Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Mia Lundqvist Guide Manager

mia@polarquest.se

Som guideansvarig på PolarQuest anställer Mia våra uppskattade guider och pusslar ihop hela guidesäsongen. Emellanåt arbetar hon även som guide både på Svalbard och i Antarktis. Hon tycker att Svalbard är det perfekta resmålet för den som vill ta en verklig paus i vardagen och ladda själen. Hennes egen äventyrssjäl hittar man gärna högt upp på berg eller vulkaner eller långt ner i spännande undervattensvärldar.

Vad krävs det för att platsa som guide hos PolarQuest?

– Vi är måna om att hitta guider som vill ge det där lite extra och som passar in i den familjära PolarQuest-andan. Det krävs kunskap också förstås, och som guide på Svalbard måste du ha jägarexamen, erfarenhet av gummibåtskörning samt utbildning inom sjösäkerhet. Vi anlitar ett 40-tal guider och de flesta av dem återkommer år efter år.

Du har jobbat på PolarQuest sedan 2010 och är själv guide i polartrakterna?

– Ja, att få vara ute i den spektakulära naturen är det bästa av allt. Det är också viktigt att jag som guideansvarig känner till alla pusselbitar och vet vad jobbet som guide innebär. Att gå ombord på M/S Quest är som att komma hem för mig.

Vad är skillnaden mellan Svalbard och Antarktis ur ett guideperspektiv?

– Svalbard är mer småskaligt, i alla avseenden, med både mindre fartyg och mindre grupper. På Svalbard vandrar man tillsammans i en liten grupp och tolkar det man ser längs vägen. På Antarktis avgränsar vi ett område där alla gäster rör sig fritt.

Har du mött isbjörn på riktigt nära håll?

– Jag har sett isbjörn på Svalbard många gånger men aldrig skrämmande nära. Respekt är viktigt. Som guider tränar vi kontinuerligt på olika scenarier och delar erfarenheter med varandra.