En spännande dag i Hamiltonbukta
Klockan nio den sjunde maj klev vi i våra gummibåtar och gav oss ut på dagens utflykt i Hamiltonbukta. Gummibåtarna ger oss goda möjligheter att utforska naturen samt djur- och fågelliv i vikar som är för grunda för fartyget M/S Quest gå in i. Morgonen hade börjat bra med en blåräv som sprang över isen under frukosttid och vi kände alla en förväntan att ge oss ut i det kalla landskapet.
Turen började med att vi följde den kant av fast havsis som låg i Raudfjorden. Längs de branta bergssluttningarna fanns flera spår av både isbjörn och räv. En säl stack upp sitt huvud över vattenytan nära våra båtar, men dök snabbt ner under ytan igen. Vi utforskade Raudfjordens södra kustlinje tills vi nådde fågelberget i Hamiltonbuktas mynning.
På fågelberget häckar många tusen spetsbergsgrisslor samt tretåiga måsar. Fåglarna fiskar och hämtar föda ute i det produktiva polarhavet, flyger in för att häcka i bergen och på så vis sprids näring i de annars så karga bergen. När man reser i fjordarna på Svalbard kan man sommartid se fågelbergen på långt håll eftersom de ofta blir gröna oaser i den annars karga omgivningen. Många växter drar nytta av näringstillförseln från fåglarna och likaså flera djur. Renarna hittar goda betesmarker under fågelbergen och ofta finns det ett eller flera rävpar som springer på fågelbergens sluttningar för att ta både ungar och ägg.
Svalbardsnaturen bjöd på sin charm när vi kom in i det lugna vattnet i Hamiltonfjorden, vi stängde av motorerna på gummibåtarna och tog in Svalbards djupa tystnad, en tystnad som bröts endast av de tretåiga måsarnas skrin.
Medan vi tog in Svalbards tystnad visade sig vår vän blåräven igen. Mellan stenarna i den klippiga sluttningen hoppade den fram och vi kunde följa dessa framfört över hela sluttningen. På Svalbard finns det fjällräv med blåsvart päls och fjällräv med vit päls.
Efter många fina bilder på räv cruisade vi vidare och gick spontant i land på ett relativt stort isflak mitt i Hamiltonbukta.
Turen fortsatte sedan vidare längs fastisen i Hamiltonbukta där vi tog följe med blåräven som raskade över isen mot nästa klippa. Nästa händelse blev ett tiotal renar som betade i klippsluttningen. Det är fascinerande att tänka sig att dessa stora betesdjur kan hitta tillräckligt med föda i denna karga betesmiljö.
Precis när vi trodde att det inte kunde bli bättre dök det upp två nyfikna, unga valrosshanar. Flera gånger dök de upp och tog luft mitt bland våra gummibåtar och vi kunde se dem på mycket nära håll.
Det är många gäster som drömmer om att få se valrossar när man kommer till Svalbard. Utan några egentliga predatorer tack vare deras tjocka hud och betar, lever valrossen på en diet av musslor och ostron. En valrosshane kan väga upp till 1800 kg och en hona 1300 kg. Tack vare valrossens tjocka hud har den ett starkt skydd mot isbjörn, även om man har börjat se hur isbjörnar gör försök att attackera valross. Valrossar ligger ofta i stora flockar på långgrunda sandstränder i köns-separerade kolonier med honor och hanar för sig själva. Valrossar vilar även gärna på isflak och det händer då och då att de driver iväg i långa sträckor.
Eftermiddagen tillbaka på båten erhöll tre föreläsningar av tre av våra guider, om livet på Svalbard, ekologiska anpassningar och miljöförändringar i Arktis samt valrossar. Till middag serverades bland annat en fantastisk god röding. Mitt i middagen blev vi avbrutna av en isbjörnshona som kom gåendes längs stranden. I lugn och ro hann alla gäster bevittna detta mäktiga djur när hon lunkade längs stranden. Detta satte tonen för en perfekt kväll vilken avslutades med ett framträdande av Anders Lundin på gitarr.
Text: Saga Lindgren
Beroende på vilket objektiv som används för fotografering eller videoupptagning kan ett djur uppfattas närmare än vad det är. Vi följer alltid rådande riktlinjer i Arktis för att försäkra oss om att vi inte stör djurlivet.
Relaterade resor
-
Vår på Svalbard 2025
M/S Quest 50 passagerare9 dagar 7 nätter på fartyg 48 900 SEKSpråkAvgångar: maj 2025
Destinationer
-
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 50 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap, vidsträckt tundra och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna.