Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Vandringsupplägg Svalbard

VIKTIG INFORMATION TILL DELTAGARE PÅ VANDRINGSRESOR

Likt alla våra Svalbardsresor är målet att uppleva ögruppens spektakulära natur och unika djurliv på nära håll. Vi planerar att ge oss ut på både kortare och längre vandringar i den arktiska naturen. Vandringarna kommer att varvas med gummibåtskryssningar och andra intressanta landstigningar, så resan består inte endast av vandringar. Upplägget bestäms på plats av er Expeditionsledare och är beroende av väder, vind och andra säkerhetsaspekter.

Vi kommer att vandra i ett ganska lugnt tempo för att kunna njuta av naturen så mycket som möjligt. Under de kortare vandringsturerna räknar vi med att vara ute mellan två och fyra timmar och under de längre upp till sex timmar. Kanske passar vi på att avnjuta en eller ett par luncher ute i vildmarken!

VAD KRÄVS FYSISKT?

Denna resa innehåller fler och längre vandringar än våra vanliga expeditionskryssningar och ställer därmed lite högre fysiska krav. Det kan ibland vara ganska brant då vi gärna går upp på någon fjälltopp för att njuta av utsikten. Du behöver ha en god fysik och klara av att vandra med dagsturspackning.
Terrängen på Svalbard varierar men är ofta kuperad och ojämn, vilket kräver god fysik, tidigare vandringserfarenhet och bra balans. Grus, lösa stenar med mera kan försvåra vandringarna. Tempot på vandringarna kommer att vara lugnt, men du bör kunna växla upp tempot vid behov och kunna gå obehindrat under flera timmar. Du ska även vara beredd på att behöva vada. Det som gäller då är att ta av sig på fötterna, eventuellt byta till ett par lättorkande gymnastikskor och gå genom kallt vatten.

SÄKERHET

Alla expeditionsdeltagare kommer att ha samma program i land eftersom vi inte har möjlighet att dela upp gruppen. Då vi rör oss i isbjörnens land är det ett måste att vi håller ihop gruppen och att våra erfarna guiders instruktioner alltid följs. Även väder påverkar säkerhetsläget. Dimma, stark vind eller liknande kan begränsa antalet vandringar.

UTRUSTNING UNDER VANDRINGARNA

Vandringen blir lättare och mer njutbar om du lyckas få med det du behöver utan att bära onödigt tungt. Viktigt att ha med sig i utrustningsväg:

  • Välsittande dagstursryggsäck med en volym om ca 30–40 liter. Det skall finnas plats för förstärkningsplagg, lättare ombyte, vattenflaska, termos och lunchmat. Tänk även på att det skall finnas plats för att stuva ned jacka och tröja så att du inte behöver gå och svettas om det blir varmt.
  • Tunna enkla snabbtorkande gymnastikskor som kan användas vid vadning för att slippa blöta ned kängorna.
  • Väl ingångna kängor med grov sula. Det bjuds på kuperad terräng utan anlagda stigar eller vägar.
  • Vandringsstavar är bra om du har ett par och trivs med dem, kan även lånas ombord.
  • Vattenflaska eller vattensäck med drickaslang (Camelbak eller liknande). Lämplig volym är ca 1,5–3 liter. Vätskan är bra att ha lättåtkomligt för att kunna dricka ofta men lite åt gången.
  • Sittunderlag för bekvämare raster.
  • Tänk även på att när man vandrar så kan den totala vikten på packningen påverka upplevelsen till stor del. Många föredrar att om möjligt välja en lite lättare kamera och kikare för att underlätta vandringen. Undvik att ta med onödigt tung utrustning.
  • Vandring ska vara bekvämt, att klä sig rätt och att lyckas packa med sig lagom med utrustning är något man lär sig med tiden. Öva hemma, prata med vänner som har gjort liknande resor eller ta kontakt med oss.

HÄNDER OCH FÖTTER

Dessa kroppsdelar är extra känsliga. Det är viktigt att hålla händer och fötter torra och varma. Samma lagerprincip gäller som för kläder (se generell utrustningslista). På en vandringstur är det extra viktigt med bekväma vandringskängor med grov sula. Se till att gå in både skor och fötter väl inför resan!

MÅLTIDER

Matsalen/mässen har plats för alla 12 passagerare vid en och samma sittning. Vår kock serverar normalt tre måltider per dag, frukost, lunch och 3-rätters middag. Vi kommer även som sagt, när tillfälle ges, bära med oss en enklare lunch och avnjuta denna i fält. Glöm inte att meddela ifall du har allergier eller liknande i formuläret personinformation.
PolarQuest tillhandahåller termosar, tallrikar, bestick och muggar.