Expedition Antarktis 2025 - Det stora pingvinäventyret
Upplev ett oförglömligt Antarktisäventyr där du har chans att se hela sju pingvinarter! Vi reser med det bekväma expeditionsfartyget Ocean nova, som endast tar 78 passagerare. Resar startar i Ushuaia södra Argentina och vi tar oss till vackra Falklandsöarna, hem åt charmiga pingviner och vackra albatrosser. Färden fortsätter till den avlägsna ön Sydgeorgien som under häckningssäsongen sägs hysa mer djurliv per kvadratmeter än någon annan plats på jorden. Att få se de gigantiska elefantsälarna försvara sina harem och att välkomnas av hundratusentals häckande kungspingviner är en unik och svårslagen upplevelse. Vi seglar sedan söderut mot världens mest avlägsna och isolerade kontinent - Antarktis. Här utforskar vi den dramatiska naturen med höga bergskedjor, mäktiga isberg och stora pingvinkolonier. Följ med oss in i denna spektakulära värld på andra sidan jorden!
- Den ultimata Antarktisresan
- Liten grupp – max 78 deltagare
- Upplev världens mest avlägsna kontinent
- Besök djurmeckat Sydgeorgien
- Chans att se 7 olika pingvinarter
- Se elefantsälarna försvara sina harem
- Förundras över gigantiska isberg
Färdplan
Dag 1: Ushuaia, Argentina
Äventyret startar i Ushuaia, vackert omgivet av snötäckta bergstoppar. Här bor vi en natt på ett centralt beläget hotell.
Dag 2: Expeditionskryssningen startar
Under förmiddagen har du möjlighet att utforska Ushuaia på egen hand innan du möter upp dina guider och medresenärer för en gemensam lunch. Under eftermiddagen går vi ombord på Ocean Nova och seglar ut genom Beaglekanalen - vår stora Antarktisexpedition har börjat! Har vi tur får vi se pingviner redan nu - håll utkik efter simmande Magellanpingviner i Beaglekanalen!
Dag 3: Till havs
Vi tillbringar dagen till havs i sällskap av sjöfåglar som petreller, stormfåglar och den imponerande vandringsalbatrossen som graciöst och lekfullt följer vårt fartyg. Vi spanar efter valar och delfiner och våra polarspecialister håller sina intressanta föreläsningar om Falklandsöarnas djurliv och historia.
Dag 4: Västra Falklandsöarna
Vi planerar att besöka ögruppens västra delar, vilka är isolerade och vindpinade men hem åt många havsfåglar och flyttfåglar, till exempel den svartbrynade albatrossen. Om vädret tillåter hoppas vi gå iland och utforska Saunders Island som är en av få platser på jorden där fyra pingvinarter häckar sida vid sida. Här har vi chans att möta gentoo-, kungs-, klipphoppar- och Magellanpringviner bredvid häckande svartbryrande albatrosser. Du kan sitta på den vita sandstranden och se pingviner komma och gå medan karakaror patrullerar ovan.
Dag 5: Stanley, östra Falklandsöarna
Vi stannar till i Falklandsöarnas charmiga lilla huvudstad, Stanley, vars lugna hamn en gång var ett viktigt stopp för alla de fartyg som försökte runda Kap Horn. Vi besöker även museet som har en imponerande samling av historiska frimärken.
Dag 6 - 7: Södra oceanen
Medan vi stävar sydost mot antarktiska vatten lyssnar vi på intressanta föreläsningar om Sydgeorgiens spännande historia och rika djurliv. Spänningen stiger ytterligare när vi passerar den antarktiska konvergensen och känner av en märkbar temperatursänkning. Djurlivet kommer att visa oss vägen till ön – håll utkik efter valar, sälar och simmande pingviner i havet.
Dag 8 - 11: Sydgeorgien
Denna paradisö bjuder på enorma bergskedjor, väldiga glaciärer och mängder av frackklädda kungspingviner. Vi anländer i början av sommaren då ön fortfarande är vackert inbäddad i ett tunt lager snö. För alla som tycker om djurliv är Sydgeorgien en riktig oas. En högljudd kör av hundratusentals pingviner kan möta oss på platser som St Andrews Bay eller Salisbury Plain. Kolossala elefantsälar vältrar sig på sandstränderna och vid den här tiden har vi möjlighet att se de imponerande slagsmålen mellan den härskande haremskungen och utmanande hannar. Sydgeorgien är även hem åt pälssälar och flera pingvinarter såsom macaroni-, Magellan- och gentoopingviner.
Det var på Sydgeorgien som den brittiske polarfararen Shackleton landsteg efter en hårresande seglats. Vi besöker denne polarhjältes grav i Grytviken, en gammal valfångststation med ett fint museum.
Dag 12 - 14: Till havs
När vi seglar mot världens mest avlägsna kontinent, Antarktis, får vi följe av en mängd havsfåglar. Våra polarexperter berättar spännande historier om de som allra först begav sig iväg på heroiska expeditioner för att utforska Antarktis. Vi håller utkik efter det första isberget som när som helst kan dyka upp i horisonten!
Dag 15 - 18: Sydshetlandsöarna & Antarktiska halvön
Vår exakta rutt de kommande dagarna är extremt beroende av väder- och isförhållanden. Nedan är endast exempel på platser vi kan komma att besöka.
Vi hoppas komma iland på Elefantön för att lära oss mer om Sir Ernest Shackletons omtalade äventyr. Det var hit Shackleton och hans män, efter hårresande omständigheter, lyckades ta sig efter att deras fartyg hade förlist i Weddellhavets packis 1916. På Elefantön upprättade de ett läger de kallade Point Wild, efter Shackletons befälhavare Frank Wild. Platsen är nu hem till häckande hakremspingviner.
Strax norr om antarktiska halvön ligger de bergiga och djurrika Sydshetlandsöarna. Här bor adélie- hakrems- och gentoopingviner i mängder, liksom flera sälarter. Här hoppas vi gå iland på öar som King George, Half Moon, Barnetos eller Livingstone. Med lite tur når vi även Deception Island, en aktiv vulkan som man bokstavligen kan segla in i. Längs Sydshetlandsöarnas kust håller vi ögonen öppna för krillätande knölvalar.
Vidare söderut, längs den Antarktiska halvön, ligger den massiva packisen fortfarande tjock. Nu visar vårt isförstärkta fartyg och dess besättning sin verkliga kapacitet. Vi rör oss igenom labyrinter av mäktiga isberg och söker oss till de mest natursköna platser. Bland pampiga, snöklädda bergskedjor kantade av blåskiftande glaciärer, söker vi efter val och säl och iland besöker vi kolonier med charmiga gentoo- och adeliepingviner. Under gynnsamma väderförhållanden hoppas vi sätta fot på kontinenten i Harbour Bay eller Paradise Harbour.
Dag 19 - 20: Drakpassagen
Under resan över Drakpassagen, reflekterar vi över de magiska upplevelser vi tagit del av. Medan vi närmar oss Sydamerika har vi chans att se valar, delfiner och sälar. Sista kvällen samlas vi för en avskedsmiddag och firar expeditionens genomförande.
Dag 21: Ushuaia, Argentina
Tidigt på morgonen kliver vi av fartyget i Ushuaia och utforskar detta pittoreska lilla samhälle på egen hand.
Vår exakta färdrutt beror helt på väder, djurliv och isförhållanden. Färdplanen kommer att uppdateras under resans gång. Vi stävar alltid efter att maximera er polarupplevelse - flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!
Tilläggsarrangemang med flyg från Sverige
Vi kommer att erbjuda ett tilläggsarrangemang som inkluderar flyg tur och retur till Ushuaia, med stopp i Buenos Aires. Här beger vi oss ut på sightseeing samt äter mittag på argentinsk restaurang. Kontakta oss för mer information!
VARFÖR ÄR SYDGEORGIEN SÅ SPECIELLT?
Mitt i Södra oceanen ligger Sydgeorgien. Med sina nära 3000 meter höga bergskedjor, imponerande glaciärer och vidsträckta stränder stoltserar ögruppen med ett imponerande landskap. Överallt, på stränderna och klipporna, i vattnet och luften, trängs djurlivet. Ljudet från de hundratusentals kungspingvinerna är överväldigande. Det är en otrolig upplevelse att befinna sig mitt bland alla dessa charmiga och ofta mycket nyfikna individer. På Sydgeorgien möter vi även de gigantiska elefantsälarna. Med en matchvikt på upp till fyra ton försvarar hanen sitt harem som kan bestå av över 200 honor. De alldeles nya elefantsälsungarna har börjat upptäcka världen och kommer gärna fram och tittar ut oss – och deras stora tefatsögonen kan få precis vem som helst att smälta. Eftersom det inte finns några landbaserade rovdjur här är djuren inte rädda för människan. Detta skapar en fantastisk scen där vi kan observera dem utan att störa dem i deras dagliga sysslor.
Trygghet genom Paketreselagen
Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Ni har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.
Låt dig inspireras av vårt digitala polarföredrag!
Vill du veta mer om Expedition Antarktis 2025? Se då detta inspelade webinar från januari 2023 och hör PolarQuests Niklas Nilsson, Antarktisexpert och prisbelönt naturfotograf, berätta mer om resans upplägg och vad du skulle kunna få uppleva. Hur ser till exempelvis en dag på fartyget ut, hur går en landstigning till och vilka platser hoppas vi besöka?
SVERIGES POLARSPECIALIST SEDAN 1999
I 25 år har vi tagit äventyrslystna resenärer till polarområdena. Med PolarQuest är varje resa unik och vi strävar alltid efter att du ska få uppleva ditt livs resa. När ni ringer till oss får ni prata med experter som alla varit på expedition i Arktis eller Antarktis och vi svarar gärna på alla era frågor om det förestående äventyret. Välkomna ombord!
SMÅ GRUPPER – STORA UPPLEVELSER
Hållbarhet är en av PolarQuests hjärtefrågor. Våra resor bygger på små grupper för att ha minimal påverkan på naturen. Ett litet expeditionsfartyg som Ocean Nova erbjuder även en mer avslappnad atmosfär ombord, större fokus på destinationen och mer tid i land jämfört med ett större fartyg. De flesta fartyg som går till Antarktis tar mellan 120 och 500 passagerare. Att istället uppleva Antarktis med en grupp om 78 passagerare ger både en mer exklusiv och mer hållbar upplevelse. Ocean Nova har dessutom låg bränsleförbrukning per passagerare, bland de absolut lägsta i branschen.
Fartyget Ocean Nova
Ocean Nova (systerfartyg till vårt populära M/S Quest) byggdes i Danmark 1992 och 2006 restaurerades hon totalt invändigt. Idag gör hon karriär som ett litet och bekvämt expeditionsfartyg. Ocean Nova tar upp till 78 passagerare i Antarktis. Ombord finns bekväma dubbel- och trippelhytter, alla med havsutsikt och privat dusch och WC. I alla hytter finns skrivbord med stol och gott om plats att förvara kläder och annan utrustning.
I fartygets matsal serveras härliga måltider mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande polarlandskapet. Här kan man lyssna till intressanta föreläsningar om områdets biologi och polarhistoria.
Passagerare är välkomna att besöka bryggan dygnet runt och det finns alltid något att se eller spana efter från de rymliga observationsdäcken. På Ocean Nova finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en avslappnad och hemtrevlig atmosfär ombord. Att resa med detta lilla expeditionsfartyg är en upplevelse som skiljer sig markant mot en färd med ett större och mer konventionellt kryssningsfartyg.
Hytter & priser
Hyttkategori | Pris per person | ||
---|---|---|---|
Trippelhytt | Våningssäng | 146 900 SEK | |
Dubbelhytt | Våningssäng | 172 900 SEK | |
Dubbelhytt* | 2 separata sängar eller dubbelsäng | 185 900 SEK | |
Enkelhytt | 328 900 SEK |
* Vänligen notera: Det finns ett begränsat dubbelhytter med dubbelsäng. Meddela oss om ni önskar detta så återkommer vi med tillgänglighet.
I priset ingår
- 19 nätter ombord på expeditionsfartyget Ocean Nova
- 1 natt på hotell i Ushuaia
- Lunch dag 2
- Alla måltider ombord
- Kaffe, te, varm choklad under expeditionskryssningen
- Alla utflykter
- 8 polarspecialiserade guider
- Guidning iland och föreläsningar ombord
I priset ingår inte
- Flyg till och från Ushuaia, Argentina
- Reseförsäkring och avbeställningsskydd
- Personliga utgifter i bar, shop samt tvättservice
- Dricksen till fartygets besättning
Datum & bokning
Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!
BokningsförfråganAvresa | Hemresa |
---|---|
9 november 2025 | 29 november 2025 |