031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Antarktis, Sydgeorgien & Falklandsöarna 2018

Resan startar med en kort flygtur från Punta Arenas i Chile till Stanley på Falklandsöarna, där expeditionsfartyget Akademik Ioffe väntar. Efter att vi har bekantat oss med den charmiga lilla huvudstaden och djurrika Sea Lion Island fortsätter färden mot Sydgeorgien som stoltserar med vilda bergsmassiv, enorma glaciärer och vidsträckta sandstränder. Här regerar elefantsälarna sina harem och hundratusentals ståtliga kungspingviner möter oss på stränderna. Vi seglar sedan söderut mot världens mest avlägsna kontinent, Antarktis, där vi upplever dramatiska landskap, mäktiga isberg och återigen mängder av pingviner.

Boende: Hotell, hytt ombord på Akademik Ioffe. Transport: Flyg, expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: Akademik Ioffe. Passagerare: 96 (ca hälften från PolarQuest). Språk: Engelska (inklusive föreläsningar), en svensktalande guide ingår i guideteamet och en svensktalande färdledare från PolarQuest följer med . Längd: 20 dagar, 18 nätter på fartyg. Pris: Från 114 900 SEK. Avresor: 19 oktober 2018

Färdplan

Dag 1: Punta Arenas, Chile

Äventyret börjar i den sydchilenska staden Punta Arenas, där vi checkar in på ett bekvämt, centralt beläget hotell.

Dag 2: Punta Arenas – Stanley, Falklandsöarna

Vi beger oss till flygplatsen och efter en 90 minuters flygresa landar vi i Falklandsöarnas charmiga huvudstad Stanley. Innan vi går ombord på fartyget Akademik Ioffe finns det tid att utforska denna lilla charmiga stad med sina hus i klara färger, blomstrande trädgårdar och en säregen katedral. Efter att vi har gjort oss hemmastadda i våra hytter samt bekantat oss med guideteamet och våra medresenärer kastar vi loss. Expeditionen har startat!

Dag 3: Falklandsöarna

Idag hoppas vi gå iland på Sea Lion Island på sydöstra Falklandsöarna som bjuder på ett kargt och vindpinat landskap och ett varierat djurliv. Här lever gentoo-, magellan- och klipp-hopparpingviner, sydliga elefantsälar och sydamerikanska sjölejon. Ön rymmer också många fågelarter såsom kungsskarven och den endemiska strimkarakaran. Om vädret är på vår sida stannar vi kanske även till vid den närliggande ön Bleaker Island innan vi sätter kurs mot Sydgeorgien.

Dag 4 - 5: Till havs

Medan vi stävar sydost, och mot antarktiska farvatten, påbörjar våra polarspecialister sitt intressanta föreläsningsprogram. När vi når den antarktiska konvergensen kan vi känna en markant temperatursänkning
– vi befinner oss nu i Södra oceanen. Ute på däck spanar vi efter valar och sjöfåglar och väntar på att Sydgeorgiens mäktiga bergstoppar ska dyka upp vid horisonten.

Dag 6 - 9: Sydgeorgien

Mitt ute i Södra oceanen ligger Sydgeorgien, en ö som med sina nära 3000 meter höga bergstoppar, mäktiga glaciärer, lummiga slätter och vidsträckta sandstränder enligt många är en av världens vackraste. Vi kommer hit när sommaren fortfarande är i antågande. Få fartyg har vägarna förbi och topparna på de dramatiska bergskedjorna är vackert snöklädda. Under häckningssäsongen antas Sydgeorgiens pingvinkolonier hysa mer djurliv per kvadratmeter än någon annan plats på jorden. Salisbury Plain, St Andrews Bay och Gold Harbour är exempel på platser vi kan komma att besöka. Här hittar vi kolonier med upp emot 100000 majestätiska kungspingviner! Kolossala elefantsälar vältrar sig på sandstränderna och just vid den här tiden på året har vi möjlighet att se de imponerande slagsmålen mellan den härskande haremskungen och utmanande hannar. Ön är också hem till pälssälar och albatrosser samt till gentoo-, macaroni- och hakremspingviner. Vi hoppas ha möjlighet att göra en landstigning på Prion Island för att se de vandringsalbatrosser som häckar här. Det var på Sydgeorgien som den brittiske polarfararen Shackleton landsteg efter sin hårresande seglats. I Grytviken, en gammal valfångststation, finner vi denne polarhjältes grav samt ett fint museum.

Dag 10 - 12: Till havs

Vi sätter nu segel mot världens mest avlägsna kontinent - Antarktis. Väder och isförhållanden styr vår överfart och kanske passerar vi de avlägsna Sydorkneyöarna eller Elefantön – den ö dit Shackleton och hans män tog sin tillflykt 1916, efter att deras fartyg hade förlist i Weddellhavets packis. Under dessa dagar till sjöss fortsätter våra guider att berätta om den sjunde kontinentens biologi, geologi och historia. Ute på däck studerar vi de många sjöfåglar som troget följer vårt äventyr, njuter av den friska havsluften och håller utkik efter det första isberget som när som helst kan dyka upp vid horisonten!

Dag 13 - 17: Sydshetlandsöarna & Antarktiska halvön

Vår exakta rutt beror på faktorer som väder- och isförhållanden. Kaptenen och expeditionsledaren strävar alltid efter att maximera vår polarupplevelse och det som följer är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

Den här tiden på säsongen är landskapet jungfruligt vackert och det råder full aktivitet då pingvinerna förbereder sina bon. Strax norr om Antarktiska halvön ligger de bergiga och djurrika Sydshetlandsöarna. Här väntar oss utflykter till platser såsom King George Island, Half Moon Island och Yankee Harbour. Förhoppningsvis besöker vi även Deception Island - en aktiv vulkan som man bokstavligen kan segla in i. Vidare söderut, längs den antarktiska halvön, ligger den massiva packisen fortfarande tjock. Kanske stävar vi in i Antarktis isiga vatten i närheten av Mikkelson Harbour eller Cierva Cove. Nu visar vårt isförstärkta fartyg och dess besättning sin verkliga kapacitet. Vi rör oss igenom labyrinter av mäktiga isberg och på några av dem sitter säkerligen pingviner och tittar lika förundrat på oss, som vi gör på dem. Denna dramatiska kustlinje är verkligen rik på djurliv. Här lever stora kolonier med Adelie-, hakrems- och gentoopingviner, och på isflaken kan man ibland se Weddell- eller leopardsälar ligga och vila sig. Antarktiska halvön är också ett populärt tillhåll för häckande skarvar, labbar och trutar. Ute på däck håller vi ständigt utkik efter val och njuter av de storslagna vyer som den vita kontinenten bjuder på. Wilhelmina Bay, Orne Harbour, Cuverville Island och Errera Channel är exempel på platser vi hoppas få chans att utforska med våra gummibåtar eller under spännande vandringar. Om tillfälle ges besöker vi kanske en forskningsstation eller en historisk hytta.

Dag 18 - 19: Till havs

Under färden norrut över Drakes sund fortsätter våra guider att hålla föredrag och vi smälter alla de intryck vi har fått under resans gång. Om vädret tillåter hoppas vi ha möjlighet att runda Sydamerikas sydspets – Kap Horn.

Dag 20: Ushuaia, Argentina

Idag anländer vi till Ushuaia, lämnar fartyget och påbörjar hemresan. Om du bokar vårt flyg- och hotellpaket fortsätter äventyret i Buenos Aires.

Resan arrangeras av One Ocean Expeditions och det kommer att vara en större grupp från PolarQuest ombord. En svensktalande färdledare från PolarQuest följer med på resan. 

Observera: Detta är endast en generell plan då vår färdrutt beror på väder- och isförhållanden. Färdplanen kan ändras under resans gång, detta för att maximera upplevelserna efter de förutsättningar vi har. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

Tillägg: Paddla havskajak

För dig som har erfarenhet av att paddla havskajak, finns det på denna expedition möjlighet att byta ut gummibåtsturer eller landstigningar mot kajakpaddling, Detta till en kostnad av SEK 6900. Då antalet kajaker är begränsat måste denna aktivitet förbokas. Ombord finns två mycket erfarna kajakguider samt all utrustning som behövs. (Alla utflykter är väderberoende.) 

Språk

Språket på denna resa kommer att vara engelska (inklusive föreläsningar). En svensktalande guide ingår i guideteamet. Utöver detta följer även en svensktalande färdledare från PolarQuest med på resan.

Max 100 personer får gå iland samtidigt i Antarktis

Expeditionsfartyget Akademik Ioffe passar utmärkt för expeditionskryssningar i Antarktis. Fartyget tar max 96 passagerare och enligt IAATOs* regler får max 100 personer gå iland i Antarktis samtidigt. Det innebär att du har möjlighet att spendera maximalt med tid iland, och på så sätt få ut mycket mer av din resa, eftersom ni resenärer inte behöver delas upp i grupper och turas om att lämna fartyget för att ge er ut på äventyr! Det är först när vi har gått iland som vi delar upp oss i mindre grupper, baserat på intresse och fysisk förmåga.

*IAATO är en medlemsorganisation som grundades 1991 för att förespråka och utveckla ansvarsfull och säker turism till Antarktis.

Tilläggsarrangemang: Flyg från Sverige och upplevelser i Chile och Argentina med svensk färdledning

PolarQuest kommer att erbjuda ett tilläggsarrangemang som inkluderar flyg, hotell och upplevelser i Chile och Argentina. Vi flyger från Sverige till Santiago i Chile tillsammans med en svensk färdledare från PolarQuest. Här övernattar vi på ett centralt beläget 4-stjärnigt hotell och äter en god middag. Dagen efter beger vi oss ut på en kort sightseeingtur. När vi når Ushuaia i Argentina efter expeditionskryssningen utforskar vi denna charmiga lilla stad. Därefter flyger vi till Buenos Aires för att avnjuta en tangoshow och vår sista gemensamma middag. Vi bor på ett centralt beläget 4-stjärnigt hotell. Nästa dag påbörjar vi hemresan till Sverige. Kontakta oss för fler detaljer om detta program!

Ladda ner broschyr
Här kan du beställa hem ett tryckt exemplar av resans broschyr. Fyll i dina uppgifter nedan så skickar vi den till dig så snart vi kan!

Att prenumerera innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Fartyget Akademik Ioffe

  • Akademik Ioffe i Antarktis
    Johanna Vakkila
  • Dubbelhytt
    One Ocean Expeditions
  • Matsal
    Daisy Gilardini

Akademik Ioffe är ett isförstärkt och bekvämt expeditionsfartyg som byggdes i Finland 1989 för att användas som forskningsfartyg i polartrakterna. Fartyget tar som mest 96 passagerare i 48 hytter, alla med havsutsikt. Ombord finns en lounge och bar samt ett bibliotek där man kan koppla av med en bra bok. Det finns även en föreläsningssal, där vi kan lyssna till intressanta föreläsningar om områdets natur, djurliv och historia. Andra faciliteter ombord är en shop, ett litet gym och bastu. I matsalen, som rymmer samtliga passagerare, serveras goda måltider mellan utflykterna. Ute på däck finns gott om plats och på fartygets toppdäck kan man njuta av 360 graders utsikt. Akademik Ioffe har även en stor brygga som är öppen dygnet runt för passagerarna. Att resa med detta lilla expeditionsfartyg är en upplevelse som skiljer sig markant mot en färd med ett större och mer konventionellt kryssningsfartyg.

Trippelhytterna har små runda fönster (ventiler) och alla andra hytter har fönster. Varje hytt är utrustad med skrivbord, stol och gott om plats till att förvara kläder och annan utrustning. Trippelhytterna har våningssängar och ett handfat i hytten medan dusch/WC finns i korridoren. De semiprivata hytterna har två separata sängar och delar dusch/WC med en angränsande hytt. Dubbelhytterna har två separata sängar samt privat dusch/WC. Superiorhytterna har två separata sängar, en liten soffa samt privat dusch/WC. Shackleton-sviterna har bäddsoffa, en separat sovdel med dubbelsäng samt privat dusch/WC. One Ocean-sviten har en bäddsoffa, en separat sovdel med dubbelsäng samt ett badrum med både dusch och badkar.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt (våningssängar, dusch/WC i korridor) 114 900 SEK
Semiprivat dubbelhytt (2 separata sängar, delat dusch/WC) 130 900 SEK
Dubbelhytt (2 separata sängar) 146 900 SEK
Superiorhytt (2 separata sängar) 154 900 SEK
Shackleton-svit (separat sovdel med dubbelsäng) 169 900 SEK
One Ocean-svit (separat sovdel med dubbelsäng) 185 900 SEK

I priset ingår: 18 nätter ombord på Akademik Ioffe . Flyg Punta Arenas, Chile - Stanley, Falklandsöarna . Transfer från hotellet till flygplatsen i Punta Arenas samt mellan flygplatsen och fartyget i Stanley . 1 natt på hotell i Punta Arenas . Alla måltider ombord . Kaffe och te . En erfaren expeditionsledare och kunniga guider/föreläsare, varav en svensktalande . En svensktalande färdledare från PolarQuest . Föreläsningar (engelska) . Alla utflykter . Land-stigningsavgifter och hamnavgifter . Lån av vattentät jacka och byxa samt gummistövlar . Omfattande informationsmaterial innan avresa . En illustrerad loggbok efter hemkomst

I priset ingår inte: Flyg till Punta Arenas, Chile och från Ushuaia, Argentina . Transfers . Flygplatsskatt . Reseförsäkring och avbeställningsskydd . Den sedvanliga dricksen till båtens besättning . Dryck . Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att prenumerera innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
19 oktober 2018 7 november 2018