Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Förberedande information

Snart bär det av mot Botswana! Djurlivet här är förstklassigt, med elefanter, lejon, giraffer, leoparder och geparder i Kalahriöknen och Okavangodeltat. 

Botswana är landet utan kuster som omges av Namibia, Sydafrika, Zambia och Zimbabwe. Största delen av landet är öken, men här finns även en fantastisk vattenvärld bestående av det världsberömda Okavangodeltat samt områden runt floden Chobe. Detta gör Botswana till ett varierat landskap med ett spännande djurliv. Botswanas nationaldjur är zebran och nationalfågeln är den lilabröstade blåkråkan.

När ni kommer till Botswana märker ni snart att ni befinner er i ett varmare klimat och dessutom i en ny kultur. Just kulturen och värmen är två faktorer som gör att saker inte alltid går så fort. Var beredd på att få vänta lite extra ibland och tänk på att inte göra era egna saker i ett rasande tempo. Lokalbefolkningen är väldigt stolt över sitt land och sitt kulturarv. Man bör alltid agera och kommunicera med respekt för landets värderingar och kultur. Njut av kulturens charm och drick mycket vatten!

BORTTAPPAT BAGAGE
Detta är något som står utom vår kontroll. En rekommenderad försiktighetsåtgärd är att packa ert handbagage med det viktigaste, speciellt om ni tar någon medicin. Skulle ert incheckade bagage hamna på fel plats så har ni då det viktigaste med er tills det att ert bagage är återfunnet.

DRICKS
All dricks är inkluderad i resans pris.

ELEKTRICITET
Uttagen i Botswana är runda 3-hålspluggar (220 volt). Platserna vi kommer att besöka ligger i svårtillgängliga områden där man producerar sin egen ström. Två av lodgerna drivs till 100% av solkraftverk. Eventuella generatorerna är igång när vi är ute på aktiviteter men som generellt stängs av när vi återvänder för att ge oss lugn och ro i lägret. Notera att det inte alltid går att använda sig av hårtork eller elektrisk rakapparat på lodgerna.

FLYGTRANSFERS OCH BAGAGEVIKT
Vi kommer att använda oss av mindre plan under våra flygningar i Botswana. Maxvikt för bagage på dessa flygningar är 20 kg inklusive handbagage och kamerautrustning och väskan måste vara i mjukt material - inga hårda resväskor eller väskor med hård ram. Vi är medvetna om att packa lätt är en utmaning, så när ni packar, tänk på att:
- Lodgerna står för hygienartiklar.
- Det finns tvättmöjligheter på alla lodger utom Kalahari Plains, där vattentillgång begränsar möjligheterna.
- Endast informell klädsel är nödvändig, se utrustningslistan.

FÖRSÄKRING
Vi kräver att ni har en fullgod reseförsäkring. Vi samarbetar med försäkringsbolaget Gouda och hjälper er gärna med att teckna en reseförsäkring genom dem.

HÄLSOTILLSTÅND
Var vänlig meddela PolarQuest i god tid före avresa ifall ni har ett hälsotillstånd som bör uppmärksammas. Detta inkluderar all regelbunden medicinering och allergi mot mat, medicin eller insektsbett etc.

KREDITKORT
Generellt går det bra att betala med MasterCard och VISA i Botswana. Räkna dock inte med att övriga kreditkort accepteras. Lodgerna vi besöker har inte möjlighet att ta emot American Express eller Diners.

MAT
Var vänlig meddela PolarQuest i god tid före avresa om ni har några matallergier, är vegetarian eller liknande.

MOBILTELEFON OCH INTERNET
Notera att ni kommer befinna er i svårtillgängliga områden där det endast sporadiskt finns telefonförbindelser och tillgång till Internet. Botswanas internationella landskod är + 267. Det är dyrt att ringa hem från Botswana. Hör med din mobiloperatör om vad de har för täckning och priser i Botswana.

PASS OCH VISUM
Passet måste vara giltigt minst sex månader efter hemkomstdatum och måste ha minst två tomma sidor (fyra tomma sidor rekommenderas). Passet får inte vara skadat eller trasigt. Vi föreslår att du gör en kopia av ditt pass som du kan ha med dig som identifiering. En kopia kan också underlätta processen om du behöver skaffa ett nytt pass. Passet bör lämnas på ett säkert ställe på hotellet eller i en säkerhetsbox. Svenska medborgare behöver inte visum till Botswana.

SÄKERHET
De ställen vi besöker är som regel väldigt säkra. Sedvanlig försiktighet gäller, speciellt i städerna. Lämna exempelvis värdefulla smycken hemma.

TRANSPORT
På safariturerna kommer vi att använda oss av mer traditionella safaribilar som är öppna. Från dessa har vi bra sikt och kan spana efter de spännande djur som finns här. Mellan lodgerna kommer vi att flyga med mindre Cessna-flygplan. Det är en otrolig upplevelse att få se södra Afrika från ovan. I Okavangodeltat kommer vi ha möjlighet att beskåda både flora och fauna under en tur i traditionella mokorokanoter.

VACCINATIONER
Det finns ett flertal vaccinationer som rekommenderas inför er resa. Några av de områden vi besöker är riskområden för malaria och gula febern. Var vänlig och rådfråga er vaccinationscentral om vilka vaccinationer ni bör ta samt om ni behöver malariatabletter.

VAD SOM INTE ÄR INKLUDERAT I RESANS PRIS
Personliga utgifter, rese- och avbeställningsförsäkring, vissa alkoholhaltiga drycker, eventuella visumkostnader.

VALUTA
Ni kommer inte att behöva stora summor kontanter under resan. Vi rekommenderar att ni tar med er US dollar i mindre valörer. Det går att använda sig av US Dollar på alla lodger i Botswana.

VATTEN
Det är viktigt att dricka mycket vatten för att minska risken för uttorkning. Det finns alltid dricksvatten att tillgå både under transport och på safari. Ta gärna med vätskeersättning tex Resorb som ni kan blanda ut med dricksvattnet. Dricksvatten tillhandahålls även på lodgerna, vi rekommenderar inte att dricka kranvattnet.

VÄDER
Klimatet är halvtorrt, med varma vintrar (ca april – september) och heta somrar (ca oktober – mars) Regnsäsongen infaller generellt mellan december och februari. Som följd av detta förvandlas Kalahari till en grön oas som inbjuder grupper av djur att finna föda, och med de betande djuren kommer rovdjuren. I Okavangodeltat faller regnet ofta bara i korta, kraftiga skurar, naturen kommer till liv och vi får skåda ett välmående djurliv. Notera att trots mycket varma dagar kan nätterna bli svala. I mars/april ligger temperaturerna mellan ca 19 och 30ºC.