Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Covid-19 och Policy ombord

Senast uppdaterad: 31 mars 2022

POLICY OMBORD – NORGE OCH ARKTIS 2022​
 

Vi har alltid skyldighet att följa de nationella regelverk som är uppsatta av myndigheterna i Norge/Svalbard. Genom hela säsongen i Norge/Arktis förbehåller vi oss rätten att göra ändringar i vår policy, utifrån förändringar i regelverk eller förändrad lägesbild av smittspridningen. Vänligen läs nedanstående noggrant.
  
VIKTIG INFORMATION – NORGE IDAG

Alla regelverk och restriktioner är borttagna sedan 1 mars 2022 och COVID-19 är inte längre kategoriserad som en samhällsfarlig sjukdom, utan COVID-19/Omikronvarianten betraktas som en influensa i Norge. Norge har inte längre några krav på inreseregistrering eller vaccinbevis och det finns heller inga restriktioner rörande testning, karantän, kontaktspårning, munskydd eller avstånd. Dock har PolarQuest tillsammans med fartygsägarna beslutat att det fortsatt är ett krav att vara fullvaccinerad på våra resor, detta för att minimera risken för allvarlig sjukdom ombord. Om du har symptom innan du lämnar hemmet eller innan ombordstigning, är det av största vikt att du gör ett COVID-test. Om du testar positivt kommer du inte kunna följa med på resan. PolarQuest erbjuder er att flytta till en likvärdig resa, det vill säga 100% av era inbetalda medel kommer kunna användas till en ny resa. Kostnader för flygbiljetter och hotell skall täckas av ert försäkringsbolag.
 
Det är viktigt att vara medveten om att allmänheten i Norge rör sig fritt, likt innan pandemin, på flygplatser, flygplan, bussar, i affärer och på hotell. Det är inte längre obligatoriskt att bära munskydd på SAS flyg inom Skandinavien. Vi ber därmed alla våra resenärer att visa hänsyn till alla kommande medresenärer, genom att iakttaga stor försiktighet under resan till Bergen och innan ni går ombord.

 
VACCIN OCH VACCINATIONSBEVIS

Alla som reser med PolarQuest måste vara vaccinerade mot COVID-19. Du som resenär måste kunna visa upp ett giltigt Covidbevis. Det är var resenärs ansvar att denne har ett, med alla doser, uppdaterat Covidbevis. Giltighetstiden måste sträcka sig förbi hemkomstdatumet. Idag räknas du som fullvaccinerad om du har fått minst två doser och det inte har gått mer än 270 dagar sedan du tog din andra dos. Innan de 270 dagarna löpt ut behöver du även ha tagit din booster-dos/tredje dos för att klassas som fullvaccinerad. Idag finns ingen tidsbegränsning på giltighetstiden för tredje dosen.
 
Ditt vaccin måste vara godkänt av WHO, se checklista. Vänligen notera, alla vaccin som erbjudits i Sverige är upptagna på denna lista.
 

OMBORD

Som tidigare nämnt, COVID-19/Omikronvarianten betraktas idag som en influensa och policys och riktlinjer ombord är lika dem som var innan pandemin. Om du får sjukdomssymptom ombord, COVID eller inte COVID, behöver du stanna i din hytt. Mat levereras till hytten. Skulle du behöva förflytta dig utanför hytten, vänligen bär munskydd och håll avstånd. Det finns inga obligatoriska testnings- eller karantänsrutiner, men snabbtester finns ombord för den som önskar. Om du testar positivt, bör du stanna på din hytt. Rekommendationen i Norge är minst fyra dagar. 
 
Att bära munskydd är valfritt och resenärer kan röra sig fritt på fartyget. Det är oerhört viktigt att du visar respekt för dina medresenärer, som kommer från olika delar av världen. Alla har olika erfarenheter av pandemin och vant sig vid olika former restriktioner. Till exempel kommer kanske vissa välja att bära munskydd hela tiden, andra inte.
 
Ytor ombord rengörs noggrant och dagligen och handsprit finns tillgängligt på fartyget. Vänligen kom ihåg att tvätta händerna med tvål, noga och ofta. Nys och hosta armvecket.

 
GUIDER OCH BESÄTTNING

Guider och besättning följer samma riktlinjer. Eftersom vi har kontinuerliga guidebyten under en säsong kommer våra guider, utöver testrutiner, att vara extra noga med hygien och begränsa sina sociala kontakter dagarna innan avresa.

 
FÖRSÄKRING

PolarQuest kräver att alla resenärer tecknar en reseförsäkring, ifall nödsituation framtvingar att ni måste evakueras eller lämna resan innan den avslutats. Även avbeställningsskydd rekommenderas ifall en situation uppstår då ni blir nödda att avbeställa resan. Vänligen säkerställ att båda dessa försäkringar täcker COVID-19.

EFTER EXPEDITIONEN

Om ni skulle behöva uppvisa ett negativt test i det land ni reser till efter expeditionen, kan test, såsom det ser ut idag, endast bokas och utföras i Oslo.  

 
POLICY SAMMANFATTAT

 • Du behöver vara fullvaccinerad för att resa med oss under säsongen 2022
 • Medtag ett giltigt Covidbevis
 • Medtag giltigt pass
 • Testa dig om du uppvisar symptom hemma eller innan ombordstigning
 • Noggrann, daglig rengöring utförs ombord
 • Det finns inga obligatoriska test- eller karantänsrutiner
 • COVID-19/Omikronvarianten hanteras som en influensa
 • Håll god handhygien, tvätta händerna med tvål noga och ofta, sprita alltid händerna innan du äter
 • Nys och hosta i armvecket
 • Visa respekt för dina medresenärer

 

CHECKLIST

Innan avresa, säkerställ följande:

 

 1. Ditt pass giltighetstid sträcker sig till efter hemkomst
 2. Din reseförsäkring täcker höga evakueringskostnader samt COIVD-19 relaterade händelser
 3. Ditt Covidbevis är giltigt och uppdaterat med rätt antal sprutor och det har inte gått för lång tid sedan din senaste spruta.
 4. Ditt vaccin är med på WHO:s lista över godkända vaccin. Sedan 12 januari är följande vaccin godkända:
 • The Pfizer/BioNTech Comirnaty vaccine
 •  The SII/COVISHIELD and AstraZeneca/AZD1222 vaccines
 • The Janssen/Ad26.COV 2.S vaccine developed by Johnson & Johnson
 • The Moderna COVID-19 vaccine (mRNA 1273)
 •  The Sinopharm COVID-19 vaccine
 • The Sinovac-CoronaVac vaccine
 • The Bharat Biotech BBV152 COVAXIN vaccine
 • The Covovax (NVX-CoV2373) vaccine
 • The Nuvaxovid (NVX-CoV2373) vaccine

Mer information här: https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines