Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Henrik Törnberg Guide

2018 blev Henrik en del av PolarQuest i rollen som Operation Manager och arbetar ”bakom kulisserna” med säkerhet och logistik för våra gäster och guider. Polarbacillen har ett fast grepp om honom, och han guidar ett antal turer per år för att komma ut och uppleva den natur som han är så fascinerad av.

Henrik är en riktig polarräv. Efter några år i svenska fjällvärlden flyttade han upp till Svalbard 1998, där han studerade arktisk geovetenskap på universitetet, arbetade som guide och även var aktiv som operativ ledare för den frivilliga räddningstjänsten i Röda korset. Henrik guidade skidexpeditioner, skoterturer, fotvandringar, kajakturer och turer med hundspann och blev mycket väl känd med Svalbard och den arktiska naturen under alla delar av året.

2004 bytte Henrik basläger från Svalbard till Tarfala glaciärforskningsstation vid foten av Kebnekaise i svenska Lappland. Där bodde han 5 månader om året, 2,5 mil in i väglös terräng på 1100 meters höjd och ledde fältprogrammet för glaciärforskning samt driften av stationen. 2011 var det dags för nya utmaningar som forskningsingenjör hos svenska polarforskningssekretariatet där Henrik var ansvarig för de svenska forskningsstationerna Wasa och Svea på Antarktis. Han organiserade, deltog och ledde forskningsexpeditioner både i Arktis och till Antarktis.

2018 blev Henrik en del av PolarQuest i rollen som Operation Manager och arbetar ”bakom kulisserna” med säkerhet och logistik för våra gäster och guider. Polarbacillen har ett fast grepp om honom, och han guidar ett antal turer per år för att komma ut och uppleva den natur som han är så fascinerad av att det har format hela hans yrkesliv.