Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Heidi Lähteenmäki Sander (föräldraledig) Svalbardskoordinator

heidi@polarquest.se

Heidi är PolarQuests spindel i nätet när det gäller planeringen och genomförandet av våra resor till Svalbard. Och hon pratar lika varmt om Arktis som om Antarktis. Att upptäcka djurliv, natur och kultur som skiljer sig från det hon annars är van vid här hemma är hennes stora intresse och något som ligger henne varmt om hjärtat.

Vad gör en Svalbardskoordinator?

– Jag organiserar och pusslar ihop alla detaljer i det stora kugghjul som våra expeditionskryssningar till Svalbard består av. Det är mycket information som ska förmedlas och ett tätt samarbete mellan oss på kontoret och guiderna för att allt ska klaffa.

Du är veteran i resebranschen?

– Jag utbildade mig till resekonsult i Australien och har doppat tårna i flera olika delar av världen. Jag har bland annat åkt transsibiriska järnvägen från Moskva till Beijing, rest runt i Centralamerika, jobbat på ishotellet i Jukkasjärvi, arbetat med skidresor till Alperna och upptäcktsresande till Kanada samt organiserat volontärresor runt om i världen.

Som Svalbardskoordinator har du också varit på Antarktis med PolarQuest?

– Alla på kontoret har varit på Svalbard och dessutom på flera andra av våra resmål. Att ha fått möjligheten att besöka två av världens mest unika platser som Svalbard och Antarktis är verkligen upplevelser utöver det vanligt. Det ger en väldig trygghet att vi vet vad vi talar om – både för oss och för våra kunder.

Vad tycker du om Antarktis då?

– Storheten och tystnaden går nästan inte att ta in. Man sitter i en gummibåt och ser isberg stora som 12-våningshus och vet att man bara ser en liten del av ytan. Djurlivet på Sydgeorgien med 10 000-tals kungspingviner är helt galet. Det går knappt att förstå ens när man står där och är omgiven av elefantsälungar som tittar in i själen på en.