Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Covid-19 och policy ombord

Senast uppdaterad: 24 augusti 2022

POLICY OMBORD – NORGE OCH ARKTIS 2022​
 

Vi har alltid skyldighet att följa de nationella regelverk som är uppsatta av myndigheterna i Norge. Genom hela säsongen i Norge/Arktis förbehåller vi oss rätten att göra ändringar i vår policy, utifrån förändringar i regelverk eller förändrad lägesbild av smittspridningen. Vänligen läs nedanstående noggrant.
  

VIKTIG INFORMATION – NORGE IDAG

I Norge är alla regelverk och restriktioner borttagna sedan 1 mars 2022 och covid-19 är inte längre klassat som en samhällsfarlig sjukdom, utan covid-19/omikronvarianten betraktas som en influensa. Norge har inte längre några krav på inreseregistrering eller vaccinationsbevis och det finns heller inga restriktioner rörande testning, karantän, kontaktspårning, munskydd eller avstånd. Dock har PolarQuest, tillsammans med fartygsägarna, beslutat att det fortsatt är ett krav att vara fullvaccinerad på våra resor, detta för att minimera risken för allvarlig sjukdom ombord. Om du har symptom på dagen för ombordstigning, är det av största vikt att du tar ett covidest. Om du testar positivt kommer du inte kunna följa med på resan. PolarQuest erbjuder er då att flytta till en likvärdig resa, det vill säga 100% av era inbetalda medel kommer kunna användas till en ny resa. Kostnader för flygbiljetter och hotell skall täckas av ert försäkringsbolag.

Det är viktigt att vara medveten om att allmänheten i Norge rör sig fritt, likt innan pandemin, på flygplatser, flygplan, bussar, i affärer och på hotell. Det är inte längre obligatoriskt att bära munskydd på flyg inom Skandinavien. Vi ber därmed alla våra resenärer att visa hänsyn till alla kommande medresenärer, genom att iakttaga stor försiktighet under resan till Norge och innan ombordstigning.

VACCIN OCH VACCINATIONSBEVIS

Alla som reser med PolarQuest måste vara vaccinerade mot covid-19. Du som resenär måste kunna visa upp ett giltigt covidbevis. Det är var resenärs ansvar att denne har ett, med alla doser, uppdaterat covidbevis. Giltighetstiden måste sträcka sig förbi hemkomstdatumet. Idag räknas du som fullvaccinerad om du har fått minst två doser och det inte har gått mer än 270 dagar sedan du tog din andra dos. Om de 270 dagarna löpt ut behöver du även ha tagit din booster/tredje dos för att klassas som fullvaccinerad. Idag finns ingen tidsbegränsning på giltighetstiden för tredje dosen. Ditt vaccin måste vara godkänt av WHO. Våra guider kommer kontrollera allas covidbevis innan ombordstigning.

OMBORD

Som tidigare nämnt, covid-19/omikronvarianten betraktas idag som en influensa och riktlinjerna ombord är lika dem som var innan pandemin. Blir du sjuk ombord, covid eller inte covid, behöver du stanna i din hytt. Mat levereras till hytten. Skulle du behöva förflytta dig utanför hytten, vänligen bär munskydd (andningsskydd) och håll avstånd. Det finns inga obligatoriska testningsrutiner.

För symptomfria är det valfritt att bära munskydd och resenärer kan röra sig fritt på fartyget. Det är oerhört viktigt att du visar respekt för dina medresenärer, som kommer från olika delar av världen. Alla har olika erfarenheter av pandemin och vant sig vid olika former av restriktioner. Till exempel kommer vissa kanske välja att bära munskydd hela tiden, andra inte. Vänligen ta med egna munskydd om ni önskar bära detta.

Ytor ombord rengörs dagligen och handsprit finns tillgängligt på fartyget. Sprita händerna innan måltid. Vänligen kom även ihåg att tvätta händerna med tvål, noga och ofta. Nys och hosta alltid i armvecket.


HÄLSODEKLARATION

Vid signering av vårt Ombordprotokoll, som kommer skickas ut med din slutgiltiga information, försäkrar du som resenär att du, vid ombordstigning, är vid allmänt god hälsa och att du inte har några sjukdomssymptom såsom hosta, andningsbesvär, feber, halsont eller rinnande näsa. Om du har eller nyligen haft symptom, försäkrar du att du har tagit ett covidtest och fått ett negativt testresultat.

 
GUIDER OCH BESÄTTNING

Guider och besättning följer samma riktlinjer. Eftersom vi har kontinuerliga guidebyten under en säsong kommer våra guider, utöver testrutiner, att vara extra noga med hygien och begränsa sina sociala kontakter dagarna innan avresa.

 
FÖRSÄKRING

PolarQuest kräver att alla resenärer tecknar en reseförsäkring, ifall nödsituation framtvingar att ni måste evakueras eller lämna resan innan den avslutats. Även avbeställningsskydd rekommenderas ifall en situation uppstår då ni blir nödda att avbeställa resan. Vänligen säkerställ att båda dessa försäkringar täcker COVID-19.
 

POLICY SAMMANFATTAT

 • Du behöver vara fullvaccinerad för att resa med oss under 2022
 • Medtag ett giltigt, uppdaterat Covidbevis
 • Medtag giltigt pass
 • Testa dig om du uppvisar symptom hemma eller innan ombordstigning
 • Noggrann, daglig rengöring utförs ombord
 • Det finns inga obligatoriska testrutiner
 • COVID-19/Omikronvarianten hanteras som en influensa
 • Håll god handhygien, tvätta händerna med tvål noga och ofta, sprita alltid händerna innan du äter
 • Nys och hosta i armvecket
 • Visa respekt för dina medresenärer

 

CHECKLIST

Innan avresa, säkerställ följande:

 

 1. Ditt pass giltighetstid sträcker sig till efter hemkomst
 2. Din reseförsäkring täcker höga evakueringskostnader samt COIVD-19 relaterade händelser
 3. Ditt Covidbevis är giltigt till efter hemkomst och uppdaterat med rätt antal sprutor och det har inte gått för lång tid sedan din senaste spruta.
 4. Ditt vaccin är med på WHO:s lista över godkända vaccin. Sedan 12 januari 2022 är följande vaccin godkända:
 • The Pfizer/BioNTech Comirnaty vaccine
 •  The SII/COVISHIELD and AstraZeneca/AZD1222 vaccines
 • The Janssen/Ad26.COV 2.S vaccine developed by Johnson & Johnson
 • The Moderna COVID-19 vaccine (mRNA 1273)
 •  The Sinopharm COVID-19 vaccine
 • The Sinovac-CoronaVac vaccine
 • The Bharat Biotech BBV152 COVAXIN vaccine
 • The Covovax (NVX-CoV2373) vaccine
 • The Nuvaxovid (NVX-CoV2373) vaccine

Mer information här: https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines