Utrustning
Temperaturen i mars bjuder på behagliga nattemperaturer och varma dagar. Genomsnittstemperaturer är ca 19 grader på natten och ca 30 grader mitt på dagen.
Här följer en lista på kläder och utrustning som är bra att ha med sig.
KLÄDER OCH SKOR
- Regnjacka/vindjacka
- Fleecetröja
- Solhatt eller keps som skydd mot den starka solen
- Badkläder
- Fritidsbyxor och shorts
- Långärmad tunn skjorta/tröja som skydd mot sol, myggor och damm
- Bekväma gymnastikskor/vandringskängor som ger bra stöd
- Bekväma sandaler
- Sommarkläder som t ex tunna linnebyxor, t-shirts och linnen
- Finare toppar/skjortor till middagar om man önskar – klädseln är dock informell
Tänk på att ta med er kläder i diskreta färger, exempelvis jordfärger! Att smälta in i miljön är bra när ni rör er bland vilda djur. Bär gärna långbyxor om ni beger er ut i högt gräs, som skydd mot stick eller fästingbett.
ÖVRIGT
- Liten ryggsäck att ha på dagsutflykterna
- En liten ficklampa/pannlampa
- En bra kikare
- Kopior på era pass, biljetter och servicekort från ert försäkringsbolag
- Extra av eventuella mediciner
- Myggmedel
- Solglasögon (gärna polariserade)
- Solskyddsfaktor (gärna 30+)
- Väckarklocka
- Adapter
- Våtservetter
- Reseapotek (t.ex. Imodium, åksjuketabletter, huvudvärkstabletter, allergitabletter, plåster, cerat)
- Fågel-/djurbok
Vänligen observera att på inrikesflygen är maxvikten 20 kg inklusive handbagage. Endast mjuka väskor är tillåtna ombord på de små Cessna-flygen, ej hårda resväskor eller väskor med hård ram!
FOTOGRAFERING
För många är fotografering är en naturlig del av resan. Vi har sammanställt några av de allra mest grundläggande foto- och kameratipsen inför resan.
Utrustning: Oavsett vilken kamera ni använder, var noga med att kontrollera att den fungerar innan ni far hemifrån. Om ni köper en ny kamera eller har en gammal som inte använts på länge, är det bra att ta några bilder hemma för att säkerställa att resultatet blir bra. Det är även bra att ta med manualen till kameran ifall ni stöter på oväntade problem.
Batterier: Dåliga batterier är den vanligaste orsaken till kameraproblem på en resa. Av detta skäl råder vi er att ta med extra batterier, även om kameran är helt ny.
Minneskort: Tumregeln är att ta med fler än ni tror att ni kommer att använda.
Rengöring: Det är lätt hänt att partiklar eller vattenstänk fastnar på kameralinsen, vilket kan försämra bildkvalitén. Av detta skäl rekommenderar vi er att ta med en mikrofiberduk anpassad för optik.
Förvaring: Generellt sett är kameror känsliga för väta och stötar, en väska som skyddar mot detta är att rekommendera.
KIKARE
En bra kikare är verkligen att rekommendera och kommer garanterat förstärka dina djur- och naturupplevelser.
Alla kikare har olika förstorningsgrad och ljusstyrka. Exempelvis, 8x32 eller 10x50. Den första siffran indikerar måttet på förstoringen, den andra främre linsens diameter. Minst 8x förstoring är att rekommendera, så 8x32 eller 10x42 är bra alternativ.
Så kallade ”Wide Field-kikare” ger ett bredare synfält och lite större chanser att upptäcka spännande djur eller fåglar. Kompakta modeller som t.ex. 8x25, passar ofta bra i fickan och är mycket lätta, men har inte lika brett synfält eller lika bra ljusstyrka och är ibland lite svårare att använda.
Kikare med gummerat hölje är generellt mer tåliga mot stötar, vissa av dessa modeller är dessutom vattentåliga vilket är att föredra.