Svalbards svårslagna djur- och naturupplevelser är omisskännliga, men hur det är att själv delta i en expedition kan vara svårt att föreställa sig om man aldrig varit där. Denna film från en av våra sommarresor 2023 ombord på M/S Quest ger dig en unik inblick i hur en resa med ett litet fartyg genom Arktis otämjda vildmark kan gestalta sig. Dröm dig bort till midnattssolens rike, se de majestätiska isbjörnarna vandra fritt och upplev vingslagen från tusentals fåglar som omsluter de branta klippavsatserna. Följ med på spännande landstigningar i denna avlägsna arkipelag och känn adrenalinruschen som en gummibåtskryssning ger.
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 50 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap, vidsträckt tundra och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna.
En film från Sermilik – en av världens vackraste platser
Längs Grönlands vilda östkust döljer sig några av jordens mest storslagna platser, däribland den magnifika Sermilikfjorden och dess omgivningar. Att färdas genom detta naturparadis – kantat av höga bergskedjor, mäktiga glaciärer, isberg i alla tänkbara former och kristallklart vatten – ombord på ett fartyg med endast 12 passagerare, är en upplevelse för livet. Med denna film från en av våra expeditioner i somras vill vi bjuda på inspiration och ge dig en glimt av en värld som få människor får tillfälle att besöka. En avlägsen plats där naturen regerar.
Upplev Grönlands otämjda vildmark med det eleganta 12-passagerarfartyget M/S Balto! Med detta unika fartyg kan vi utforska avlägsna fjordsystem, besöka inuitsamhällen och ta dig till hemliga ankarplatser. Att resa till Grönlands spektakulära kust är en häpnadsväckande naturupplevelse, det arktiska landskapet domineras av isfyllda fjordar, majestätiska bergstoppar och vidsträckt tundra.
Upptäck Björnön – En avlägsen pärla i Barents hav
Den mytomspunna Björnön, belägen mitt emellan det norska fastlandet och Svalbard, har i århundraden fascinerat både upptäcktsresande och forskare. Denna avlägsna ö, med sin rika historia, dramatiska landskap och över en miljon häckande havsfåglar, ger en unik inblick i den vilda skönhet som präglar denna del av Arktis.
Upptäcktes av den nederländske upptäcktsresanden Willem Barentsz år 1596 under hans sökande efter en sjöväg till Kina. Enligt sägnen fick ön namnet "Beer Eyland" efter att Barentsz mötte och dödade en isbjörn i närheten.
Geografi och landskap
Ön ligger i Barents hav, ungefär mitt emellan det norska fastlandet och Spetsbergen. Den är 20 km lång, 15 km bred och har en yta på 178 km². Den norra delen av ön är mestadels platt och rymmer hundratals små sjöar, medan den södra delen kännetecknas av en brant och nästan otillgänglig kustlinje.
Här finns en av de största havsfågelkolonierna på norra halvklotet, med över en miljon fåglar under häckningssäsongen. Vanliga arter inkluderar sillgrisslor, alkekungar, tretåiga måsar och stormfåglar.
Meteorologisk station
Här finns en väderstation som upprättades 1918 och som fortfarande är i drift idag.
Tidigare jakt
Björnön var platsen för den första storskaliga jakten på valrossar under 1500-talet. Under 1700- och 1800-talen användes ön för vinterjakt av både norska och ryska jägare.
På ön kan man se spår från århundraden av mänsklig aktivitet, inklusive Hammerfesthuset, byggt 1822 av en valrossexpedition från Hammerfest. Det är den äldsta intakta byggnaden på Svalbard.
Försök till kolbrytning
De första försöken till kolbrytning, som inleddes 1898, misslyckades. Däremot drev Bjørnøen AS en kolgruva vid Tunheim mellan 1916 och 1925, med viss framgång. Tunheim evakuerades och förstördes senare under andra världskriget.
Norskt territorium
Blev en del av Norge 1925, tillsammans med resten av Svalbards ögrupp.
Den polära fronten nära Björnön blandar kalla arktiska vatten med varma atlantiska vatten, vilket skapar näringsrika områden som gynnar plankton och havsfåglar.
Marina däggdjur
Vattnen runt ön hyser de flesta arktiska val- och sälarter, inklusive ringsäl, vikare, knölval och vitnosdelfin. Isbjörnar syns sällan, eftersom de vanligtvis följer isen norrut när den börjar dra sig tillbaka tidigt på våren.
Vill du få chansen att utforska denna sällan besökta ö mitt i Barents hav? Under vår resa Lofoten, Björnön & Svalbard med M/S Quest 2025 är ambitionen att genomföra en Zodiac-kryssning runt denna fascinerande klippö och, om förhållandena tillåter, även göra en landstigning.
Att resa genom Norges världskända kustlandskap i en liten grupp, på små fartyg, är svårslaget. Ögruppen Lofoten bjuder på pittoreska fiskesamhällen, inkilade mellan mäktiga bergskedjor i stilla sund. Under vinterhalvåret erbjuder Tromsø magnifika vyer över dramatiska fjordlandskap och chanser att se både späckhuggare och knölval. Har vi tur får vi se det magiska norrskenet dansa över himlavalvet efter att mörkret har lagt sig.
Se bildspel från våra resor i Nordnorge 2024!
Vi har nu avslutat en magisk säsong med M/S Stockholm i de nordnorska fjordarna. Så många minnesvärda ögonblick – från otroliga möten med späckhuggare och knölvalar till det majestätiska norrskenets svepande över himlavalvet. Det sagolika landskapet som ständigt skiftade i färger, och inte minst den familjära stämningen ombord på vårt klassiska lilla fartyg, gjorde varje resa unik. Tack till våra fantastiska guider Christian Engelke och Beau Pruneu, den engagerade besättningen på M/S Stockholm och alla gäster som rest med oss. Det är ni som tillsammans gjort våra resor oförglömliga.
Bilder och filmklipp: Christian Engelke och Beau Pruneu
Att resa genom Norges världskända kustlandskap i en liten grupp, på små fartyg, är svårslaget. Ögruppen Lofoten bjuder på pittoreska fiskesamhällen, inkilade mellan mäktiga bergskedjor i stilla sund. Under vinterhalvåret erbjuder Tromsø magnifika vyer över dramatiska fjordlandskap och chanser att se både späckhuggare och knölval. Har vi tur får vi se det magiska norrskenet dansa över himlavalvet efter att mörkret har lagt sig.
Galapagos – ett litet paradis på jorden
Årets resa till de förtrollande Galapagosöarna bjöd på många fascinerande djurmöten och extraordinära naturupplevelser – både över och under ytan. Vår guide Zet Freiburghaus är nyligen hemkommen från expeditionen och delar här med sig av sina upplevelser i både text och bild. Han, liksom många av resenärerna, var överens om en sak: Galapagos är ett litet paradis på jorden.
Då har vi landat på Galapagos! Vi går av planet på Baltra flygplats och börjar vår vandring mot terminalen, en promenad på kanske 200 meter. Innan vi ens har nått fram möts vi av en stor landleguan. Direkt efter att vi har plockat upp vårt bagage träffar vi våra lokala guider och hoppar på en buss ner till den närmaste piren. Därifrån tar vi en cirka 10 minuters Zodiactur ut till vårt fartyg, Coral II.
Vi serveras en vällagad lunch så snart vi anländer, och hinner bara spendera ett par minuter i våra hytter innan det är dags för säkerhetsgenomgång och att byta om inför vår första utflykt till North Seymour Island.
Vid landningsplatsen möts vi av Sally Lightfoot-krabbor – dessa typiskt röda krabbor som verkligen lyser mot de svarta lavastenarna. Under vandringen ser vi landleguaner, blåfotade sulor, fregattfåglar med sina röda ballonger och sjölejon.
Tillbaka på båten hinner vi knappt byta om innan middagen serveras. Klockan 20 har vi en genomgång av morgondagens aktiviteter. Alla är förväntansfulla, trötta och stupar i säng redan vid 21.
Precis hemkomna från en snorkling där vi såg hajar, sköldpaddor, en rocka och – kanske det mest spektakulära – miljontals fiskägg! I en bukt där vi snorklade hade en fiskart precis lekt, och vi simmade genom ett rosa skimmer av fiskägg som rörde sig som ett magiskt norrsken under vattnet.
Lite kalla när vi kom tillbaka till båten, hann vi knappt klä oss innan vi hoppade i zodiakerna igen. Plötsligt närmar sig över 300 flasknosdelfiner, och vi följer dem medan de leker runt oss och surfar på vågorna från våra zodiaker. Det blev ett oförglömligt möte för alla, och efter landningen bubblar samtalen medan leenden når från öra till öra på samtliga expeditionsmedlemmar.
Vi är helt överens – Galapagos är verkligen ett litet paradis på jorden.
Galapagosöarna ligger i Stilla havet, mitt på ekvatorn, nära hundra mil utanför Ecuadors kust. Här kan du bada med pingviner, häpna över gigantiska elefantsköldpaddor och fotografera sjölejon på vita sandstränder. För den naturintresserade är Galapagos ett riktigt drömresemål. Sedan 2003 har vi tagit äventyrslystna resenärer till detta avlägsna paradis på vår jord – nu är det din tur!
Carina Svensson och fynden på Vitön 2004
I år firar Carina Svensson två decennier på PolarQuest. Hennes första resa till Svalbard, 2004, var en minnesvärd expedition med målet att nå den mytomspunna Vitön. Med på resan som föreläsare var Håkan Jorikson, museichef på Grenna Museum. Expeditionen lyckades inte bara nå Vitön – man gjorde också värdefulla fynd som kastade nytt ljus över dess fascinerande historia.
Carina Svensson inledde sin karriär på PolarQuest i augusti 2004 genom att delta i en expedition på Svalbard, där målet var att nå den mytomspunna Vitön. Denna isolerade ö är känd som platsen där Andrée och hans expeditions-medlemmar hittades, 33 år efter deras misslyckade försök att nå Nordpolen med ballongen Örnen. Carina hade vid den här tiden en lång erfarenhetfrån resebranschen, men polarområdena var något helt nytt för henne.
– Jag hade aldrig trott att jag skulle göra något sådant, jag tycker ju om värme. Men där har jag ju verkligen ändrat mig, säger hon med ett leende.
Bara att komma till Longyearbyen var en upplevelse i sig.
– Allting var nytt för mig – att se varningstrianglarna med isbjörnar och sedan gå ombord på det lilla fartyget. Det var riktigt häftigt.
Inför resan hade man noggrant studerat iskartor och sett att förutsättningarna för att nå den otillgängliga Vitön var goda. På kvällen anlände man i tjock dimma, men redan morgonen därpå hade dimman lättat. Guiderna gick i land för att scouta området och kunde snart konstatera att det var säkert att gå i land.
Med på expeditionen var Håkan Jorikson, museichef på Grenna Museum, tillsammans med en grupp historieintresserade resenärer. Entusiasmen var stor när man nästan omedelbart fann fragment av trä och textilier från lägret. Ingen hade kunnat gå i land här på många år på grund av isen, men nu hade istäcket smält och marken låg blottad. Det visade sig dessutom att lägret låg på ett lite annat sätt än vad man tidigare trott.
– Detta gjorde att vi kunde hitta nya fynd. Bland annat ett par blå strumpor som var helt intakta. Otroligt, berättar Carina.
För Carina har historien vuxit med åren, i takt med att hon har samlat på sig allt mer kunskap.
– Då var jag ju helt ny i branschen. Men jag minns så väl när jag besökte Grenna Museum efteråt och kunde prata med Håkan om resan i detalj. Jag tror nästan att jag uppskattade hans glädje över resan mer än något annat. Ganska fantastiskt!
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 50 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap, vidsträckt tundra och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna.