oss till några av Jordens mest natursköna platser. Bland pampiga bergskedjor kantade av blåskiftande glaciärer, söker vi efter val och säl. Allt som oftast ses krabbätarsälen eller Weddellsälen lapa sol på isen. Under gynnsamma väderförhållanden hoppas vi sätta fot på kontinenten i Harbour Bay eller Paradise Harbour.

Under denna period är chansen väldigt stor att se knölval, vikval och sillval. Har vi tur blir de nyfikna och kommer för att utforska vårt fartyg eller våra gummibåtar på nära håll. Utöver dessa valar har vi även chans att skåda späckhuggare, sydlig rätval samt den väldiga blåvalen. Det är också jaktsäsong för leopardsälen. Längs iskanterna lurar de med sina jättegap redo i suktandet efter pingviner.

© Adam Rheborg

Dag 19 - 20: Drakpassagen

Under resan över Drakpassagen, reflekterar vi över de magiska upplevelser vi tagit del av. Medan vi närmar oss Sydamerika har vi chans att se valar, delfiner och sälar. Sista kvällen samlas vi för en avskedsmiddag och firar expeditionens genomförande.

Dag 21: Ushuaia, Argentina

Tidigt på morgonen kliver vi av fartyget i Ushuaia och utforskar detta pittoreska lilla samhälle på egen hand.

 

Vår exakta färdrutt beror helt på djurliv och väderförhållanden. Färdplanen kommer att uppdateras under resans gång. Vi stävar alltid efter att maximera er polarupplevelse - flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

Öppet köp fram till 1 september 2021

För Expedition Antarktis 2022 erbjuder vi öppet köp till och med 1 september 2021. Avbokar du resan senast 1 september 2021 är dina inbetalda medel 100 % återbetalningsbara. Efter den 1 september 2021 gäller våra generella bokningsvillkor.

Tilläggsarrangemang med flyg från Sverige

Vi kommer att erbjuda ett tilläggsarrangemang som inkluderar flyg tur och retur till Ushuaia, med stopp i Buenos Aires. Här beger vi oss ut på sightseeing och går på en färgsprakande tangoshow. Kontakta oss för mer information!

 

VARFÖR ÄR SYDGEORGIEN SÅ SPECIELLT?

Mitt i Södra oceanen ligger Sydgeorgien. Med sina nära 3000 meter höga bergskedjor, imponerande glaciärer och vidsträckta stränder stoltserar ögruppen med ett imponerande landskap.

Överallt, på stränderna och klipporna, i vattnet och luften, trängs djurlivet. Ljudet från de hundratusentals kungspingvinerna är överväldigande. Det är en otrolig upplevelse att befinna sig mitt bland alla dessa charmiga och ofta mycket nyfikna individer.

På Sydgeorgien möter vi även de gigantiska elefantsälarna. Eftersom det inte finns några landbaserade rovdjur här är djuren inte rädda för människan. Detta skapar en fantastisk scen där vi kan observera dem utan att störa dem i deras dagliga sysslor. 

© Erik Edvardsson

SMÅ GRUPPER – STORA UPPLEVELSER

Hållbarhet är en av PolarQuests hjärtefrågor. Våra resor bygger på små grupper för att ha minimal påverkan på naturen. Ett litet expeditionsfartyg som Ocean Nova erbjuder även en mer avslappnad atmosfär ombord, större fokus på destinationen och mer tid i land jämfört med ett större fartyg. De flesta fartyg som går till Antarktis tar mellan 120 och 500 passagerare. Endast 100 personer har tillåtelse att gå iland samtidigt. Då Ocean Nova tar enbart 78 passagerare betyder det att vi kan alla kan gå iland samtidigt, få samma upplevelser samt vistas längre tid i land. Det ger ett mer exklusivt och mer hållbart äventyr. Ocean Nova har dessutom låg bränsleförbrukning per passagerare, bland de absolut lägsta i branschen.

SVERIGES POLARSPECIALIST SEDAN 1999

I 20 år har vi tagit äventyrslystna resenärer till polarområdena. Med PolarQuest är varje resa unik och vi strävar alltid efter att du ska få uppleva ditt livs resa. När ni ringer till oss får ni prata med experter som alla varit på expedition i Arktis eller Antarktis och vi svarar gärna på alla era frågor om det förestående äventyret. Välkomna ombord!

Fartyget Ocean Nova

 • Evelyn Pfeiffer
 • Sandra Walser
 • Erik Edvardsson
 • Marie Lannborn Barker
 • Marie Lannborn Barker
 • Adrian Nordenborg
 • Trippelhytt
  Marie Lannborn
 • Dubbelhytt
  Marie Lannborn Barker
 • Nicolas Gildemeister B
 • Marie Lannborn Barker

Ocean Nova (systerfartyg till vårt populära M/S Quest) byggdes i Danmark 1992 och 2006 restaurerades hon totalt invändigt. Idag gör hon karriär som ett litet och bekvämt expeditionsfartyg. Ocean Nova tar upp till 78 passagerare i Antarktis. Ombord finns bekväma dubbel- och trippelhytter, alla med havsutsikt och privat dusch och WC. I alla hytter finns skrivbord med stol och gott om plats att förvara kläder och annan utrustning.

I fartygets matsal serveras härliga måltider mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande polarlandskapet. Här kan man lyssna till intressanta föreläsningar om områdets biologi och polarhistoria.

Passagerare är välkomna att besöka bryggan dygnet runt och det finns alltid något att se eller spana efter från de rymliga observationsdäcken. På Ocean Nova finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en avslappnad och hemtrevlig atmosfär ombord. Att resa med detta lilla expeditionsfartyg är en upplevelse som skiljer sig markant mot en färd med ett större och mer konventionellt kryssningsfartyg.

Hytter & priser

 • För Expedition Antarktis 2022 erbjuder vi öppet köp till och med 1 september 2021. Avbokar du resan senast 1 september 2021 är dina inbetalda medel 100 % återbetalningsbara. Efter den 1 september 2021 gäller våra generella bokningsvillkor.
Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt Våningssängar 121 900 SEK
Dubbelhytt Våningssäng 147 900 SEK
Dubbelhytt 2 separata sängar 158 900 SEK
Enkelhytt 279 900 SEK

I priset ingår

 • 19 nätter ombord på expeditionsfartyget Ocean Nova
 • 1 natt på hotell i Ushuaia
 • Alla måltider ombord
 • Vin, öl, juice och läsk till lunch och middag ombord på fartyget
 • Kaffe, te, varm choklad, vatten och snacks under expeditionskryssningen
 • Alla landstigningar och Zodiackryssningar
 • 8 polarspecialiserade guider
 • Guidning iland och föreläsningar ombord
 • Lån av gummistövlar ombord
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är 100 % klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till och från Ushuaia, Argentina
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter i bar, shop samt tvättservice
 • Den sedvanliga dricksen till båtens besättning

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
28 februari 2022 20 mars 2022

Relaterade blogginlägg

 • Mitt bästa resminne - Niklas Nilsson

  Redan som barn drömde Niklas Nilsson, resekonsult och fotograf på PolarQuest, om att besöka Antarktis och dess storslagna natur. På en resemässa i Göteborg kom han i kontakt med PolarQuest, och bokade kort därpå sitt livs äventyr - en expeditionskryssning till världens mest avlägsna och orörda plats med fartyget Ocean Nova. Läs hans egna ord om den oförglömliga resan, och se ett bildspel som han själv har satt ihop, nedan.

  Läs hela inlägget
 • Pingviner – några av världens mest fascinerande djur

  Gun von Krusenstjerna hyser en stor kärlek både till djur och natur, men kanske är det ändå pingvinerna som ligger henne allra närmast om hjärtat. Hennes fascination för dessa charmiga varelser har tagit henne på ett flertal expeditioner till södra halvklotets kallaste vatten för att sakta men säkert kunna bocka av art efter art. Nedan kan du läsa vad hon har skrivit om några av sina pingvinäventyr!

  Läs hela inlägget