Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Johanna Vakkila COO/Produktansvarig

johanna@polarquest.se

Johanna ingår i PolarQuests ledningsgrupp och arbetar med arbetsledning, produktion, kommunikation och hållbarhet. Johanna har kuskat runt över alla kontinenter och förutom polarområdena, som hon håller extra kärt, upplever Johanna gärna platser som bjuder på nya spännande kulturer. På fritiden pysslar hon helst med att skriva, måla eller illustrera.

Vad innebär produktansvarig för dig i praktiken?

– Att jag har fingrarna i många syltburkar! Jag ser till att helheten på resorna fungerar, i stort och smått. Jag är också kontorets självpåtagna konsekvensanalytiker.

Du har jobbat på PolarQuest sedan 2007 och har en magisterexamen i vetenskapsjournalistik. Berätta!

–Under dessa år har jag haft förmånen att få resa till bland annat Svalbard, Antarktis, ryska Arktis, Mongoliet och södra samt östra Afrika med PolarQuest. Detta har gjort mig extremt ödmjuk inför världen och hur vi hanterar den. Journalisten i mig älskar det svenska språket och vetenskapsmannen i mig älskar att läsa om nya rön och bena ut diverse fakta.

Går det att som researrangör göra skillnad när det gäller hållbarhet?

– Absolut. Som researrangör har vi ett extremt stort ansvar, som utbildare, observatörer och inspiratörer. Vi har företagsledare som rest med oss till Svalbard har berättat att de blivit så berörda av landskapet och djurlivet där att de sedan har sett till att konkret förbättra sitt eget företags miljöarbete. Att vi klimatkompenserar alla våra resor och vår verksamhet till 100 procent är inte lösningen, men det är ett nödvändigt steg som fler borde ta. Enligt mig har klimatkompensation fått ett oförtjänt dåligt rykte som säger att det är ett sätt att döva dåliga samveten, för mig handlar det om att främja utvecklingen mot en hållbar värld.

Du förespråkar det småskaliga?

– Fokus för PolarQuest är, och har alltid varit, expeditioner med små expeditionsfartyg. På Svalbard tar våra fartyg 12 eller 50 deltagare. En sådan grupp ger förstås både en större upplevelse för resenären och ett mindre avtryck i naturen än ett stort kryssningsfartyg med flera hundra eller tusen passagerare.