Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Förberedande information Göteborg till Bergen

ATT EXPEDITIONSKRYSSA

Vi som arbetar på PolarQuest har även rest på våra expeditionskryssningar. Många av oss flera gånger. Om du ringer eller mejlar till oss får du svar på alla möjliga frågor om hur det faktiskt är att resa på en expedition. Kläder, väder, landstigningar och gummibåtsbravader – vi har svaren! Vi hoppas att ni även finner många svar här under "Mina bokningar"!

GUIDER

Kunniga och entusiastiska guider är nyckeln till en lyckad expedition. Många av PolarQuests guider har mer än tio års erfarenhet av polarområdena och pendlar mellan Arktis och Antarktis varje år. 

INSPIRATION

Följ oss gärna på Facebook, Instagram och vår blogg, där kan du ta del av nyheter, bilder och reseberättelser som kanske ger en liten försmak av ditt stundande äventyr. På vår hemsida finns också gott om inspirationsfilmer från såväl Svalbard som andra delar av världen.

 

INFÖR RESANALLMÄNT

Programmet på denna resa är endast avsett att fungera som en guide. Många yttre faktorer, såsom väder, spelar en stor roll för hur det verkliga programmet blir. Detta bestäms i samråd mellan kapten och expeditionsledaren. Räkna med att programmet kan komma att ändras. Det är detta som kännetecknar en bra expedition!

HÄLSOTILLSTÅND

För att delta i en expeditionskryssning måste ni ha allmänt god hälsa och god rörlighet. Om ni har genomgått en större operation de senaste två åren eller har ett medicinskt tillstånd som expeditionsledaren och fartygets besättning bör känna till, vänligen kontakta PolarQuest så att vi kan säkerställa att adekvat information skickas till fartyget. Vi ber er även att ha en skriftlig beskrivning av era mediciner med er ombord.

Om ni stundtals kan behöva en extra hand på grund av till exempel nedsatt syn, hörsel eller rörlighet är det viktigt att ni inte reser på egen hand utan reser ihop med någon som kan vara ett stöd. Våra guider måste finnas till hands för alla som reser ombord och kan tyvärr inte erbjuda extra hjälp till enstaka deltagare.

Det finns ett krav på att alla ombord är vaccinerade mot Covid-19. Läs mer under sidan "Riktlinjer gällande Covid-19"!

FÖRSÄKRING

Det är viktigt att alla resenärer har en fullgod rese- och sjukvårdsförsäkring som täcker evakuering, sjukvård på plats och hemtransport. Det är även viktigt att den täcker om du blir sjuk i Covid-19. Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring och vi hjälper er gärna med att boka en försäkring genom dem. Läs mer om Covid-19 och försäkringar under "Riktlinjer för Covid-19".

PENGAR/VALUTA

Valutan i Norge är norska kronor (NOK). Betalkort (VISA, MasterCard & AmEx) accepteras av de flesta butiker. 

BORTTAPPAT BAGAGE

Detta är något som står utanför vår kontroll. En rekommenderad försiktighetsåtgärd är att packa ert handbagage med det viktigaste, särskilt om ni tar någon medicin, men även förslagsvis ett ombyte. Skulle ert incheckade bagage hamna på fel plats så har ni det viktigaste med er tills det att ert bagage är återfunnet. Om ni reser i sällskap med någon annan, rekommenderar vi att ni packar några föremål och ombyten i varandras väskor. Detta betyder att om den ena personens väska saknas, så står ingen av er utan till exempel ett ombyte.

UTRUSTNING OCH KLÄDER PÅ EN EXPEDITION

Temperaturen ligger mellan 5 och 8 grader Celsius. Nederbörd i form av regn är vanligt, så det är viktigt att ni har med er 

Grundregeln är, precis som på kallare platser, att klä sig i flera lager av material som ”andas” och som skyddar mot regn och vind. Lager-på-lagerprincipen, med tre eller fler lager, gör det även lättare att justera värmen snabbt när temperaturen förändras. Undvik bomullsmaterial då de suger upp fukt och inte håller värmen.

Vi rekommenderar er att alltid ha på er ett vind- och vattentätt ställ samt högskaftade gummistövlar på utflykter. Nedan hittar ni lite mer information om hur man klär sig på expedition. På en separat sida finner ni även en utrustningslista.

INNERSTA LAGRET

Kläderna närmast huden bör vara av sådan karaktär att de transporterar fukt bort från kroppen, för att undvika nedkylning. Detta lager ska sitta tätt mot kroppen. Syntet- eller ullmaterial är bra att använda, till exempel ett underställ av ullfrotté. (Bomull bör aldrig bäras närmast kroppen.)

MELLANLAGREN

Dessa lager ger isolering och håller uppe kroppsvärmen utan att påverka rörelseförmågan. Bra material att använda är fleece eller ull. Med hjälp av dessa lager regleras kroppstemperaturen. 

YTTERSTA LAGRET

Huvudfunktionen med detta lager är att skydda mot vind och vatten men även att släppa ut fukt/kondens. Bra material är exempelvis Gore-Tex eller liknande.

HUVUDET

Vi rekommenderar alla att ha med en varm mössa. Samma princip gäller som för kläder, använd syntetiska material eller ull (gärna vindtäta).

HÄNDER OCH FÖTTER

Dessa kroppsdelar är extra känsliga. Det är viktigt att hålla händer och fötter torra och varma. Ha gärna vind- och vattentäta vantar och se till att ha ett extra par med er! Ni bör använda sockor i syntet och därefter ha ett lager av ull eller syntetiskt material. Glöm inte extra par! När ni går iland med gummibåtarna bör ni bära högskaftade gummistövlar då ni kan behöva sätta ner fötterna i vatten som går upp mot vaden.

Det kan ibland finnas önskemål om att ta med specialutrustning ombord, kontakta alltid PolarQuests kontor om ni har frågor kring vad som kommer att fungera att ta med utöver den ”vanliga” packningen.

 

NATURMEDVETENHET OCH SÄKERHETVID LANDSTIGNINGAR MED GUMMIBÅT

Lyssna noga på expeditionsledare, guiderna och besättning. Om ni är osäkra på något så tveka inte att fråga.

Vi ber er att vara medvetna om vissa säkerhetsföreskrifter vid landstigning med gummibåt:

 • Den som kör gummibåten bestämmer. Följ alltid de instruktioner ni får.
 • Det kan hända att ni blir nedstänkta i gummibåten eller att ni kliver ur gummibåten på ställen där ni kan behöva vada. Bär därför alltid vattentåliga kläder i gummibåtarna och ha gummistövlar på fötterna!
 • Bär alltid den tilldelade flytvästen när ni är i gummibåten. Detta är för er egen säkerhet och är ett krav oavsett väderförhållanden.
 • Ta alltid tag i besättningens och förarens utsträckta händer då de hjälper er att kliva i och ur gummibåten. Detta oavsett om ni anser er behöva någon att hålla i eller inte. Ta ett ”sjömansgrepp” det vill säga ni greppar varandra om handleden då detta ger ett mycket säkrare tag än om ni bara håller i handen.
 • Minimera antalet lösa saker ni tar med er i gummibåten. En ryggsäck är idealiskt, där ni kan förvara både kamera, kikare, kläder och annan extra utrustning. Detta gör även att ni har båda händerna fria.

 

DJUR OCH NATUR

 • Följ alltid de instruktioner som guiderna utfärdar och håll er på befintliga stigar där möjligt.
 • Håll avstånd till fåglar som häckar.
 • Undvik i största möjligaste mån att trampa på växter. 
 • Var uppmärksam på omgivningen. Om ett djur, såsom fåglar, visar tecken på stress eller ängslan så avlägsna er lugnt och stilla.
 • Låt principen ”att se men inte röra” råda. 
 • Mata aldrig vilda djur!
 • Skräpa inte ner, utan ta tillbaka allt avfall till fartyget där det kan tas omhand ordentligt. Se till att lämna platserna i samma skick som ni fann dem.
 • Tag aldrig med stenar, snäckor, fjädrar, ben, fossiler eller dylikt som souvenirer.
 • Vänligen rök ej ute i naturen.

 

KAMERA & KIKAREFOTOGRAFERING

För många är fotografering är en naturlig del av resan. Vi har sammanställt några av de allra mest grundläggande foto- och kameratipsen inför resan.

Utrustning: Oavsett vilken kamera ni använder, var noga med att kontrollera att den fungerar innan ni far hemifrån. Om ni köper en ny kamera eller har en gammal som inte använts på länge, är det bra att ta några bilder hemma för att säkerställa att resultatet blir bra. Det är även bra att ta med manualen till kameran ifall ni stöter på oväntade problem.

Batterier: Dåliga batterier är den vanligaste orsaken till kameraproblem på expeditioner. Av detta skäl råder vi er att ta med extra batterier, även om kameran är helt ny. I kalla klimat förbrukas batterier mycket snabbare än i varma.

Minneskort: Tumregeln är att ta med fler än ni tror att ni kommer att använda.

Stativ och stödpåsar (bean bags): Stativ som används för att stabilisera kameror är inte så användbara ombord på fartyget då de tenderar att överföra fartygets vibrationer. Om ni använder er av en lins med brännvidd över 300 mm, bör ni överväga att ta med er en stödsäck (bean bag) istället. Dessa minimerar vibrationer till skillnad från stativ.

Rengöring: Det är lätt hänt att partiklar eller vattenstänk fastnar på kameralinsen, vilket kan försämra bildkvalitén. Av detta skäl rekommenderar vi er att ta med en mikrofiberduk anpassad för optik.

Förvaring: Generellt sett är kameror känsliga för väta och stötar, en väska som skyddar mot detta är att rekommendera.

KIKARE

En bra kikare är verkligen att rekommendera och kommer garanterat förstärka dina djur- och naturupplevelser.

Alla kikare har olika förstoringsgrad och ljusstyrka. Exempelvis, 8x32 eller 10x50. Den första siffran indikerar måttet på förstoringen, den andra främre linsens diameter. Minst 8x förstoring är att rekommendera, så 8x32 eller 10x42 är bra alternativ.

Så kallade ”Wide Field-kikare” ger ett bredare synfält och lite större chanser att upptäcka spännande djur eller fåglar. Kompakta modeller som t.ex. 8x25, passar ofta bra i fickan och är mycket lätta, men har inte lika brett synfält eller lika bra ljusstyrka och är ibland lite svårare att använda.

Kikare med gummerat hölje är generellt mer tåliga mot stötar, vissa av dessa modeller är dessutom vattentåliga vilket är att föredra.

DRÖNARE

Vänligen notera att vi undanber oss användande av drönare för privat bruk. Tillstånd erfordras.