Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Förberedande information

VÄLKOMMEN OMBORD!


Det är en spännande upplevelse som väntar er! Norska kusten och Svalbard må vara lite kallare semesterdestinationer, men oj vad de sprider värme, glädje och engagemang. Vi som arbetar på PolarQuest brinner verkligen för djur och natur. Vi hoppas att även du ska komma hem med fina minnen och nya insikter och vara en ambassadör för vår natur!

POLARSPECIALISTER

Alla vi som arbetar på PolarQuest har varit på expeditionskryssning. Många av oss flera gånger. Om du ringer eller mejlar till oss får du svar på alla möjliga frågor om hur det faktiskt är att resa på en expedition. Kläder, väder, landstigningar och gummibåtsbravader – vi har alla svaren! Vi hoppas att du även finner många svar här under "Mina bokningar"!

GUIDER

Kunniga och entusiastiska guider är nyckeln till en lyckad expedition. Många av PolarQuests guider har mer än tio års erfarenhet av polarområdena och pendlar mellan Arktis och Antarktis varje år. Lite närmre din avresa kommer du att få en kort presentation av de guider som kommer att vara med på just din resa.

INSPIRATION

Följ oss gärna på Facebook, Instagram och vår blogg, där kan du ta del av nyheter, bilder och reseberättelser som kanske ger en liten försmak av ditt stundande äventyr. På vår hemsida finns också gott om inspirationsfilmer från såväl Svalbard som andra delar av världen.

 

INFÖR RESANALLMÄNT

Programmet på denna resa är endast avsett att fungera som en guide. Många yttre faktorer, som väder och is, spelar en stor roll för hur det verkliga programmet blir. Detta bestäms i samråd mellan er kapten och expeditionsledare som båda har stor erfarenhet av att arbeta i dessa områden. Räkna med att programmet kan komma att ändras. Det är detta som kännetecknar en bra expedition!

HÄLSOTILLSTÅND

För att delta i en expeditionskryssning måste du ha allmänt god hälsa och god rörlighet. Om du har genomgått en större operation de senaste två åren eller har ett medicinskt tillstånd som expeditionsledaren och fartygets besättning bör känna till, vänligen kontakta PolarQuest så att vi kan säkerställa att adekvat information skickas till fartyget. Vi ber er även att ha en skriftlig beskrivning av era mediciner med er ombord.

Det är viktigt att du reser tillsammans med någon om du kan behöva en extra hand under resan. Våra guider måste finnas till hands för alla gäster ombord och kan tyvärr inte erbjuda extra hjälp till enstaka deltagare. 

FÖRSÄKRING

Det är viktigt att alla resenärer har en fullgod rese- och sjukvårdsförsäkring som täcker evakuering, sjukvård på plats och hemtransport. Det är även viktigt att den täcker saker som är relaterat till Covid-19. Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring och vi hjälper er gärna med att boka en försäkring genom dem.

PASS

Det är obligatoriskt att ha med ett pass som är giltigt under hela resan. Detta gäller även norska medborgare.

PENGAR/VALUTA

 • Valutan i Norge, inklusive Svalbard, är norska kronor (NOK)
 • Betalkort (VISA, MasterCard & AmEx) accepteras av de flesta butiker under vägens gång. 

BORTTAPPAT BAGAGE

Detta är något som står utanför vår kontroll, men som händer då och då. Vi rekommenderar er att:

 • Alltid packa ner det viktigaste i ert handbagage, särskilt om ni tar någon medicin.
 • Res gärna med er jacka på er/i handbagaget, även om det är sommarvärme där ni reser ifrån.
 • Undvik att resa i tunna sommarskor.
 • Pack ner ett ombyte i handbagaget.
 • Om ni reser i sällskap med någon annan, kan ni packa några föremål och ombyten i varandras väskor. Om den ena personens väska saknas, så står ingen av er utan till exempel ett ombyte.

LITE KURIOSA OM SVALBARD

 • Det finns inga gatunamn i Longyearbyen utan de använder endast gatunummer.
 • Longyearbyen grundades av och fick sitt namn efter John Munroe Longyear, en amerikansk gruvmagnat som 1904 köpte upp kolfälten av norrmännen, som då saknade kapital att starta gruvdrift. 1906 fick orten namnet Longyear City som därefter ändrades till Longyearbyen.
 • I Ny-Ålesund finns världens nordligaste postkontor, så passa på att posta ett kort om ni kommer dit! Det kan ta några veckor innan kortet landar hemma i brevlådan dock. 
 • Skorna tas alltid av vid dörren, detta för att koldammet inte ska följa med in.
 • Longyearbyens hus är byggda på pelare på grund av permafrosten.
 • Under fyra månader om året, från ca 25 oktober, råder polarnattens mörker. Och under fyra månader om året, från ca 19 april, lyser midnattssolen över Svalbard dygnet runt.