Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Förberedande information

Snart bär det av mot British Columbia! Vi har satt ihop denna förberedande information som vi hoppas kan vara behjälplig inför resan.

BAGAGE
Tillåtet internationellt incheckat bagage är vanligtvis en väska á 23 kg per person och handbagage cirka 8 kilo. Observera att för handbagage gäller strikta regler för vätskor med mera. Ni finner mer information om detta på Luftfartsverkets hemsida. 

Borttappat bagage:
Detta är något som står utanför vår kontroll. En rekommenderad försiktighetsåtgärd är att packa ert handbagage med det viktigaste, speciellt om ni tar någon medicin. Skulle ert incheckade bagage hamna på fel plats så har ni det viktigaste med er tills det att ert bagage är återfunnet.
Tips: Om ni reser i sällskap med någon annan, rekommenderar vi att ni packar några föremål och ombyten i varandras väskor. Detta betyder att om den ena personens väska saknas, så står ingen av er utan t ex ett ombyte.

DRICKS
All dricks är inkluderad i resans pris.

ELEKTRICITET
Kanada har 120 volt/60 Hz och därför behövs en adapter för att ladda kamera, mobil och liknande. (Se under fartygsinformation vad som gäller ombord när vi befinner oss på fartyget Island Solitude!)

FLYG
Internationellt flyg (till/från Kanada) är inte inkluderat i resans pris. Vi vill också påminna om att vara på flygplatsen i god tid före avresa. Vi rekommenderar att vara på flygplatsen 2–3 timmar före avresa. Observera att många flygplatser helt slutat med högtalarupprop. Ni måste då titta på TV-monitorer och informationstavlor för att hitta information om ert flyg.

Kom ihåg: Det är viktigt att ert namn är rättstavat på flygbiljetten – det måste vara stavat såsom i ert pass! 

FÖRSÄKRING
Alla måste inneha och kunna uppvisa en fullgod reseförsäkring som täcker eventuell sjuktransport hem, vilket annars kan vara mycket dyrt. Vi samarbetar med och kan rekommendera Gouda Reseförsäkring. Kontakta oss om ni vill ha hjälp med att teckna försäkring.

HOTELL FÖRSTA NATTEN
Resan startar i Vancouver med en hotellövernattning på The St.Regis Hotel602 Dunsmuir Street, dit ni tar er på egen hand. Tider för nästkommande dag kommer i ett senare utskick.

HÄLSOTILLSTÅND
Var vänlig meddela oss här på PolarQuest i god tid före avresa ifall ni har ett hälsotillstånd som bör uppmärksammas. Detta inkluderar all regelbunden medicinering eller allergi mot mat, medicin eller insektsbett med mera.

Om ni stundtals kan behöva en extra hand på grund av t ex nedsatt syn, hörsel eller rörlighet är det viktigt att ni inte reser på egen hand utan reser ihop med någon som kan vara ett stöd. Vår guide måste finnas till hands för alla som reser och kan tyvärr inte erbjuda extra hjälp till enstaka deltagare.

KRANVATTEN
Kranvattnet kan drickas i Kanada.

MAT
Meddela oss här på PolarQuest i god tid före avresa om ni har några matallergier, är vegetarian eller liknande. Detta meddelas oss i god tid innan avresa via vårt formulär ”Personinformation”.

MOBILTELEFON OCH INTERNET
Det finns mobiltäckning överallt utom när vi befinner oss ombord på fartyget Island Solitude. De flesta hotell har tillgång till fri wifi.

PASS OCH VISUM
Pass krävs och måste vara giltigt under den tid ni befinner er i Kanada. Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans. Vi föreslår att ni gör en kopia på informationssidan i ert pass, som ni sedan kan bära med er som identifikation. Själva passet bör lämnas i tryggt förvar på hotellen i en förvaringsbox eller ombord. En kopia skulle även underlätta processen av ett ersättande pass om ordinarie pass skulle gå förlorat.   

Elektroniskt visum till Kanada, s.k. eTA:
Från och med 2016 måste svenska medborgare ha ett inresetillstånd (visum) till Kanada. Inresetillståndet heter eTA och kostar 7 kanadensiska dollar (ca 50 SEK).

Ni ansöker om eTA digitalt direkt på Kanadas ambassads hemsida (se länk nedan) och det tar endast några minuter. Vi rekommenderar att ni beställer ert eTA i god tid före avresa.

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply.htm

SÄKERHET
Sedvanlig försiktighet gäller, speciellt i städerna. Lämna exempelvis värdefulla smycken hemma.

VACCINATIONER
Inga särskilda vaccinationer krävs för er resa. För att kontrollera att era grundvaccineringar är aktuella rekommenderar vi att ni rådfrågar er vaccinationscentral.

VALUTA
I Kanada betalar man med kanadensiska dollar (CAD). De flesta hotell, restauranger och affärer tar emot kredit- och betalkort. Det är även bra att ha lite kontanter med sig.